22.1 C
București
sâmbătă, aprilie 6, 2024

Sofranul, cel mai scump condiment din lume. Beneficii si utilizari

Originar din Persia, sofranul este cel mai pretios si scump condiment de pe fata planetei. 450 de grame de sofran costa intre 500 si 5.000 de dolari americani. Motivul pretului sau atat de ridicat este metoda de recoltare, care necesita forta de munca intensiva , ceea ce face ca productia sa fie costisitoare. Iata ce afectiuni puteti trata cu sofran.

Cum stiti daca ati luat sofran autentic

Sofranul este cel mai pretios condiment din lume deoarece, 5 grame de sofran se recolteaza de la 800 de flori. Bineinteles, exista si sofran fals, acesta se gaseste mai ales sub forma de pulbere. Daca il luati sub forma de fire, il puteti testa punand cateva fire in lapte cald sau apa calda.

Sofranul fals coloreaza imediat in galben, cel pur are nevoie de cel putin 10 -15 minute sa fie macerat, inainte ca, culoarea galbena sa se extinda in lichidul cald. De asemenea, se poate testa si gustul. Sofranul autentic miroase dulce, dar are un gust usor amar, in timp ce sofranul fals nu numai ca miroase dulce, ci are si gustul dulce.

In scop terapeutic, se folosesc doar stigmatele de sofran. Pentru a obtine 500 de grame de sofran este nevoie de 70.000 de stigmate si 2,5 kg de stigmate pentru obtinerea a 500 de grame de sofran uscat.

Acest condiment contine o varietate impresionanta de compusi care actioneaza ca antioxidanti – molecule care va protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi si a stresului oxidativ. Antioxidantii notabili din sofran includ cronin, crocetina, safranal si kaempferol.

Sofranul are compusi activi eficienti impotriva depresiei

Crocetina si crocinul sunt responsabile pentru culoarea rosie a sofranului. Compusii pot avea proprietati antidepresive, protejeaza celulele creierului impotriva afectarii progresive. Totodata, imbunatatesc inflamatia, reduc pofta de mancare si ajuta la pierderea in greutate, conform unui studiu.

Substanta crocin gasita in sofran poate preveni moartea celulelor sensibile la lumina din retina. Celalalt carotenoid numita crocetina, imbunatateste distributia oxigenului in sange avand ca rezultat o alimentare cu oxigen optimizata pentru celulele retinei.

Safranalul confera sofranului gustul si aroma distincta. Cercetarile arata ca poate ajuta la imbunatatirea starii de spirit, a memoriei si a capacitatii de invatare. De asemenea, ajuta si la protejarea celulelor creierului de stresul oxidativ.

In cele din urma, kaempferolul se gaseste in petalele de flori de sofran. Acest compus a fost legat de beneficiile pentru sanatate, cum ar fi inflamatia redusa, proprietatile anticanceroase si activitatea antidepresiva, dupa cum arata un studiu.

Sofranul mai are si proprietati analgezice, cu efecte sudorifice si urinare. Este considerat, de asemenea, un potentator sexual natural – atat pentru barbati, cat si pentru femei. Este utilizat si ca remediu pentru convulsiile epileptice si poate fi un eficient remediu natural cardiac. Substantele amare ajuta in afectiunile hepatice.

Sofranul mai este denumit si „condimentul soarelui”. Acest lucru nu se datoreaza doar culorii sale distincte, ci si pentru ca va poate ajuta sa va imbunatatiti starea de spirit. Intr-o revizuire a cinci studii, suplimentele cu sofran au fost semnificativ mai eficiente decat cele de tip placebo la tratarea simptomelor depresiei usoare pana la moderate.

Alte studii au descoperit ca administrarea a 30 mg de sofran zilnic a fost la fel de eficient ca Fluoxetina, Imipramina si Citalopram – tratamente conventionale pentru depresie. In plus, mai putine persoane au prezentat reactii adverse la sofran in comparatie cu alte tratamente.

Sofranul este intens studiat pentru lupta impotriva cancerului

In ultimii ani efectul anti-cancer al sofranului a fost din ce in ce mai investigat. Fitochimicalele izolate de sofran, in special crocetin este eficient in reducerea tumorilor si pentru prevenirea formarii de tumori noi. Mai multe studii arata ca acesta poate imbunatati abilitatile cognitive si chiar duce la ameliorarea simptomelor bolii Alzheimer.

Laptele de sofran este excelent pentru tuse, se prepara din : 0,1 g sofran (5 – 8 fire) la jumatate de litru de lapte. Puteti condimenta laptele cu scortisoara, cuisoare, vanilie si / sau cardamom. Laptele se fierbe rapid timp de cateva minute, apoi se lasa la racit putin si se indulceste cu putina miere sau cu sirop de artar.

Puteti folosi sofranul si pentru gingii inflamate, afte sau rani in gura. Astfel, pudra de sofran sau extractul de sofran (capsule) este aplicata pur si simplu pe zona inflamat, unde se maseaza usor. Pentru a facilita aplicarea, pulberea poate fi amestecata cu ulei de cocos organic.

Atentie !!! Sofranul poate provoca efecte negative daca luati mai mult de cinci grame, dozele mai mari de zece grame, pot fi letale pentru oameni – ca si sarea.

Vezi si: Totul despre cultura de sofran – Planta din care se face cel mai scump condiment din lume se poate cultiva in Romania

 

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole