Diareea este o afectiune ce consta in eliminarea de scaune frecvente, ne formate, care contin resturi alimentare.
Statistic, un adult are de obicei cel putin 5 episoade de diaree pe an, iar un copil mic cel putin 15 episoade anual. Asta inseamna ca daca ai un scaun moale, intr-o zi, nu inseamna ca ai diaree, conform definitiei medicale.
Aceasta afectiune nu este grava, ci mai mult incomoda si neplacuta. La persoanele tinere, sau la cele in varsta cu boli cronice, situatia se schimba deoarece un consum insuficient de lichide poate complica ceea ce pare a fi o problema destul de usor de rezolvat.
Cauzele cele mai comune ale diareei sunt:
- Infectii- microbi, virusuri, paraziti;
- Toxine bacteriene din alimente (insotita de varsaturi);
- Medicamente – antibiotice, laxative;
- Alimente cu osmolaritate crescuta (prea dulci, prea sarate sau prea grase);
- Alimente obisnuite, dar prost tolerate de persoana respectiva (maioneze, ciocolata, fructe etc).
De obicei diareea acuta se rezolva in 1-2 zile fara tratament special, dar cu regim alimentar adecvat. Diareea cronica, pe de alta parte, dureaza perioade mai lungi de timp, in general peste 4 saptamani si poate fi data de diferite boli (boli inflamatorii intestinale, colite, colon iritabil, pancreatite, sindroame de malabsorbtie, parazitoze digestive, intoleranta la anumite alimente, diaree dupa antibiotice, clisme frecvente sau laxative frecvente, tuberculoza intestinala, hipertiroidie, diabet zaharatetc.)
Tratament diaree:
- Dieta
Alimente permise: apa plata in cantitate mare pentru a compensa pierderea prin scaun, banane, mere coapte sau rase (sunt bune pentru continutul in potasiu care se pierde prin scaun), branză de vaca, iaurturi, budinci, pilaf de orez, piureuri de morcovi cu cartofi, supe de legume, carne slabă (fiarta sau la gratar), paste, biscuiti, covrigei, ceai de menta neindulcit, paine prajita. Vezi si: Cum prepari cel mai eficient ceai antidiareic
- Supa de morcovi cu orez . Aceasta dieta te scapa in 12 ore de diareea acuta. Se pun la fiert 3 morcovi taiati rondele in 2 litri de apa. Cand morcovul este aproape fiert se adauga o cescuta de orez bine spalat si se mai lasa la fiert inca 20 de minute. Se sarează usor si se consuma cand apare senzatia de foame.
- Budinca de orez – se fierbe o ceasca de orez in apa. Cand este bine fiert, se scurge si se amesteca cu 3-4 linguri de branza de vaci si cu 2 mere coapte, bine zdrobite. Nu se indulceste si se consuma imediat.
Alimente contraindicate: grasimile de orice fel (inclusiv samantana sau untul), laptele, dulciurile, fructele (cu exceptia bananelor si merelor), tocaturile, prajelile, alcoolul, condimentele si apa minerala.
Iata mai jos plantele medicinale utile in diaree:
- Ceai de menta: se prepara o infuzie din 2 lingurite de planta maruntita la o cana cu apa clocotita. Se consuma cate 2-3 cani, neindulcit, pe parcursul intregii zile;
- Decoct de fructe de afine: se prepara un decoct dintr-o lingurita de fructe putin zdrobite la o cana;
- Frunze de fragi, mure si zmeura: se face o infuzie din 2 lingurite de frunze uscate sau proaspete la o cana cu apa;
- Infuzie de frunze de nuc: se prepara din 2 lingurite de planta la o cana si se beau 2-3 cani pe zi;
- Ceai de musetel: acesta este bun pentru tratarea inflamatii intestinale si are proprietati antispastice. Se consuma cate 3 cani pe zi;
- Ceai din plante antidiareice: coaja de stejar, frunze de nuc, radacina de cerentel, rachitan, turita-mare, cimbrisor, menta. Turita-mare, rachitanul, frunzele de nuc, coaja de stejar si radacina de cerentel au un puternic efect antidiareic, iar menta si cimbrisorul calmeaza durerile si au actiune antiseptica. Se beau 2-3 cani pe zi, de preferinta neindulcite.
Pentru calmarea durerilor abdominal, puteti recurge si la masaj. Pentru spasme se maseaza usor, cu uleiuri aromatice (de lamaie sau portocala), abdomenul dureros. Incalziti usor mainile inainte de procedura.
Vezi si:
Eridiarom, remediul romanesc obtinut din afine care trateaza diareea
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] de scaune (lichide sau nu), insotita adeseori de dureri spasmodice abdominale sau ale colonului, diareea poate avea origini virale sau bacteriene, dar poate aparea si in urma unui […]