In urma mai multor studii de specialitate, specialistii au inceput sa le recomande celor care sufera de stres cronic sau anxietate sa gaseasca moduri de a reduce astfel de simptome inainte ca acestea sa produca o deteriorare accelerata la nivelul creierului. Atat stresul, cat si anxietatea cresc riscul de a dezvolta alte tulburari mentale, cum ar fi depresia, boala Alzheimer, scaderea sistemului imunitar, metabolic și cardiovascular.
Cercetatorii sunt optimisti si spun ca exercitiile fizice si preventia joaca un rol important in tratamentul acestor stari, ducand la ameliorarea acestor simptome si la o scadere a riscului de a dezvolta tulburari comorbide. In acest scop, foarte eficiente s-au dovedit si uleiurile esentiale.
Anxietate, stres si depresie – Remedii cu uleiuri esentiale
1.Se face o infuzie de cimbru indulcita cu o lingurita de miere, in care se adauga si o picatura de ulei esential de verbina. Se bea aceasta infuzie de 3 ori pe zi.
2.Se maseaza corpul zona capului si incheieturile cu cateva picaturi de ulei esential de maghiran, care are efect de calmare si relaxare.
3.Se face un amestec din cate 10 ml de ulei esential de levantica, de muscata si de palisandru, iar inainte de culcare, se face un masaj. Acest remediu alunga starile de incordare si palpitatiile. Totodata, se poate incerca si combinatia din 30 ml de ulei vegetal de arnica si 3 ml de ulei esential de levantica. Tratamentul se face timp de 1 luna.
4.Seara, inainte de culcare, se recomanda administrarea a doua picaturi de ulei esential de musetel intr-o lingura de miere. De asemenea, foarte eficient este si masajul cu cateva picaturi de sovarf, diluate in baza neutra de masaj.
5.Pentru linistire, se fac inhalatii cu urmatorul amestec de uleiuri esentiale: radacina de Vetiver, lavanda, Ylang Ylang, tamaie, salvie, maghiran, frunza si spearmint. Se combine toate aceste uleiuri si se adauga in palme 2 picaturi. Se freaca palmele si apoi se inspira adanc, de minim 10 ori. Acesst mix de uleiuri are proprietati de linistire si echilibrare si este folosit adesea in starile anxioase, de stres, ingrijorare si ajuta si la un somn odihnitor.
Cele mai bune uleiuri esentiale relaxante
In urma studiilor de specialitate, cercetatorii au făcut o lista a celor mai eficiente uleiuri relaxante, care imbunatatesc conditiile sanatatii mintale (stresul, depresia, anxietatea etc). Iata care sunt:
-Uleiul esential de Bergamota: Potrivit unui studiu efectuat in 2013, s-a constatat ca ajuns la concluzia ca aromoterapia cu acest tip de ulei a redus anxietatea la persoanele care asteapta interventii chirurgicale minore. Totodata, de-a lungul timpului, s-a observat ca uleiul esential de bergamota reduce nivelul de corticosteron (indicator important al nivelului de stres al organismului), reduce anxietatea, depresia, trateaza insomnia si induce o stare de relaxarea.
-Ulei esential de lavanda: Multe studii clinice arata ca aromoterapia cu ulei de lavanda poate ajuta la reducerea anxietatii si a stresului inainte de o operatie sau alte proceduri medicale. Acest tip de ulei are o aroma extrem de placuta si este eficient pentru: reducerea stresului, relaxare, tratarea insomniilor, reglarea problemelor cu stomacul etc.
-Ulei esential de musetel: Acesta este, probabil, cel mai cunoscut remediu cu efect calmant. S-a constatat ca cei care au folosit acest ulei esential in aromaterapie au avut niveluri mai scazute de anxietate, iritare si ingrijorare.
-Ulei esential din lemn de cedru: Acest tip de ulei ajuta la linistirea mintii siamelioreaza tensiunea musculara cauzata de anxietate. Totodata, uleiul de cedru te ajuta sa adormim rapid si sa te trezesti cu o stare buna de spirit.
-Ulei esential din lemnul de santal: Acest tip de ulei armonizeaza starea interioara, ofera claritate mintii, elimina fricile si relaxeaza intreg organismul.
Eficacitatea acestor uleiuri in combaterea anxietatii, stresului si depresiei a fost demonstrată de numeroase studii de specialitate. Totusi, atunci cand alegi un ulei esential, cel mai important este sa identifici mirosul care ti se potriveste cel mai bine.
Atentie! Uleiurile esentiale sunt foarte concentrate si din acest motiv, este recomandat ca inainte de a fi aplicate pe piele sa fie combinate cu un ulei de baza (ulei de masline, de exemplu).
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Vezi si:
Cele mai eficiente metode de folosire a uleiurilor esentiale
Top 10 cele mai folosite uleiuri esentiale
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: