Crepis-Aurea (Gold-Pippau) este o planta erbacee perena, cu inflorire anuala din familia Asteraceae. Aceasta planta se aseamana cu papadia, diferenta fiind ca aceasta are tulpini florale ramificate cu mai multe calatidii.
Florile au culoarea galben-portocaliu pana la rosu-maroniu, care apar din luna iunie si tin pana in septembrie. O intalnim adesea pe pajisti, pasuni si soluri cu zapada, la altitudini intre 1000 si 2900 de metri.
In genul acesta exista aproximativ 200 de specii, distribuite in toata emisfera nordica si in Africa iar mai multe plante sunt cunoscute ca specii introduse practic la nivel mondial. Centrul diversitatii se afla in Marea Mediterana, scrie wikipedia.org.
De la aceasta planta se colecteaza frunzele, florile si bobocii, din mai-iunie.
Crepis este o planta comestibila, cu un gust amar, dar trebuie avuta mare grija pentru ca se poate confunda cu alte plante.
Semintele de Crepis sunt o sursa importanta de hrana pentru unele specii de pasari. De asemenea, in Creta si Grecia, frunzele plantei se consuma crude, fierte, aburite sau rumenite in salate. Pentru a elimina o parte din gustul amar, frunzele se pot taia marunt si lasa pentru 2 ore in apa calduta.
Bobocii inca nedeschisi, se pun in apa sarata pentru a elimina din gustul amar, apoi se prepara cu otet ca pe capere.
Se poate prepara si Smoothie in combinatie cu urzica, sanziene si rocoina.
Totusi, pana in prezent pare sa nu aiba nicio importanta in medicina populara sau conventionala.
Vezi si: Tamarindul si efectele sale incredibile asupra sanatatii umane
Vezi si: Amarantul, planta fara gluten excelenta pentru cei cu dermatita celiaca si atopica
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: