6.7 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Tehnici si trucuri pentru depozitarea corecta a fructelor si legumelor pe timp de iarna

Iubim in egala masura atat fructele, cat si legumele, iar organismul nostru are nevoie de ele pe toata perioada anului, insa cum facem sa le pastram proaspete si pe timp de iarna? Ei bine, se pare ca o depozitare corecta ne va ajuta sa ne bucuram mai mult timp de gustul si beneficiile acestora.

Chiar daca perioada in care au fost recoltate a trecut demult, anumite fructe si legume se pot pastra foarte bine in conditii optime de stocare. Astfel, acestea pot fi consumate sau comercialize si pe timp de iarna.

Pentru a te bucura si tu de fructe si legume proaspete pe timp de iarna, ti-am pregatit cateva tehnici si trucuri pentru depozitarea corecta a acestora. Iata ce ai de facut:

Tehnici si trucuri pentru depozitarea corecta a fructelor si legumelor pe timp de iarna

-Pe timp de iarna, atat legumele, cat si fructele pot fi pastrate in pivnite/beciuri racoroase si intunecate, congelator, hartie, nisip, ceara, sare, rumegus sau chiar in pamant, in gropi sapate special pentru asa ceva. De exemplu, cartofii sunt foarte usor de depozitat in aceste spatii. Acestia se pun in ladite din lemn, care permit circulatia aerului. Atentie! cartofii nu trebuie depozitati daca sunt umezi, ci lasati la aer, sa se usuce, altfel vor incolti si se vor inmuia. Specialistii spun ca umiditatea in beci trebui sa fie in jur de 60-65%, insa multe legume, printre care si cartofii, au nevoie de o umiditate mai mare, de 90-95%.

-Radacinoasele, ca morcovii, pastarnacul, patrunjelul, telina, guliile, hreanul, ridichile, sfecla etc., se pastreaza si ele la racoare, ferite de inghet, in ladite cu nisip, cu frunzele afara si fara sa se atinga intre ele.

-In cazul usturoiului si a cepei, acestea trebuie uscate bine inainte de depozitare, apoi impletite si agatate in spatii uscate si racoroase. In cazul prazului, acesta trebuie să fie proaspat, ferm, drept, cu o radacina alba si frunze de un verde inchis, fara imperfectiuni si ingropata radacina si o parte din tulpina intr-o ladita cu nisip.

-Varza rezista foarte bine daca sunt asezate la distanta una fata de cealalta. in principiu, cam toate legumele si fructele trebuie tinute intr-un spatiu aerisit si la distanta unele de altele.

-Se recomanda ca ardeiul sa fie depozitat in ladite cu rumegus.

-Rosiile nu trebuie sa pastrate in frigider, deoarece temperaturile scazute le inmoaie si le fac sa-si piarda aroma. Acestea se pun intr-un vas deschis, la loc racoros sau, ca si in cazul cartofilor, rosiile pot fi depozitate intr-o cutie de carton sau o ladita de plastic captusita cu ziare. In cazul rosiilor insa este recomandat ca acestea sa fie asezate in asa fel incat sa nu se atinga. Astfel, in cazul in care una dintre legume va incepe sa se strice, sa nu le afecteze si pe cele sanatoase. Vezi si: Sfaturi de la specialisti: cum depozitezi corect painea pentru a ramane mai mult timp proaspata

-Merele si perele, inainte de a fi depozitate, trebuie cercetate sa nu aiba urme de stricaciuni, apoi se infasoara individual in hartie de ziar
sau pergament si se pastreaza in incaperi racoroase si uscate, asezate pe rafturi. De asemenea, se mai pot depozita in lazi, de preferat, fara sa se atinga intre ele si au nevoie de verificari periodice, pentru eliminarea celor care incep sa se strice. Totodata, merele mai pot fi pastrate si in rumegus, grau sau fan.

-Gutuile se depoziteaza in ladite fara zabrele, de preferat captusite, pentru a mentine temperatura constanta sau pot fi infasurate in hartie de ziar si tinute pe rafturi.

-Strugurii se pot pastra mult timp in spatii neincalzite, in pivnita sau camara. Specialistii spun ca cele mai bune soiuri de struguri sunt: Hamburg, Napoleon, Afuz -Ali, Tămâioasă și altele. Este important ca inainte de depozitare sa se aleaga struguri bine copti, cu boabele intregi, nealterate. Strugurii se asaza pe rafturi, ciorchine langa ciochine, cu bobele rasfirate pentru a permite o bună aerisire, iar rafturile se acopera cu un strat de paie. O alta metoda de pastrare a strugurilor este aceea de insirare pe sarma sau sfoara si agatati, lasand intre sfori un spatiu care să permita controlarea strugurilor.

-Fructele uscate, ca nucile sau alunele de padure, se recomanda ca dupa ce au fost culese sa se lase la soare, uscat si apoi se depoziteaza intinse pe o suprafata plana, intr-un loc fara umezeala si bine aerisit. Se pot tine si in ladite de lemn, cu conditia sa fie intoarse periodic, pentru aerisire.

Tehnici si trucuri pentru depozitarea fructelor si legumelor iarna

-Specialistii recomanda sa ai grija la calitatea materialelor folosite atunci cand depozitati legumele si fructele. In cazul in care lemnul este putrezit, la fel se va intampla si cu ce depozitati in laditele respective. Materiale precum PVC-ul, metalul, ceramica si vopselurile tratate antifungic mentin un mediu mult mai curat si potrivit pentru depozitare.

-Cea mai buna temperatura care trebuie sa fie in spatiul de depozitare este de 4-5 grade Celsius, la fel ca in frigider. Aceasta temperatura ar trebui mentinuta in beci chiar si vara.

-Dupa cum spuneam si mai sus, spatiul unde se depoziteaza fructele si legumele trebuie sa fie intunecata, insa daca exista o ferestra, ar fi recomandat sa faci ceva astfel incat razele sorelui sa nu cad direct pe produse.

-Pentru a nu avea probleme cu mirosurile neplacute si cu daunatori in spatiile de depozitare, specialistii recomanda carbunele sau lavanda. Acestea au rolul de a absorbi toate mirosurile neplacute si de a tine la distanta daunatorii.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole