0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Totul despre cultura de sofran – Planta din care se face cel mai scump condiment din lume se poate cultiva in Romania

Sofranul este foarte valoros pentru ca sta la baza celui mai scump condiment din lume. Sofranul de buna calitate vine din Iran sau Spania, insa poate fi cultivat cu succes si la noi in tara, iar profitul e pe masura. Iata totul despre cultura de sofran.

Sofranul mai este cunoscut si ca aurul gastronomiei. Cultivarea sofranului nu este foarte dificila, insa pentru rezultate bune este nevoie de respectarea anumitor reguli. Calitatea condimentului este cel care dicteaza pretul de vanzare.

Pentru a cultiva sofran ai nevoie de bulbu de Crocus sativus si un teren cu sol argilos sau silicos. Sofranul e o planta iubitoare de caldura, nu-i face bine racoarea si umiditatea in exces.

Mai are nevoie si de o irigare foarte buna pentru a trece peste perioadele secetoase.

Totul despre cultura de sofran – Cum se planteaza

In solul argilos sau silicos se sapa mici santuri la o adancime de 10cm cu distanta intre randuri de 15. Inainte de saparea randurilor solul trebuie sa fie umedi pentru ca radacinile sa se prinda repede.

Cea mai buna perioada de plantare e toamna, de la jumatatea lunii august pana la sfarsitul lui septembrie. Sofranul infloreste o singura data pe an pentru o perioada scurta de timp, cel mult 2 saptamani, iar culegerea se realizeaza intre jumatatea lui octombrie si inceputul lui noiembrie. Florile se culeg inainte de rasarit, la primele ore ale diminetii pentru ca sunt firave si se ofilesc repede.

Extragerea stigmatelor, a firicelelor de sofran, se face manual, fiecare floare in parte avand trei astfel de filamente. Ulterior se usuca la cuptor sau la soare si astfel ajung in forma finala a condimentului. Un proces migalos ce necesita rabdare si munca. Vezi si: Sofranul, cel mai scump condiment din lume. Beneficii si utilizari

Totul despre cultura de sofran – Subventie de la stat pentru sofran

Producatorul mic este incurajat sa incerce cele mai interesante culturi, in special cand vorbim despre terenuri mici de 2-3 hectare. Sunt cautate astfel culturile cele mai profitabile.

Sofranul este ideal, mai ales ca exista si subventii de la stat. Sofranul este in tari precum Franta, Cipru sau Austria mai scump ca gramul de aur, ajungand sa coste 40-45 de dolari.

In Romania nu se cultiva sofran la scara larga si putini sunt cei care isi risca investitiile intr-o astfel de cultura. Cu toate astea exista cateva povesti de succes, dintre care una a unei tinere din Arad care a infiintat o astfel de plantatie din curiozitate si a ajuns sa detina 200 de metri patrati de cultura de sofran.

O alta poveste de succes a culturilor de sofran s-a inregistrat in Caras Severin, unde producatorul sustine ca obtine 22.000 de euro la hectar. Este vorba de un agricultor din Belgia care s-a stabilit la Caras Severin si a ales sa cultive sofran in special pentru costul mic de transport pe care il are.

Bulbii de sofran i-a adus din Belgia si i-a aclimatizat la conditiile de la noi din tara in doar patru ani. Investitia initiala a fost de 17.000 de euro pentru bulbi.

Dintr-o cultura de sofran de 4000 de metri patrati, agricultorul obtine doar un kilotram intr-un an bun, iar nivelul de munca este unul ridicat. Pentru 40 de grame de sofran trebuie recoltate intre 6000 si 8000 de flori.

Partea buna este ca sofranul nu se trateaza chimic, iar toate interventiile asupra culturii trebuie executate manual.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole