13.8 C
București
joi, aprilie 4, 2024

Gogosarii. Ce efecte terapeutice au

Gogosarii sunt un soi de ardei grasi, foarte iubiti de roamani. Acestia au o aroma intensa si un gust deosebit si, in plus, ofera si beneficii minunate pentru sanatate.

In comparatie cu ardeii grasi, gogosarii sunt mult mai hranitori si mai plini de nutrienti. Acestia au in compozitia lor glucoza, fructoza, zaharoza, amidon, pectine, lipide, carotenoide, vitamine (A si mai ales B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, P, PP), enzime, ulei eteric, capsaicina, substante colorate de natura carotenoidica (capsorubina, capsantina, zeaxantina, luteina, criptoxantina si urme de betacarorotena), flavonoide, substante minerale (mangan, magneziu, fosfor, calciu, cupru, fier, zinc, seleniu) etc.

Care este diferenta dintre gogosarul rosu si gogosarul verde:

Cel rosu este de 10 ori mai bogat in vitamina C si beta-caroten (provitamina A) decat cel verde. In schimb, compusii fenolici, in special flavonoidele, scad pe masura ce acesta se coace si devine rosu, cantitatea lor fiind mai mare cand gogosarul este de culoare verde.

Ce efecte terapeutice au gogosarii:

-Gogosarii ofera protectie impotriva bolilor de inima. Totul se datoreaza concentratiei mari de nutrienti, a flavonoidelor ce impiedica formarea cheagurilor de sange, iar acest lucru duce la scaderea accidentelor vasculare si a atacurilor de cord.

-Este recomandat celor cu colesterol marit.

-Datorita continutului mare de vitamina C, gogosarul ajuta la protejarea oaselor, cartilajelor, dinților si gingiilor. In plus, vitamina C protejeaza si impotriva infectiilor si faciliteaza absorbtia fierului din legume.

-Darorita antioxidantilor din compozitie, gogoșarii se afla si ei pe lista alimentelor care combat cancerul (prostata, vezica, plamani, san, cervical si pancreatic).

-Gogosarii au un efect benefic în afecțiunile respiratorii (astmul, emfizemul pulmonar, infecțiile la plamani). Se recomanda sucul de gogosari. Acesta ajuta in cazul durerilor in gat, dar si pentru a diminua sangerarile nazale.

Sucul de gogosari – Preparare si administrare:

-Suc: se poate folosi sub forma de suc cu diferite alte combinatii (sucuri de morcovi, varza, cartofi, sfecla rosie, etc.). Cel verde este mai activ si in cazurile mai grave se poate lua cate 100 ml de suc, de 3 ori pe zi.

Sucul este indicat sa se consume inainte de mese, cu 30 minute, pentru a avea timp sa fie absorbit in totalitate inainte de introducerea alimentelor. Astfel, este extrem de eficient. Se poate folosi o perioada de 2-3 luni urmat de o pauza de 10 zile si daca se doreste se poate relua.

In acest suc se mai poate pune si putina zeama de lamaie pentru a nu se oxida.

Atentie!

Principalul risc legat de consumul ardeilor grasi este ca ei pot contine mari cantitati de pesticide si alte substante provenite din ingrasamintele chimice.
Intr-un studiu publicat in 2006, ardeii intrau intr-un top 12 al celor mai contaminate alimente din supermarketuri. Deci prima grija pe care trebuie
sa o avem este ca ardeii pe care ii consumam sa provina din surse de incredere.

Vezi si: Retete de muraturi asortate la borcan – Umple-ti camara cu cele mai gustoase bunatati pentru la iarna

Vezi si: Tehnici si trucuri pentru depozitarea corecta a fructelor si legumelor pe timp de iarna

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole