Regina noptii, floarea parfumata cu efect de antibiotic

Regina noptii, floarea cu efect de antibiotic

Regina noptii (Nicotiana alata) este o planta erbacee perena, originara din America de Sud. Aceasta este cultivata pe scara larga ca planta ornamentala si face parte din familia plantelor producatoare de tutun.

Planta infloreste la inceputul verii si rezista pana la sfarsitul toamnei. Florile se deschid doar noaptea si reusesc sa parfumeze aerul cald de vara.

Regina noptii are un continut bogat in alcaloide, flavonoide si triterpine, ceea ce ii confera proprietati antispasmodice, antioboseala, antibacteriene, antimicrobiene si antivirale. De asemenea, tuberculuii acestei plante contin substante purgative, diuretice si antiparazitare.

Regina noptii – efect de antibiotic

Se pare ca oamenii de stiinta au tot cautat noi antibiotice, capabile sa distruga bacterii deoarece consumul exagerat al acestora au slabit efectul binefacator, devenind inutile pentru ca bacteriile reusesc acum sa opuna rezistenta. Insa, o descoperire recenta a unui antibiotic continut in floarea de Regina noptii face sa renasca sperante. O echipa de cercetatori australieni au reusit sa izoleze un agent antimicrobian (o peptida) in planta Regina noptii si au descoperit ca planta se foloseste de aceasta peptida pentru a se proteja de infectii, iar acum vor sa o foloseasca pentru crearea de noi antibiotice.

Specialistii sunt de parere ca aceasta este o descoperire importanta care ar putea duce la dezvoltarea unei noi clase de medicamente antimicrobiene eficiente in tratarea bolilor infectioase, cum ar fi stafilococul auriu multirezistent si infectiile virale cu HIV, Zika sau febra denga si anumite encefalite.

Regina noptii – efecte terapeutice mai putin stiute

-Regina noptii este folosita cu succes in tratarea infectiilor urinare, a hepatitei, a gripei, dizenteriei, a afectiunilor cutanate, dar si ca vermifug.
-Semintele de regina noptii sunt intrebuintate in industria cosmetica pentru tratarea eczemeleor si scabiei.
-Sucul proaspat din petalele de regina noptii poate trata herpesul.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.