4.7 C
București
miercuri, noiembrie 13, 2024

Tinctura de marar, cel mai bun „medicament” feminin. Cum se prepara si in ce afectiuni este indicat

Mararul este folosit destul de des ca planta aromatica in mancaruri, insa putini stiu ca acesta are efecte benefice pentru sanatatea noastra. Preparatele naturiste din semintele de marar au proprietati estrogenice, emenagoge, galactogoge, tonice, stomahice, carminative, antispastice si diuretice. In acest articol iti vom arata cum se prepara tinctura de marar si in ce afectiuni este indicata.

Mararul este o planta care favorizeaza dezvoltarea caracterelor secundare feminine (mareste sanii, incetineste ritmul de crestere a pilozitatii, catifeleaza pielea, etc.), prelungind tineretea biologica a femeii.

Iata mai jos cum se prepara tinctura de marar:

Intr-un borcan cu capac ermetic se adauga 100 ml de alcool de 45-50 grade si 5-7 lingurite de planta uscata (seminte si parti aeriene) maruntite bine. Se lasa la macerat timp 1 saptamana, dupa care se filtreaza si se pun in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza cate 1 lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. O cura ar trebui sa dureze macar 3 saptamani.

Iata in ce afectiuni este indicata tinctura de marar:

Este un bun stimulent hormonal

S-a demonstrat faptul ca tinctura de marar reprezinta un stimulent si un reglator hormonal foarte puternic. In urma unui tratament de 3 saptamani, la femei s-a constatat urmatoarele efecte:

– Reglarea ciclului menstrual. S-a demonstrat faptul ca tinctura din marar are un efect benefic asupra sistemului reproducator la femei. Acesta normalizeaza modul in care functioneaza sistemul reproducator al femeii, fiind folosit pentru reducerea durerilor menstruale dar si pentru reglarea ciclului menstrual. Totodata, si femeile aflate la menopauza pot consuma extractul de marar pentru ameliorarea simptomelor specifice.

-Chisturi ovariene – se ia cate o lingurita de tinctura de marar, diluata in 100 ml apa (jumatate pahar cu apa), de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Cura dureaza cel putin 1 luna

– Cresterea sanilor. S-a dovedit stiintific faptul ca tinctura din marar ajuta la cresterea si fermitatea sanilor. Se administreaza cate o lingurita de tinctura, diluata in jumatate de pahara cu apa, de 3 ori pe zi, timp de 3 luni.

– Ajuta la incetinirea ritmului de crestere a pilozitatilor.

-Unii medici sustin ca aceasta tinctura ajuta si la reducerea depresiei. Un studiu publicat de „American Journal of Therapeutics” a aratat ca tinctura de marar, administrat subiectilor, a produs un efect antidepresiv si analgezic semnificativ, comparabil cu cel al medicamentelor.

Are actiune antiinflamatoare si antioxidanta

-Tinctura de marar reduce nivelul colesterolului si al enzimelor din ficat.

-Tinctura de marar are efect antimicrobian si protejeaza impotriva formarii radicalilor liberi in organism, avand un rol antioxidant superior acidului ascorbic.

-Stimuleaza activitatea rinichilor. Proprietatile diuretice ale mararului impiedica retentia de lichide din organism si actioneaza asupra depunerilor in zonele celulitice. De asemenea, printre beneficiile tincturii de marar se numara si faptul ca aceasta stimuleaza activitatea rinichilor, dar si previne si combate cistitele.

-Are efecte antiinflamatoare. Un studiu facut de acestia pe sobolani a dovedit ca tinctura din marar are efecte ce pot fi comparate cu medicamentele antiinflamatoare.

-Reduce durerile de stomac. S-a dovedit faptul ca tinctura de marar stimulează pofta de mâncare, ajută şi în cazul retenţiei de apă, a spasmelor gastrice, a surplusului de greutate sau în ulcere. De asemenea, acţionează eficient stimulând toate funcţiile intestinale şi are un puternic efect antispastic.

-Mareste elasticitatea pielii. Studiile efectuate in ultimii ani au dovedit ca tinctura de marar, aplicata la nivel cutanat, reda elasticitatea si fermitatea pielii, combatand efectele imbatranirii. Extractul de marar stimuleaza sinteza elastinei, oferind pielii un aspect tanar. Se combina 10 picaturi de tinctura cu 2 linguri de ulei de argan si se aplica in fiecare seara pe piele, intr-un strat subtire.

Contraindicatii

Tinctura de marar este contraindicata in hipermenoree, tumori mamare (benigne și maligne), tumori ale aparatului genital feminin (benigne și maligne), sarcina si alergie la marar.

Vezi si articolele Tinctura de tei, Tinctura de paducel, Tinctura de armurariu, Tinctura de branca ursului. Tinctura de talpa gastei, Tinctura de mesteacan, Tinctura de AngelicaTinctura de obligeana, Tinctura de brusture, Tinctura de patlaginaTinctura de merisor, Tinctura de afine, Tinctura de lemn dulce, Tinctura de leurdaTinctura de papadie, Tinctura de ghimbir. 

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole