20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Pastarnacul. Proprietati si beneficii

Ca si morcovii, pastarnacul este cultivat din Antichitate, cand era considerat un aliment de baza. Gustul sau dulceag si aroma placuta a facut ca aceasta leguma sa fie si acum nelipsita din bucataria romanilor. In prezent, pastarnacul este folosit atat in alimentatie, cat si ca remediu natural in medicina populara.

Pastarnacul are multe insusiri terapeutice, asemanatoare in buna parte cu patrunjelul. Acesta se poate folosi atat intern, cat si extern, fiind atat un dezinfectant util, cat si cicatrizant.

Radacinile acestei legume au cel mai dulce gust dupa primul ger de iarna. Vezi si: Tehnici si trucuri pentru depozitarea corecta a fructelor si legumelor pe timp de iarna

Pastarnacul – Proprietati si beneficii

Pastarnacul este considerat o leguma importanta datorita efectelor sale medicinale. Acesta are in compozitia lui ulei esential, cumarina, vitamine (A, C si B9), minerale (mangan, potasiu, magneziu, calciu, iod, fier, fosfor), proteine, substante azotice, pectine, celuloza, flavonoide si fibre alimentare.

Proprietati:

  • combate febra
  • antiinflamator
  • antialergic
  • antiastmatic
  • antispasmodic
  • regleaza ritmul cardiac
  • actiune de dilatare a arterelor coronariene
  • actioneaza impotriva durerii
  • diuretic
  • actiune impotriva sclerozei
  • actiune impotriva artritei

Beneficii – In ce afectiuni este indicat pastarnacul

-Atonia vezicii biliare: se consuma sub forma de salata, dati prin razatoare. Se poate lua de 3 ori pe zi, inaintea meselor.

-Dismenoree (menstre dureroase): se consuma o jumatate de pahar de suc obtinut din radacina. Se poate amesteca si cu suc de morcovi. Se poate lua de 3 ori pe zi cu 30 minute inaintea mesei, putandu-se folosi perioade lungi de timp.

-Insomnie: se bea seara inainte de culcare, o jumatate de pahar de suc de pastarnac.

-Nefrita (inflamarea rinichilor): se consuma sub forma de salata, dati prin razatoare. Se poate lua de 3 ori pe zi, inaintea meselor.

-Obezitate – se consuma o jumatate de pahar de suc obtinut din radacina. Se poate amesteca si cu suc de morcovi. Se ia de 3 ori pe zi cu 30 minute
inaintea mesei, putandu-se folosi perioade lungi de timp.

-Pistrui: se prepara un suc proaspat de radacina de pastarnac. Folosind un tampon de vata, se freaca pistruii de mai multe ori pe zi. Se poate pune si putin suc de lamaie.

-Constipatie: se consuma in stare proaspata sau sub forma de suc impreuna cu alte legume (morcovi, etc) fiert sau la cuptor in ulei vegetal.

-Are efect asupra bronhiilor reducand efectele emfizemului pulmonar si hraneste creierul. Se consuma cate un pahar cu suc de radacina de pastarnac pe zi.

-Este tonic pentru inima si plamani.

-Sucul preparat din radacina regleaza digestia, mareste apetitul, are actiune expectoranta si diuretica, analgezica, tonifianta, calmeaza durerile in
cazurile de colici renale si hepatice, este folosit ca afrodiziac.

-Este util in distrugerea virusurilor racelilor. Totul se datoreaza continutului bogat in vitamina C si a uleiului volatil.

-Este un foarte bun antioxidant.

-Se foloseste pentru combaterea calculilor renali si biliari.

-Regleaza digestia si poate mari apetitul. De asemenea, se indica ca stimulent al apetitului la copii.

-Se poate folosi in cazurile de epuizare fizica si datorita potasiului si celorlalte elemente este util in afectiunile cardiace.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni ale sangelui, afectiuni cardiace, afectiunile creierului, afectiuni renale, afectiunile tractului
intestinal, anemie, angina pectorala, apetit scazut la copii, astenie, atonia vezicii biliare, cancer, celulita, ciclu menstrual perturbat, colesterol in exces, colici renale si hepatice, constipatie, convalescenta, depurativ al sangelui, dereglari metabolice, digestie dificila, dismenoree, drenarea
ficatului si rinichilor, emfizem pulmonar, febra, gripa, hidropizie, impotenta, infectii respiratorii, insomnie, intarirea sistemului imunitar, menstre dureroase, nefrita, nevroze, obezitate, oboseala cronica, pistrui, raceala, reglarea ciclului menstrual, reumatism, tonic al inimii, vitiligo (surse: „Plantele medicale importante in tratamentele naturiste„, Eugen Giurgiu si Octavian Giurgiu).

Preparare si administrare:

-2 linguri de radacina rasa se pun la 250 ml apa, se fierb 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se poate aplica si extern.

– Sucul: se obtine cu ajutorul storcatorului de fructe din radacina proaspata. Se administreaza cate 1-2 lingurite de suc cu miere de 5-6 ori pe zi in cure de 2-3 luni urmate de o pauza. Se prefera pentru cei care incep cura cu acest suc sa se consume la inceput doar o cantitate mica- o lingura de 2-3 ori si treptat pe masura ce organismul se obisnuieste cu acest suc se poate mari cantitatea de suc pana la 100 ml. Se poate asocia cu orice suc de legume sau chiar de fructe in functie de afectiune si preferinte. Se pot face cure de 2 luni cu pauza de 10 zile.

Vezi si: Sucul din morcovi, telina, pastarnac si spanac. Combninatia plina de potasiu

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole