Zmeurele, aceste fructe de padure dulci au o durata scurta de valabilitate si sunt recoltate numai in lunile de vara si toamna. Din aceste motive, zmeura este cea mai bine consumata la scurt timp dupa cumparare. Totodata, zmeurele contin un procent foarte mare de antioxidanti, de 50 de ori mai mult decat capsunile si de 3 ori mai mult decat kiwi. Astfel, pentru a pastra cat mai mult aceste fructe in camara ta, incearca reteta de zmeurata.
Lichiorul de zmeura e foarte aromat si delicios, in plus se prepara foarte usor acasa.
Zmeurata – Reteta
Ingrediente:
- 1 kg zmeura
- 500 g zahar
- 1 l alcool pur dublu rafinat de 96 grade sau vodca 37-40
- optional: vanilie
Mod de preparare:
Intr-un borcan incapator, se pun fructele de zmeura, apoi se toarna vodca. Se pune capacul si se lasa la macerat timp de 24 de ore, la racoare si intuneric. In urmatoarea zi, se adauga zaharul si se agita bine. Optional, se poate adauga si vanilie. Se pastreaza borcanul inchis ermetic, la loc racoros si intunecat pentru 1 luna si jumatate.
In primele zile se mai agita borcanul pentru a ajuta zaharul sa se dizolve mai repede. La final,se strecoara lichiorul de zmeura prin sita simpla, pentru a recupera zmeura. Apoi se filtreaza totul de 3 ori prin sita asternuta cu panza deasa.
In sticle sterilizate se toarna zmeurata si se inchid bine cu capac sau dop.
Atentie! Daca sticla nu este inchisa ermetic, alcoolul se evapora.
Zmeurata are o valabilitate de ani de zile, cu un gust placut aromat.
Sfat: Aceeasi reteta o poti folosi pentru orice alte fructe
Lichior Amaretto – O bautura scumpa, dar usor de preparat
Lichior de visine sau visinata, o bautura deosebit de aromata. Reteta
Cele mai aromate soiuri de zmeura. Un festival de arome, in gradina ta
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: