0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Cum aleg si cum pastrez mai mult timp uleiurile esentiale pure?

Tratarea diverselor afectiuni cu ajutorul unor uleiuri esentiale pure a devenit o realitate in zielele noastre. Cu toate acestea, piata este plina de acestea, la preturi pentru toate buzunarele. Sunt, totusi, toate uleiurile esentiale vindecatoare? Iata un articol care te lamureste cum sa alegi uleiurile esentiale pure pure.

Ale produse de calitate superioara pentru efecte uimitoare

Multe din uleiurile esentiale de pe piata sunt de calitate slaba, tocmai de aceea ele nu pot ajuta la remedierea problemelor de sanatate. Doar 5% din uleiurile esentiale se folosesc pentru aromaterapie. Comerciantii de uleiuri aprovizioneaza in general industria parfumului, pe cea alimentara, chimica si farmaceutica. Iar industria parfumului si cea alimentara sunt mai mult interesate de mirosul sau gustul unui ulei, decat de efectele sale terapeutice.

Aceste industrii trebuie sa foloseasca uleiuri esentiale cu aceeasi formula chimica, pentru a produce constant aceeasi aroma si acelasi gust. Asadar sunt nevoite sa “falsifice” uleiurile pentru a copia aromele si gustul.

Citeste si Ce trebuie sa sti inainte de a folosi uleiuri esentiale. 7 greseli care iti pot afecta sanatatea.

Cumparati uleiuri esentiale pure de la un aromaterapeut specializat

Furnizorii de uleiuri le falsifica, adaugand ingrediente sintetice, alcool, ulei vegetal, constituenti chimici ieftini sau chiar uleiuri esentiale ieftine. Uneori, intregul ulei este substituit cu unul similar, pentru un profit mai mare (de exemplu, lavandinul poate fi vandut ca lavanda).

Cei care vor sa foloseasca uleiurile esentiale in aromaterapie, ar trebui sa stie ca acestea trebuie sa fie cat mai pure, naturale si complete. Altfel, efectele terapeutice dorite nu vor aparea. Materialele sintetice care simuleaza aroma si aspectul unui ulei esential nu poat avea aceleasi proprietati terapeutice si nici nu ar trebui folosite.

Mai mult, chimicalele sintetice pot avea efecte secundare neplacute, uneori chiar periculoase, similar cu medicamentele sintetice. In procesul de vindecare cu uleiuri pure, totalitatea componentelor ajuta foarte mult.

Uleiurile „identic naturale” sunt produse de calitate slaba

Daca uleiul este prezentat ca “identic natural”, aceasta inseamna ca este sintetic, produs in laborator, deci nu este potrivit pentru terapie. Uleiurile sintetice nu detin forta vitala si vie a uleiurilor esentiale pure pentru aromaterapie. Chimicalele nu contin vibratia plantelor naturale.

Majoritatea furnizorilor de uleiuri esentiale aprovizioneaza industria parfumului sau alimentara, deci este important sa avem un frunizor de uleiuri folosite doar pentru uz terapeutic.

Vezi si Top 10 cele mai folosite uleiuri esentiale.

Cum se pastreaza uleiurile esentiale pure

Uleiurile esentiale sunt extrem de pretioase, deci trebuie tratate cu grija, mai ales ca sunt si scumpe. Acestea pot fi ditruse usor de lumina ultravioleta si se deterioreaza mai rapid la partea albastra a spectrului decat la cea rosie. Deci, ele trebuie depozitate in sticle de culoarea chihlimbarului. Daca este sunt pastrate in sticle de culoare albastra, acestea trebuie ferite de lumina, tinute in intuneric. Cel mai sigur, alegeti culoarea maro.

Uleiurile esentiale nu se lasa la decantat in sticle simple sau de plastic. Nu trebuie sa stea niciodata in soare, nu se tin sub nicio forma pe pervazuri luminoase, chiar daca sunteti tentati. Totodata, ele nu sunt rezistenta la temperaturi extreme. Sunt foarte volatile, deci se evapora rapid. Puneti capacele la loc imediat si asigurati-va intotdeauna ca sunt bine inchise cand nu le folositi.

Uleiurile esentiale pure rezista intre 3 si 5 ani

Uleiurile esentiale pure rezista aproximativ 3 ani de la data imbutelierii. Iar in conditii de imbuteliere si pastrare bune (sticle de culoarea chihlimbarului, tinute in loc racoros, fara aer), ele pot rezista 5 ani.

Uleiurile obtinute din citrice tind sa aiba o viata mai scurta, din cauza proportiei mari de terpena. La fel si uleiurile de rasinoase, care se ingroasa in timp. Odata ce uleiurile esentiale sunt diluate in ulei vegetal, viata lor se diminueaza in mod spectaculor. Astfel, amestecurile trebuie folosite imediat, ele au valabilitate intre 3 si 6 luni, daca se pun in sticle de culoare maro si se tin la loc racoros, departe de lumina soarelui.  

Vezi si 7 uleiuri esentiale pentru relaxare si un somn mai profund.

Recipientele din sticla simpla sau din plastic NU contin uleiuri esentiale pure

Daca adaugati ulei de germeni de grau la amestecuri, acestea vor rezista intre 6 si 9 luni. Totusi, daca mirosul se altereaza si uleiul vegetal devine ranced, atunci va trebui sa il aruncati. E bine sa stiti ca recipientele din sticla simpla sau din plastic, nu contin uleiuri esentiale pure. Cumparati intotdeauna uleiuri depozitate in sticle de culoare chihlimbarului.

Un alt aspect, daca toate uleiurile esentiale au acelasi pret, atunci nu cumparati. Uleiul esential de trandafir este mult mai scump decat cel de lavanda sau rozmarin, de exemplu. Depozitati uleiurile esentiale pure departe de medicamentele homeopate, care pot fi anihilate de aromele mult mai puternice.

Uleiurile esentiale trebuie pastrate intotdeauna departe de copii. Daca din greseala sunt inghitite, unele dintre ele pot fi foarte periculoase. Nu asezati niciodata uleiurile esentiale pure pe plastic, pe suprafete pictate sau lustruite, pot fi deteriorate de constituentii chimici. De asemenea, acestea se tin intotdeauna departe de orice sursa de foc.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

4 COMENTARII

  1. […] Chelie. In cartea sa, „Ayurvedic Home Remediess”, dr. Vasant Lad sugereaza ca uleiul de bhringraj poate ajuta in tratarea cheliei, daca este utilizat in mod regulat. Se maseaza uleiul pe scalp la culcare; ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui la radacina parului, aducand mai multi nutrienti pentru a sprijini cresterea parului. Vezi si: Cum aleg si cum pastrez mai mult timp uleiurile esentiale pure? […]

  2. […] Uleiul de alune de padure poate fi folosit ca protectie solara, deoarece este in masura sa filtreze razele solare daunatoare. Din aceasta cauza, multe protectii solare includ ulei de alune. Pentru o aparare suplimentara impotriva soarelui, puteti combina acest ulei impreuna cu ulei de susan, ulei de avocado precum si ulei de nuca. De asemenea, o idee excelenta vara este sa combinati o picatura de ulei de alun intr-una din cremele de zi pentru a va proteja de soare. Vezi si: Cum aleg si cum pastrez mai mult timp uleiurile esentiale pure? […]

  3. […] Intr-un studiu din 2015, cercetatorii au investigat diferite formulari de ulei tropical (unele dintre ele continand ulei de tamanu) pentru a vedea daca ar putea fi capabile sa actioneze asupra celulelor pentru a oferi un posibil tratament pentru vergeturi. Dar oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca nu s-a dovedit ca nicio formula topica nu este eficienta in eradicarea sau imbunatatirea starii. Vezi si: Cum aleg si cum pastrez mai mult timp uleiurile esentiale pure? […]

  4. […] Un studiu publicat in „Medicina complementara si alternativa bazata pe dovezi” a investigat efectele utilizarii inhalarii uleiului esential asupra tensiunii arteriale si a nivelelor cortizolului salivar la 83 de subiecti prehipertensivi si hipertensivi la intervale regulate de 24 de ore. Grupul experimental a fost solicitat sa inhaleze un amestec de ulei esential care a inclus lavanda, ylang-ylang-ul, maghiranul si neroli. Intre timp, grupul placebo a fost solicitat sa inhaleze un parfum artificial pentru 24 de ore, iar grupul de control nu a primit tratament. Vezi si: Cum aleg si cum pastrez mai mult timp uleiurile esentiale pure? […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole