14.9 C
București
miercuri, februarie 28, 2024

Papadia – „medicament” de la frunza pana la radacina

Nicio alta planta nu inveseleste natura asa cum o fac floricelele galbene de papadie. Florile ei aurii, risipite acum pe campii, sunt ca niste farame de soare. Primavara, din frunzele ei se prepara cel mai bun ceai de purificare a organismului, iar radacina este un remediu neintrecut in bolile tractului digestiv si in cele mai rebele forme de reumatism.

Papadia este o planta erbacee, perena, foarte raspandita la noi prin locurile necultivate si cultivate. In pamant are un rizom scurt care se prelungeste cu o radacina pivotanta carnoasa, lunga de 12-20 cm, groasa de 1-2 cm. Frunzele sunt lanceolate, iar primavara, din mijlocul rozetei foliate, ies 1-4 tulpini florifere, goale la interior, care poarta in partea terminala capitule de culoare galbena. Infloreste din luna aprilie pana la sfarsitul lui septembrie. Planta contine un suc laptos alb cu gust amar.

In scop terapeutic, se recolteaza intreaga planta, fiecare particica a ei fiind un veritabil medicament. Radacina se recolteaza de obicei in iulie-august, frunzele primavara, iar intreaga planta tot primavara, inainte sau in timpul formarii bobocilor florali.

Proprietatile papadiei

Papadia contine: inulina (radacini), mucilagii, tanini, rasina, enzime, alcaloid, principiu amar, colina, asparagina, ulei esential, mangan, sulf, calciu, siliciu, fier, vitaminele A (mai mult decat morcovii), B si C.

In urma mai multor studii de specialitate, s-a constatat ca foarte putine
plante sunt atat de bune precum papadia cand vine vorba de efecte detoxifiante, stimulante, tonice pancreatice si hepatice, tonice digestive si hipoglicemiante.

Papadia are o actiune intensa si este foarte bine tolerata de organism, fiind indicata in afectiuni cardio-vasculare (ateroscleroza, hipertensiune), afectiuni ale pielii (acnee), afectiuni metabolice (diabet, obezitate) si afectiuni hepatice (icter de diverse etiologii, hepatita).

Papadia – Beneficii pentru sanatate

In functie de diferitele metode de preparare, papadia este indicata in urmatoarele afectiuni:

  • Afectiuni ale ficatului (icter, congestia ficatului, insuficienta hepatici, crize hepatice dureroase, ciroze hepatice) colecistita, colica biliara, diskinezie biliara, dispepsie: sucul de papadie are o influenta salutara asupra sistemului hepatic si a secretiei bilei. Extractul de papadie sporeste considerabil volumul de bila secretata si regularizeaza contractiile vezicii. Se ia sucul laptos din tulpina plantei, cate 50-100 mg pe zi. Se adauga putina miere. De asemenea, pentru a putea fi conservat, sucul acesta extras, trebuie transformat in tinctura (100 g suc de papadie, 18 ml de alcool de 90°, 15 g glicerina si 17 ml apa se amesteca si se pun intr-o sticla de culoare inchisa) si se administreaza cate 1-2 lingurite pe zi, inainte de mese. Se poate consuma si infuzie sau decoct combinat, cate 2-3 cani pe zi pe stomacul gol. (Vezi mai jos cum se prepara!)
  • Inapetenta, digestie dificila, gastrita hipoacida: pulbere, cate o lingurita pe stomacul gol, inaintea fiecarei mese. De asemenea, in caz de gastrita hipoacida se consuma cafea de papadie (Vezi la metode de preparare).
  • Pancreatita: prin zdrobirea frunzelor si a tijelor de papadie se obtine sucul care se pune in lapte, in proportie de 50 g la un pahar. Se bea
    portionat intr-o zi. De asemenea, se poate folosi si pulbere, cate o lingurita de 4 ori pe zi, pe stomacul gol.
  • Ateromatoza, arterioscleroza, adjuvant in hipertensiune: se face cura cu infuzie sau decoct de radacina. Se beau in fiecare zi, de dimineata si pana la pranz (ora 12) cate 2-3 cani.
  • Obezitate, obezitate pe fond de dezechilibru glandular: se beau 4 cani pe zi de decoct de radacina.
  • Diabet: papadia este un diuretic natural deosebit si un bun laxativ. Ajuta la eliminarea acidului uric si contribuie la dezagregarea calculilor renali. Modifica peristaltismul uretrelor in crizele de calculoza renala, asigura tranzitul microparticulelor dizlocate si expulzarea lor. pulbere, 1 lingurita, cu 15 minute inainte de fiecare masa. Se consuma si salate de frunze proaspete de papadie.
  • Guta, reumatism, artrita: se face o cura de 2 saptamani, timp in care se bea inainte de fiecare masa o cana de infuzie sau decoct. Totodata, se pot consuma si tije de papadie culese proaspat (5-6 tije care nu ajung la inflorire) in cura de 10-30 zile. In cazul durerilor, se fac cataplasme din radacina de papadie bine pisata, calita in smantana proaspata. Se lasa sa se raceasca, se intinde pe o frunza de brusture si se pune pe locul dureros. Se leaga cu o panza curata. Se tine in functie de toleranta individuala.
  • Celulita: se face o cura timp de 1 luna cu infuzie sau decoct de papadie. Se beau cate 3-4 cani pe zi pe stomacul gol. De asemenea, se fac concomitent aplicatii externe cu iedera si cretisoara.
  • Urticarie, eczeme: pulbere, sub forma de cura, minim 3 saptamani. Pentru efecte maxime se asociaza cu pulbere din radacina de brusture si flori de coada soricelului.
  • Hemoroizi: intern, se va lua ceai sau decoct (3-4 cani pe zi), iar extern se aplica cataplasme din frunze proaspete. Pe hemoroizii externi se poate aplica o compresa cu apa fiarta si racita pana la temperatura corpului in care se va pune la 50 ml 5 picaturi de tinctura. Se lasa 2 ore sau chiar peste noapte. Tratamentul se va face pana la vindecare.
  • Varice: infuzie din 2 lingurite de planta maruntita, peste care se toarna o cana de apa clocotita. Se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale.
  • Acnee, dezechilibre hormonale la pubertate: se fac tratamente de 3 saptamani cu o saptamana pauza in care se bea infuzie sau decoct de papadie: 2-3 cani pe zi.
  • Cuperoza, acnee juvenila: pentru inlaturarea petelor rosii de pe fata si a acneei se fac tamponari cu infuzie de papadie.
  • Afectiuni cronice ale aparatului urinar: tije de papadie culese proaspat se vor spala bine apoi se vor consuma in fiecare zi cate 5-6 tije florale fara flori dimineata la trezire.
  • Afectiunile inimii: se recomanda cafeaua de papadie.
  • Anemie, astenie: se recomanda siropul de papadie. Se va folosi cate o lingurita care se va pune in 250 ml apa si se poate consuma ca orice alt sirop. De asemenea, pentru stimularea poftei de mancare, se foloseste infuzia dintr-o lingurita de planta intreaga la o cana de apa clocotita. Se lasa apoi acoperit timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cesti pe zi.
  • Calculi biliari si renali: sucul de papadie are o influenta salutara asupra sistemului hepatic si a secretiei bilei. Extractul de papadie sporeste considerabil volumul de bila secretata si regularizeaza contractiile vezicii.
  • Cistite – datorita continutului mare de potasiu, papadia este un foarte puternic diuretic, combate retentia fluidelor si are efecte excelente in cazurile de cistite, nefrite, hipertensiune.
  • Exces de colesterol (Hipercolesterolemie): infuzia de papadie elimina si colesterolul, datorita principiului amar pe care-l contine lactucopicrina.

Metode de preparare si administrare:

  • Salata din frunze de papadie – se pot consuma zilnic, cate 50 g/zi, cate o mana de frunze fragede taiate marunt, inainte de fiecare masa. Acestea pot fi consumate ca atare sau stropite cu putin suc de lamaie. Este recomandat sa se faca o cura de 2 sau 4 saptamani.
  • Cura cu tije de papadie – este una dintre metodele cele mai eficiente si usor de folosit de catre persoanele care se confrunta cu: gastrita hiperacida, diskinezie biliara, calculi biliari, boli hepatice, varice, ulcer varicos, obezitate, ateroscleroza, diabet guta, eruptii, eczeme si alte boli de piele (datorita efectului depurativ), constipatie, boli de uzura. Tot ce trebuie facut este sa se consume zilnic, timp de 2 saptamani, cate 6 tije proaspete de papadie. Pentru aceasta, tulpinile se recolteaza inainte de inflorire (primavara), se spala si se consuma sub forma de salata sau in alte combinatii. Aceleasi efecte le au fi frunzele.
  • Pulbere – planta se macina fin cu rasnita electrica. Se ia, de regula, 1/2-1 lingurita rasa, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Aceasta se tine sub limba timp de 10-15 minute, apoi se inghite cu apa. Pulberea nu se pastreaza mai mult de 10 zile, deoarece i se altereaza proprietatile.
  • Infuzie: din 1-2 lingurite de planta intreaga cu radacina cu tot uscata si maruntita, se va pune in 250 ml apa clocotita. Se acopera timp de 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3-4 cani pe zi. Pentru cresterea diurezei se vor consuma 3 cani pe zi. Pentru stimularea poftei de mancare se bea cate o jumatate de cana inainte de masa, etc.
  • Decoct – 1-2 lingurite de pulbere de radacina de papadie se lasa la inmuiat intr-o jumatate de cana de apa de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pastreaza, iar pulberea ramasa se fierbe cu o jumatate de cana de apa 1-2 minute, dupa care se lasa la racit; se combina cele doua extracte; acest preparat se bea inainte de masa cu un sfert de ora, cate 3 cani pe zi.
  • Tinctura: 50 g de radacina se marunteste si se pune intr-un borcan cu capac. Se pune apoi deasupra alcool alimentar de 70°. Se tine timp de 15 zile la intuneric si se agita bine de 2 ori pe zi. La final, se strecoara si se poate folosi cate 40-60 picaturi de 3 ori pe zi, diluat cu 100 ml apa, chiar perioade lungi de timp fara efecte secundare.
  • Sirop din flori de papadie – se vor culege florile, se spala bine apoi se pun cu putina apa, doar cat sa le acopere. Se vor fierbe apoi timp de 3 minute, dupa care se strecoara si apoi se adauga zahar ca la orice sirop. Se fierbe din nou pentru a primi consistenta de sirop. Se va folosi cate o lingurita care se va pune in 250 ml apa si se poate consuma ca orice alt sirop.
  • Suc proaspat de papadie – sucul proaspat se obtine de la intreaga planta cu ajutorul aparatului centrifug si se poate amesteca cu urmatoarele sucuri: 2 parti suc demorcov, o parte suc papadie, o parte suc castravete, 2 parti suc de rosii, o parte telina. Este unul dintre sucurile foarte utile in afectiunile pielii, in cazul petelor, verucilor, etc.
  • Cafea – din radacina de papadie uscata si macinata se poate face o cafea care se bea dimineata. Pentru un gust mai bun, se poate pune si radacina de cicoare.
  • Vin de papadie – se prepara din 2-3 cani de boboci de papadie, 2/3 cana zahar nerafinat, coaja rasa de la jumatate de lamaie si 1 litru de votca. Se lasa la macerat timp de 2 saptamani, agitandu-se zilnic. La final se strecoara si se consuma ca aperitiv inainte sau dupa masa.

Vezi si: Supa pentru creier cu papadie

Papadia – Precautii si contraindicatii:

Sucul laptos al acestei plante poate provoca intoxicatii daca se foloseste in cantitate mare (greata, diaree, modificarea ritmului inimii – in aceste cazuri, se va administra carbune medicinal).

Sursa: Plante medicinale miraculoase din flora Roamaniei si Plante medicinale importante in tratamentele naturiste

Vezi si: Cele mai importante beneficii ale radacinii de papadie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole