3.9 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Salcia. „Aspirina” naturala care alina durerile

Salcia este un arbore raspandit in toata tara, atingand pana la 20 m inaltime, cu coroana bogata, formata din ramuri subtiri, cand sunt tinere flexibile, de culoare galben-verzuie.

De la salcie se foloseste coaja ramurilor recoltata in martie-aprilie, avand un continut bogat in glucozizi de natura salicilica, oxalati, tanin.

Iata mai jos ce afectiuni poti trata cu salcie:

Coaja de salcie intra in compozitia ceaiului antireumatic

-Datorita acestei compozitii chimice, coaja de salcie, sub forma de ceai, are proprietati antinevralgice, folosindu-se in reumatism si guta. Mai are insusirea de a scadea febra. Ceaiul de salcie se prepara prin decoctie din 10 g coaja maruntita la 200 ml apa. Din acest ceai se iau 3 linguri pe zi.

-Salcia poate trata cu succes durerile de cap si musculare si reumatismul.

Aceasta are efecte tonice, antiseptice, antiinflamatoare, sedative, antireumatismale si astringente, iar toate acestea se datoreaza salicilinei din coaja sa, motiv pentru care salcia mai este numita si aspirina naturala.

-Coaja de pe ramurile tinere de salcie poate fi administrata intern sub forma de pulbere, decoct si infuzie.

Pulberea se obtine macinand coaja bine uscata si maruntita in rasnita electrica de cafea. Se pot lua 2-3 g de pulbere pe zi ca remediu natural impotriva migrenelor, depresie, angoase. Datorita proprietatilor sale sedative, salcia se recomanda impotriva insomniei.

-Infuzia din coaja de salcie este excelenta impotriva racelilor, gripei si a durerilor de oase.

Decoctul lupta cu succes impotriva febrei si a nevralgiilor, a gutei si reumatismului. In caz de dureri in gat se recomanda gargara cu ceai de salcie. Decoctul se obtine din: 4 linguri de scoarta de salcie, scoase de pe ramuri de 2-4 ani, uscata si maruntita groscior, se fierb la foc mic, timp de 30 minute, in 500 ml apa, intr-un vas din inox sau emailat. La final se completeaza apa evaporata si apoi se strecoara.

-Ceaiul din inflorescente are proprietati sedative, nervine, combate insomnia, eretismul genital si starile de tristete.

-In boli ale aparatului respirator

In caz de traheite, bronsite, astm bronsic, pneumonii, se administreaza cate 3 cani de ceai pe zi, indulcit cu miere. De asemenea, se poate folosi si alte preparate: pulberea (se administreaza cate o jumatate de lingurita, de 3 ori pe zi, dupa masa), decoctul (se administreaza cate 2 cesti de ceai pe zi) sau tinctura (se iau cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de tei).

-In boli ale aparatului urogenital

In caz de cistite, pielite, metroragii, micoze, colici renale, se administreaza cate 3 cani de ceai pe zi, indulcit cu miere. De asemenea, se poate folosi si alte preparate: pulberea (se administreaza cate o jumatate de lingurita, de 3 ori pe zi, dupa masa), decoctul (se administreaza cate 2 cesti de ceai pe zi) sau tinctura (se iau cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de papadie).

-In boli ale cavitatii bucale – afte, gingivite, micoze, abcese dentare, se administreaza cate 3 cani de ceai pe zi, indulcit cu miere. De asemenea, se poate folosi si alte preparate: pulberea (se administreaza cate o jumatate de lingurita, de 3 ori pe zi, dupa masa), decoctul (se administreaza cate 2 cesti de ceai pe zi) sau tinctura (se iau cate 30 de picaturi, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de tataneasa).

Salcia, aspirina naturala, folosita extern

-Intrebuintata extern, datorita taninului, coaja are proprietati cicatrizante, coagulante si hemostatice, folosindu-se sub forma de bai in ulceratiile pielii si hemoroizi sau de gargara in afectiunile gatului si gurii. Pentru bai si gargara, decoctul se face mai concentrat. In caz de rani si ulceratii ale pielii, se recomanda comprese cu ceai de coaja de salcie care au calitatea de a usca si vindeca.

-In tratamente externe, se fac bai caldute la picioare in tratamentul bolilor ce au cauze virale (gripa, raceala, afectiunile cailor respira­torii superioare). Se aleg ramuri tinere de salcie ( cat mai subtiri) si se taie in bucati de aproximativ 5 -10 cm. Se prepara o fiertura din 500 g planta la 5 litri de apa, in care se adauga un pumn de sare grunjoasa (pentru muraturi). Se pot face bai locale, la picioare, sau fiertura poate fi turnata in apa din cada.

Vezi si:

Scoarta de salcie, „aspirina vegetala” care nu trebuie sa-ti lipseasca in aceasta iarna

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole