Stanjenel (Iris versicolor). Ce proprietati medicinale are irisul multicolor

Stanjenelul (Iris versicolor) este o planta perena ornamentala, originara din America de Nord, ce se remarca prin florile sale minunate. Din pacate, putini sunt cei care ii cunosc si proprietatile medicinale, aceasta planta fiind folosita ca atare, in ceaiuri sau in prepararea diverselor medicamente homeopate.

Pe vremuri, planta era utilizata impotriva disconfortului stomacal, diaree, raceala, dureri de urechi, rani si vanatai.

In uz terapeutic, de la planta se folosesc rizomii proaspat tocati si macerati in alcool si frunzele proaspete.

Iata ce proprietati medicinale are stanjenelul, irisul multicolor

Stanjenelul (Iris versicolor) are in compozitia lui alcaloid iridin, triterpene, izoflavoni, uleiuri esentiale, amidon, mucilagiu, rasina, taninuri, acid izoftalic si alte ingrediente. Toate acestea avand efect de drenare, anti-spasmodic, antiinflamator, digestiv, neutralizeaza acidul si provoaca efectul de varsaturi.

In prezent, planta este utilizata cu succes in: arsuri gastrice insotite de varsaturi acide si salivare in exces, inflamatia stomacului, inflamatie intestinala, slabiciune pancreatica, tulburari ale fierii, ulceratii, ficat slabit, dureri ale nervilor, hidropizie, edem si are rolul de a stimula menstruatia. Totodata, s-a constatat ca irisului versicolor este eficient si in atacurile de migrena cu afectare vizuala in zona ochiului sau a tamplelor, cu greata si varsaturi, care este cauzata probabil de tulburari ale functiei hepatice.

Iata cum se prepara ceaiul de stanjenel (irisului versicolor):

Pentru ceai, ai nevoie de jumatate lingurita de radacina tocata la un pahar cu apa rece care se lasa sa traga timp de 8 ore. Ceaiul rece are un efect mai puternic in comparatie cu ceaiul fierbinte.

Planta se poate utiliza si extern, in caz de ulceratii, arsuri si vanatai. Se aplicaca o compresa din frunze zdrobite.

You may also like...