Tinctura de cretisoara. Cretisoara este o planta erbacee, perena, care creste la marginea padurilor, a drumurilor, in pasuni, fanete, pe stanci si coaste abrupte. Aceasta mai este cunoascuta si cu numele de brumarie, cretarel, ratunjir, umbra muntelui, umbrarul doamnei, etc.
De la aceasta planta se recolteaza partile aeriene inflorite, cu tot cu frunze, care se pun la uscat, in locuri bine aerisite, umbroase si se depoziteaza in pungi de hartie si detine numeroase principii active (substante de natura taninica, substante grase in care predomina acizii palmitic si stearic, fitosteroli, saruri minerale, flavonoide si alti compus).
Aceasta planta medicinala de primavara este cunoscuta inca din Antichitate si a fost utilizata atat pentru trezirea si amplificarea feminitatii, cat si pentru vindecarea afectiunilor ginecologice, fiind o planta asociata cu feminitatea.
Cretisoara se poate administra sub forma de ceai, de tincturi si de pulbere fina, dar trebuie sa stii ca dintre toate produsele vegetale administrate pe cale orala, solutiile hidroalcoolice (tincturile) sunt cel mai usor asimilate de catre organism, efectul aparand la scurt timp.
Iata mai jos cum se prepara tinctura de cretisoara:
Ai nevoie de 2 linguri de cretisoara uscata si maruntita groscior si 100 ml alcool alimentar. Intr-un borcan de sticla se adauga planta si alcoolul, lasandu-se la macerat 10 zile, agitandu-se de mai multe ori pe zi. La final, se filtreaza prin tifon, dupa care se lasa la decantat in frigider, timp de 5-6 zile, pentru limpezire. Apoi, se trece usor partea limpede intr-un alt flacon, indepartandu-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se pastreaza in flacoane de sticla sau plastic de 20-30 ml, de culoare inchisa, prevazute cu dop-pipeta/picurator. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data prepararii.
Tinctura de cretisoara are actiune astringenta, antidiareica, antihemoragica, tonifica musculatura uterina, iar la femei actioneaza asupra aparatului reproducator regland activitatea hormonala.
Iata mai jos in ce afectiuni este indicata tinctura de cretisoara:
-Tinctura de cretisoara se utilizeaza ca adjuvant in diaree. Se administreaza cate 30 de picaturi, de doua ori pe zi, adaugate in putina apa. De asemenea, se poate bea si cate doua cani cu ceai pe zi din aceasta planta.
-Tinctura de cretisoara este recomandata in sterilitatea la femei. Preparatele obtinute din cretisoara se recomanda ca terapie complementara la medicatia alopata recomandata de medicii specialisti. Se administreaza cate 30 de picaturi, de doua ori pe zi, adaugate in putina apa. Pentru a inlatura monotonia administrarii, aceste preparate farmaceutice se pot folosi alternativ. De exemplu, dimineata o cana de ceai, iar seara cele 30 de picaturi de tinctura. Se fac cure timp de 2 luni de zile, cu o pauza de 2 saptamani, dupa care se reia tratamentul, daca este nevoie.
-Tinctura de cretisoara este folosita pentru evitarea avorturilor spontane (in primele 3 luni de sarcina). Femeile care nu au putut mentine o sarcina, pentru a evita in viitor un avort spontan, pot folosi ca terapie adjuvanta preparatele din Cretisoara, timp de 3 luni de zile. Se iau cate 30 de picaturi, de doua ori pe zi, adaugate in putina apa.
-Tinctura de cretisoara se utilizeaza ca adjuvant in tulburarile menstruale (amenoree, dismenoree si hipermenoree) si tulburarile de premenopauza (bufeuri, transpiratii nocturne, hemoragii menstruale neregulate, stari de neliniste). Se iau cate 30 de picaturi, de doua ori pe zi, adaugate in putina apa. In caz de dismenoree (durerea si greutatea in bazin) simptomele dispar, daca inainte cu 10 zile de inceperea ciclului si in timpul lui, se iau preparate din cretisoara.
-Tinctura de cretisoara are efect hemostatic, fiind excelent in caz de hemoragii interne, localizate la nivelul tubului digestiv si al aparatului genito-urinar. se iau cate 30 de picaturi, de doua ori pe zi, adaugate in putina apa.
-Tinctura de cretisoara se utilizeaza ca adjuvant in rectite si boala hemoroidala. Se fac bai rectale. Se foloseste o lingura de tinctura la 1 litru de apa calduta, iar tratamentul se poate continua folosind unguente si supozitoare specifice acestei afectiuni.
Contraindicatii tinctura de cretisoara
Tinctura de cretisoara este contraindicata pacientilor cu hipercoagulabilitate sanguina, sarcina si alergie la cretisoara.
Vezi si articolele Tinctura de tei, Tinctura de paducel, Tinctura de armurariu, Tinctura de branca ursului. Tinctura de talpa gastei, Tinctura de mesteacan, Tinctura de Angelica, Tinctura de obligeana, Tinctura de brusture, Tinctura de patlagina, Tinctura de merisor, Tinctura de afine, Tinctura de lemn dulce, Tinctura de leurda, Tinctura de papadie, Tinctura de ghimbir.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: