6.3 C
București
joi, martie 21, 2024

Ulei esential de neroli, secretul pastrarii frumusetii cat mai mult timp

Lucrul interesant despre portocalul amar (Citrus aurantium) este faptul ca produce de fapt trei uleiuri esentiale deosebit de diferite. Coaja fructului aproape copt produce ulei de portocale amar, in timp ce frunzele sunt sursa uleiului esential de petitgrain. Ultimul, dar cu siguranta nu cel din urma, acest ulei esential de neroli este distilat cu abur din florile mici, albe si ceroase ale copacului.

Portocalul amar este originar din Africa de Est si Asia tropicala, dar astazi este cultivat in toata regiunea mediteraneana si in statele din Florida si California. Copacii infloresc puternic in luna mai, iar in conditii optime de crestere, un portocal mare amar poate produce pana la 60 de kilograme de flori proaspete.

Atunci cand vine vorba de crearea de ulei esential de neroli, totul devine complicat, deoarece florile isi pierd rapid uleiul dupa ce sunt smulse din copac. Pentru a mentine calitatea si cantitatea de ulei esential de neroli la nivelul cel mai ridicat, floarea de portocal trebuie sa fie selectata manual, fara a fi manipulata excesiv sau invartita.

Unele dintre componentele majore ale uleiului esential de neroli includ linalool (28,5%), acetat de linalil (19,6%), nerolidol (9,1%), E-farnesol (9,1%), α-terpineol (4,9%) si limonen (4,6%) .

Beneficiile uleiului esential de neroli

Scade inflamatia si durerea

Neroli s-a dovedit a fi o alegere eficienta si terapeutica pentru gestionarea durerii si inflamatiei. Rezultatele unui studiu din Journal of Natural Medicines sugereaza ca neroli are constituenti activi biologic, care au capacitatea de a reduce inflamatia acuta si inflamatia cronica. S-a descoperit, de asemenea, ca uleiul esential de neroli are capacitatea de a reduce sensibilitatea centrala si periferica la durere.

Reduce stresul si imbunatateste simptomele menopauzei

Efectele inhalarii uleiului esential de neroli asupra simptomelor menopauzei, stresului si estrogenului la femeile aflate in postmenopauza au fost cercetate intr-un studiu din 2014. Saizeci si trei de femei sanatoase in postmenopauza au fost randomizate pentru a inspira 0,1% sau 0,5% ulei de neroli sau ulei de migdale (control), timp de cinci minute de doua ori pe zi, timp de cinci zile, in studiul Universitatii din Coreea.

In comparatie cu grupul de control, cele doua grupuri de ulei de neroli au aratat presiunea arteriala diastolica semnificativ mai scazuta, precum si imbunatatiri ale ritmului pulsului, a nivelului seric de cortizol si a concentratiilor de estrogen. Concluziile indica faptul ca inhalarea uleiului esential de neroli ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei, la cresterea dorintei sexuale si la reducerea tensiunii arteriale la femeile aflate in postmenopauza. In general, uleiul esential de neroli poate fi o interventie eficienta pentru reducerea stresului si imbunatatirea sistemului endocrin.

Scade nivelul tensiunii arteriale si al cortizolului

Un studiu publicat in „Medicina complementara si alternativa bazata pe dovezi” a investigat efectele utilizarii inhalarii uleiului esential asupra tensiunii arteriale si a nivelelor cortizolului salivar la 83 de subiecti prehipertensivi si hipertensivi la intervale regulate de 24 de ore. Grupul experimental a fost solicitat sa inhaleze un amestec de ulei esential care a inclus lavanda, ylang-ylang-ul, maghiranul si neroli. Intre timp, grupul placebo a fost solicitat sa inhaleze un parfum artificial pentru 24 de ore, iar grupul de control nu a primit tratament. Vezi si: Cum aleg si cum pastrez mai mult timp uleiurile esentiale pure?

Ce credeti ca au gasit cercetatorii? Grupul care a mirosit amestecul de ulei esential, inclusiv neroli, a prezentat o scadere semnificativa a tensiunii arteriala sistolica si diastolica in comparatie cu grupul placebo si grupul de control dupa tratament. Grupul experimental a aratat, de asemenea, scaderi semnificative ale concentratiei de cortizol salivar. S-a ajuns la concluzia ca inhalarea uleiului esential de neroli poate avea efecte pozitive imediate si continue asupra tensiunii arteriale si reducerea stresului.

Prezinta activitati antimicrobiene si antioxidante

Florile parfumate ale portocalului amar nu produc doar un ulei care miroase uimitor. Cercetarile arata ca si compozitia chimica a uleiului esential de neroli are puteri antimicrobiene si antioxidante.

Activitatea antimicrobiana a uleiului de neroli a fost expusa impotriva a sase tipuri de bacterii, doua tipuri de drojdie si trei ciuperci diferite intr-un studiu publicat in Pakistan Journal of Biological Sciences. Uleiul de Neroli a prezentat o activitate antibacteriana marcata, in special impotriva Pseudomonas aeruginosa. Uleiul esential de neroli a prezentat, de asemenea, o activitate antifungica foarte puternica in comparatie cu antibioticul standard (nistatina).

Echilibreaza secretia de ulei a pielii si intinereste pielea

Repara si intinereste pielea

Daca doriti sa cumparati cateva uleiuri esentiale pentru a le adauga rutinei de frumusete, veti dori cu siguranta sa luati in considerare uleiul esential de neroli. Este cunoscut pentru capacitatea sa de a regenera celulele pielii si de a imbunatati elasticitatea pielii, dupa cum se arata in unele studii. De asemenea, ajuta la mentinerea unui echilibru corect de ulei in piele, ceea ce face o alegere excelenta pentru toate tipurile de piele.

Datorita capacitatii sale de a reinvia pielea la nivel celular, uleiul esential de neroli poate fi benefic pentru riduri, cicatrici si vergeturi. Orice afectiune cauzata de stres sau legata de stres ar trebui sa raspunda bine si la utilizarea uleiului esential de neroli, deoarece are abilitati minunate de vindecare si calmare. Poate fi utila si pentru tratarea afectiunilor si eruptiilor bacteriene ale pielii, deoarece are capacitate antimicrobiana (asa cum s-a mentionat mai sus).

Actioneaza ca agent anticonvulsivant

Crizele implica schimbari in activitatea electrica a creierului. Acest lucru poate provoca simptome dramatice. Simptomele unei crize severe sunt adesea recunoscute pe scara larga, inclusiv agitatia, violenta si pierderea controlului.

Un studiu recent din 2014 a fost proiectat pentru a investiga efectul anticonvulsivant al uleiului de neroli. Studiul a descoperit ca neroli are constituenti activi biologic, care au activitate anticonvulsiva, ceea ce sustine utilizarea plantei in gestionarea convulsiilor.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Sursa poza: indiamart.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole