18.9 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

Tamarindul si efectele sale incredibile asupra sanatatii umane

Tamarindul este un copac multifunctional, peren si vesnic verde, care apartine familiei Fabaceae si sub-familiei Caselapinoideae. Este originar din Africa tropicala si s-a naturalizat in peste 50 de tari din intreaga lume. India si Thailanda sunt principalele zone de productie din tarile asiatice si se gasesc si in Sri Lanka, Bangladesh, Indonezia si Thailanda. Mexicul si Costa Rica sunt cei mai mari producatori din America. Gambia, Senegal, Zambia si Tanzania sunt tarile minore producatoare din Africa.

Oamenii folosesc de secole coaja, radacinile si frunzele de tamarind. Pulpa de tamarind ajuta la vindecarea durerilor de gat, a inflamatiilor si a conjunctivitei. Se amesteca pulpa cu sare, care este un liniment eficient pentru reumatism. Cataplasma preparata din flori si frunze ofera ameliorare in caz de entorse, articulatii umflate. Cenusa preparata din tamarind prajit cu saruri este utila pentru colici si digestie. Decoctul se face prin fierberea tamarindului pentru a extrage substante chimice si utilizat pentru a atenua inflamatiile ochilor, astmul si gingivita. Este, de asemenea, utilizat in scopuri culinare si adaugat la curry, salate si tocanite.

Tamarindul are proprietati antioxidante puternice

Studiile au concluzionat ca pulpa de tamarind este un aliment sanatos care poseda proprietati antioxidante si hipocolesterolemiante. Pulpa favorizeaza efluxul de colesterol, creste absorbtia si eliminarea LDL-C din tesuturile periferice, inhiba biosinteza colesterolului si suprima acumularea de trigliceride in ficat. Observatiile arata ca pulpa este eficienta pentru afectiunile hipocolesterolemiante. Mai mult, previne sansele de deteriorare oxidativa, cum ar fi oxidarea LDL-C, care este un factor de risc pentru ateroscleroza. Aceste efecte benefice ar putea fi obtinute din constituentii fitochimici care includ multi compusi fenolici si flavonoizi in pulpa de fructe. De asemenea, ofera efect de scadere a colesterolului si previne deteriorarea oxidativa.

Alte studii au aratat efectul ameliorator al stratului de seminte de tamarind asupra dietei bogate in grasimi promoveaza boala hepatica grasa nealcoolica. Tratamentul cu invelis de seminte de tamarind la niveluri de doza slabeste modificarile patologice legate de hepatomegalie NAFLD indusa de HFD, peroxizi de lipide umflate si lipide hepatice, niveluri de acizi grasi liberi, alanina aminotransferaza serica si steatoza macrohepatica. Tratamentul din extract a redus greutatea corporala si adipozitatea cu imbunatatirea indicelui de rezistenta la insulina.

Extractele apoase si etanolice de pulpa de fructe, frunze, coaja de tulpina si tamarind evalueaza activitatea antibacteriana. Tamarindul este utilizat pentru tratarea diferitelor afectiuni de sanatate, precum si a tulburarilor enterice si s-a obtinut o potenta ridicata impotriva bacteriilor patogene. In comparatie cu extractele de coaja de tulpina, extractele de fructe au prezentat o activitate mai buna, care este partea utilizata de practicienii din plante. Mai mult, tulpinile bacteriene au fost implicate in tulburari enterice, infectiile cu transmitere sexuala si boala transmisibila din alimente sunt bolile comune de ingrijorare la tropice. Se concluzioneaza ca planta este folosita pentru a trata afectiunile cauzate de aceste organisme.

Extractul de seminte de tamarind contine antioxidanti botanici care prezinta activitati anti-imbatranire atunci cand este aplicat local. Continutul de apa din stratul cornos ofera un aspect neted si previne imbatranirea pielii. Antioxidantii gasiti in formulele care contin extract de seminte de tamarind au activitati antirid.

Scade obezitatea si este un agent anti-imbatranire excelent

Rezultatele au demonstrat ca inhibitorul izolat al tripsinei din tamarind scade cresterea in greutate prin scaderea consumului de alimente, efect care este mediat prin promovarea colecistochininei. Utilizarea potentiala a inhibitorului de tripsina este utilizata pentru a preveni obezitatea, care a fost evaluata.

Stresul oxidativ agraveaza situatiile diabetice de tip 1 si tip 2, dar contribuie la distrugerea celulei beta in diabetul de tip 2 in hiperglicemia rezistenta la insulina. Controlul glucozei joaca un rol vital in echilibrul antioxidant sau pre-oxidant. Unii agenti antidiabetici includ proprietati antioxidante independent de rolul lor in controlul glucozei.

Studiile au evaluat activitatea antihelmintica a extractului apos si etanolic de scoarta si frunze de tamarind folosind Tubifex tubifex si Pheretima posthuma ca viermi de testare. Extractul apos si alcoolic din scoarta de tamarind a prezentat o activitate antihelmintica semnificativa, confirmata prin scaderea timpului paralizant si a timpului de deces. Rezultatele au sustinut utilizarea tamarindului pentru activitatea antihelmintica.

Vezi si: 2-3 cuisoare dupa masa ajuta in reducerea aciditatii in stomac, reduce durerile de cap si dinti

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole