1.7 C
București
miercuri, noiembrie 27, 2024

5 lucrari de facut in gradina in luna noiembrie

Ne aflam in ultima luna de toamna si chiar daca temperaturile au mai scazut, tot ne gandim la ce mai avem de facut in gradina noastra, iar acum este ultima sansa de a o pregati corespunzator inainte de a veni iarna.

Conform specialistilor, se pare ca pana la primul inghet mai sunt multe de facut in gradina, de la curatarea acesteia si pana la plantarea florilor si a pomilor fructiferi.

In cele ce urmeaza, am impartit activitatile in functie de nevoile fiecaruia. Asadar, iata ce este bine sa faceti in luna noiembrie:

1.Lucrari de facut gradina in luna noiembrie – Curatarea gradinii

In aceasta perioada, este necesar sa curatati gradina de frunzele uscate si cazute, deoarece inca pot atrage daunatori care vor compromite recolta viitoare. Totusi, ar fi bine sa nu curatati chiar toate frunzele uscate, deoarece acestea mai au rolul si de a proteja plantele de ger, iar tot ceea ce ati strans puteti folosi pentru a crea compost. Este recomandat sa acoperiti mormanul de frunze pentru a-l proteja de ploi, altfel nutrientii din el vor fi nutralizati de apa ploilor.

2.Lucrari de facut gradina in luna noiembrie – Gradina cu flori

Acum este momentul sa pregatiti straturile de flori de primavara; sapati pamantul pentru a-l afana, maruntiti-l bine si adaugati ingrasamant. Puteti planta bulbi pentru anul urmator, precum cei de narcise, zambile sau de lalele. Tot acum este momentul sa plantati trandafiri si copacii de magnolie.
Totodata, plantele perente si bianuale care au inflorit toata vara trebuie pregatite pentru iernat, deci se curata de frunzele uscate, se recolteaza bubii si se depoziteaza intr-un loc uscat si intunecos.

3.Lucrari de facut gradina in luna noiembrie – Fructele si pomii fructiferi

Aceasta este perioada ideala pentru a planta atat pomi fructiferi, cat si arbusti. Daca temperaturile sunt favorabile acum se pot planta zmeura sau coacazul. Acum este momentul sa curatati de uscaciuni capsunile si pomii fructiferi, insa atentie la pruni, deoarece sunt vulnerabili in sezonul rece, astfel este indicat sa asteptati pana la primavara sa va ocupati de ei. Tot acum , este indicat sa incepeti si tratamentele de iarna ale pomilor fructiferi, pe care este bine sa le faceti dupa ce toate frunzele au cazut si atat timp cat temperaturile raman pozitive.
In aceasta luna nu trebuie sa uitati de vita de vie. Finalizati fertilizarea si mobilizarea adanca a solului, la fel si musuroitul/ ingropatul vitelor. De asemenea, daca ati altoit vita, puteti recolta acum strugurii de pe coardele altoi.

Vezi si articolul: Mulcirea, invelirea culturilor cu „patura” vegetala

4.Lucrari de facut gradina in luna noiembrie – Gradina cu legume

Culesul legumelor s-a cam terminat. In noiembrie au mai ramas de cules ultimele radacinoase, prazul si verzele. Tot acum, este necesar sa continuati cu pregatirea terenului pentru sezonul urmator si cu pregatirea rasadnitelor. Inca din primele zile ale lunii noiembrie, este ideal sa plantati legume perene (rubarba, sparanghel), sa pregatiti un razor pentru a planta ceapa si usturoi si imprastiati gunoiul proaspat pe razoarele de zarzavaturi, pentru a se integra in sol pe timpul iernii.

5.Lucrari de facut gradina in luna noiembrie – Ingrijirea gazonului

Acum este timpul ideal pentru fertilizarea gazonului (ingrasamant cu azot, fosfor si potasiu), deoarece acest lucru va ajuta la intarirea radacinilor, oferindu-le o baza solida pe care sa prospere in primavara urmatoare. In timp ce partea superioara a ierbii incetineste sau se opreste de tot din crestere in temperaturile racoroase de toamna, radacinile vor continua sa creasca. Tot in noiembrie trebuie sa aiba loc ultima tundere a gazonului.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole