9.1 C
București
luni, noiembrie 4, 2024

Roinita sau Elixirul Vietii, cel mai bun remediu pentru inima

Roinita sau Melisa este o planta cu valoroase efecte terapeutice, fiind una dintre cele mai folosite plante din lume. Descopera beneficiile acestei plante deosebite, roinita, cel mai bun remediu pentru inima.

Frunzele de melisa au efect usor sedativ, excelente pentru un somn mai bun

Roinita are un miros placut si puternic, ce se aseamana cu mirosul de lamaie, mai ales cand partile plantei sunt usor frecate intre degete. Tocmai de aceea in multe limbi, la numele ei se adauga si cel de lamaita. In franceza se numeste melisse-citronelle, in germane Zitronen-mellise, iar in engleza lemon-balm.

Uleiul volatil al roinitei, care se aseamana cu mirosul de lamaita are efecte benefice impotriva dementei severe. Frunzele plantei au efect usor sedativ, tocmai de aceea se foloseste pentru tratarea insomniilor, anxietatii, depresiei si traumelor emotionale.

Este, de asmenea, un foarte bun inlocuitor al aromelor de lamaie, puteti pune frunze de roinita in locul coajei de lamaie. In ceaiuri, in loc de lamaie, roinita este deosebit de placuta, dand un parfum unic. Ceaiul aromat astfel poate fi baut si cald si rece cu gheata in zilele insorite de vara.

Citeste si: Roinita, remediul bun pentru memorie si intretinere.

Roinita si preparatele culinare

Planta este excelenta in prepararea lichiorurilor, bauturilor racoritoare, prajiturilor sau altor dulciuri parfumate, datorita aromei dulci, ca de miere. Melisa este la fel de potrivita si in toate salatele, precum si in deserturile de fructe, iar buchetele pot orna inghetatele, bauturile sau aperitivele.

Otetul aromatizat de melisa este pe primul loc in preparatele de peste, sosuri de maioneza si salate de legume proaspete sau fierte. De asemenea, se foloseste uscata pentru condimentarea oualor, marinarea carnii si pestelui. Proaspata, se pune in special in salate si deserturi.

Din melisa se pot prepara decocturi, ceaiuri, tincturi, uleiuri si lichior. Acesta din urma combate starile de depresie, indigestiile, ametelile, anxietatea si crizele de apoplexie.

Cum se prepara lichiorul de roinita, excelent pentru depresie

Aveti nevoie de:

  • 1 litru de alcool de secara;
  • 30 de grame de roinita proaspata;
  • 80 de grame de coaja de lamaie;
  • 1 lingurita de angelica

Mod de preparare:

Ingredientele se pun la macerat timp de 10 zile intr-un vas, apoi se strecoara lichidul si se mai adauga 40 de grame de scortisoara, 10 grame de nucsoara, 4 bucati de cuisoare, 25 de seminte de coriandru. Lichidul se mai lasa la macerat inca 5 zile, apoi se strecoara din nou. Dupa ce se invecheste putin, se consuma din lichior zilnic, timp de o saptamana, luand cate un paharel pe zi inainte de masa principala.

Uleiul esential de roinita si perna cu arome pentru un somn mai bun

Uleiul esential de roinita are o valoare extraordinara, fiind bogat in citrol, un ingredient foarte aromat. Continutul frunzelor de melisa in ulei esential ajunge la 0,4-0,5%. Uleiul este pentru vindecarea ranilor, avand actiune antiseptic, dar si in cosmetica, mai ales in parfumuri, sampoane, sapunuri, balsamuri.

Planta uscata se poate folosi cu incredere pentru aromatizarea dulapurilor in incaperilor, in combinatie cu alte plante aromate uscate. Perna de roinita se aplica pe locurile dureroase afectate de rheumatism sau traumatisme. Se umple o bucata de in sau bumbac cu roinita si se asaza pe locurile afectate.

Impotriva insomniilor sau a somnului agitat, umpleti o bucata de in sau bumbac cu musetel, roinita si levantica si puneti-o pe sau sub perna inainte de culcare. Veti avea o odihna mult mai profunda, garantat.

In mitologia greaca, Melissa este una din nimfele lui Zeus, aceasta salvandu-i viata. L-a ascuns de Cronos, tatal lui care voia sa il omoare, si l-a hranit cu lapte si miere. Cand Zeus a devenit stapan peste Olimp a facut-o pe Melissa regina albinelor.

De altfel, Melissa in greaca inseamna albina, iar apicultorii o folosesc si astazi pentru dezinfectarea stupilor si pentru aprinderea roiurilor. In limbaj popular, melissa mai inseamna si „floarea stupului”, iar mierea din floarea de roinita are un parfum aparte si multe actiuni curative.

Este folosita si mentionata de romani si greci, dupa scrierile lui Varro, Paracelsus (secolul XIV) si Theophrast, in Antichitate. Ei au sustinut ca roinita este cea mai buna planta pentru bolile de inima. Cercetarile contemporane au aratat aceleasi rezultate, in urma unor analize la persoane cardiace, inainte si dupa tratamentul cu roinita. Starea lor de sanatate a fost imbunatatita dupa tratament.

Roinita, elixirul vietii la grecii antici

Acum 2000 de ani, grecii numeau roinita elixir al vietii lungi, datorita efectelor ei extraordinare asupra oboselii intelectuale, a nevrozelor, pentru calmarea tahicardiei si in insomnii. Este un leac foarte bun si impotriva asteniei de primavera si a asteniei in general.

Preparatele pe baza de roinita sunt excelente remedii ale sistemului nervos. Acestea se recomanda profilactic pentru afectiuni ca Parkinson in stadiu incipient, pareza faciala, Alzheimer.

Planta are eficienta si in disfunctiile gastrointestinal, in crampe, flatulenta, greata, mai ales cand acestea sunt agravate de stres si tensiune. Are, de asemenea, actiune antivirala, fiind foarte buna pentru uz extern in herpes si virus hepatic.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole