20.4 C
București
vineri, martie 29, 2024

9 beneficii uimitoare ale migdalelor sustinute de dovezi stiintifice

Migdalele, acele mici comori nutritionale, sunt nu doar delicioase, ci si pline de beneficii pentru sanatate. Inca din Antichitate, migdalele au fost apreciate pentru proprietatile lor nutritive si vindecatoare. Cu dovezi stiintifice care continua sa sustina aceste atribute pozitive, iata opt motive pentru care ar trebui sa incluzi migdalele in dieta ta zilnica:

Beneficiile migdalelor

1.Sursa de nutrienti esentiali:

Migdalele sunt bogate in nutrienti esentiali precum vitamina E, magneziu, si fibre alimentare. Vitamina E este un puternic antioxidant care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, reducand riscul de boli cronice.

De exemplu, potrivit USDA, o portie de migdale de 28 de grame contine:

Fibre: 3,5 g
Proteine: 6 g
Grasimi: 14 g (din care 9 sunt mononesaturate)
Vitamina E: 48% din valoarea zilnica
Mangan: 27% din valoarea zilnica
Magneziu: 18% din valoarea zilnica
o cantitate decenta de cupru, vitamina B2 (riboflavina) si fosfor

Toate acestea provin de la o mana mica de migdale, care are 164 de calorii si 6 grame de carbohidrati, care include 3,5 grame de fibre. Totusi, este important de retinut ca organismul nostru nu absoarbe aproximativ 6% din grasimile din migdale, deoarece aceasta grasime este inaccesibila enzimelor digestive, arata cercetarile.

In plus, migdalele sunt o sursa fantastica de antioxidanti care ajuta la protejarea impotriva stresului oxidativ, care poate deteriora moleculele din celulele tale si poate contribui la inflamatie, imbatranire si boli precum cancerul .

*Antioxidantii puternici din migdale sunt concentrati in mare parte in stratul maro al pielii lor.

O analiza din 2022 a 16 studii clinice, inclusiv peste 800 de participanti, a constatat ca un consum de pana la 60 g de migdale pe zi a redus doi markeri diferiti ai inflamatiei in organism.

Aceste constatari le sustin pe cele ale unui alt studiu, care a constatat ca consumul un consum de 55 g de migdale zilnic timp de 12 saptamani a redus markerii inflamatiei in randul unui grup de peste 200 de participanti cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani.

2.Ajuta la cresterea energiei

Prezenta manganului, cuprului si riboflavinei in migdale poate ajuta la producerea de energie si la rata metabolica. De exemplu, un studiu de cercetare efectuat la Universitatea Purdue a aratat ca includerea migdalelor la masa de pranz ajuta la reducerea scaderii memoriei dupa pranz la participantii la studiu supraponderali si obezi.

3.Promoveaza sanatatea inimii:

Consumul regulat de migdale poate contribui la mentinerea sanatatii inimii. Grasimile sanatoase din migdale, precum acizii grasi mononesaturati si polinesaturati, au fost asociate cu scaderea nivelului de colesterol LDL („colesterolul rau”) si reducerea riscului de boli cardiovasculare.

De exemplu, un studiu de 6 saptamani care a inclus 107 participanti cu risc crescut de boli cardiovasculare a constatat ca o dieta care furnizeaza 20% din caloriile din migdale a scazut nivelul de colesterol LDL cu o medie de 9,7 miligrame per decilitru (mg/dL).

Vezi si: Nutritia cu nuci – O alegere delicioasa pentru sanatatea inimii si a starii de spirit

4.Controlul greutatii si satisfactia durabila:

Desi sunt bogate in calorii, migdalele pot fi un aliat excelent in controlul greutatii. Proteinele, fibrele si grasimile sanatoase din migdale pot contribui la cresterea senzatiei de satietate, ceea ce poate duce la o reducere a consumului total de calorii pe termen lung.

5.Reglarea nivelului de zahar din sange:

Consumul moderat de migdale poate ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange sub control, fiind benefic in special pentru persoanele cu diabet de tip 2. Grasimile sanatoase si fibrele din migdale pot incetini absorbtia glucozei, contribuind la stabilizarea nivelului de zahar din sange.

De asemenea, migdalele sunt extrem de bogate in magneziu, un mineral care poate oferi imbunatatiri majore pentru sindromul metabolic si diabetul de tip 2, arata studiile.

6.Sustinerea functiei cognitive:

Studiile sugereaza ca un consum regulat de migdale poate avea beneficii asupra functiei cognitive. Nutrientii precum vitamina E si magneziul din migdale au fost asociate cu imbunatatirea memoriei, concentrarii si functiilor cognitive generale.

7.Protectia impotriva stresului oxidativ:

Migdalele sunt o sursa bogata de antioxidanti, care ajuta la combaterea stresului oxidativ si la protejarea celulelor impotriva deteriorarii. Consumul regulat de migdale poate sprijini sanatatea celulara si poate reduce riscul de boli cronice legate de stresul oxidativ, cum ar fi cancerul si boala Alzheimer.

8.Imbunatatirea sanatatii oculare:

Vitamina E si alte substante nutritive din migdale pot contribui la mentinerea sanatatii ochilor. Consumul regulat de migdale a fost asociat cu reducerea riscului de degenerescenta maculara legata de varsta si alte probleme de sanatate oculara.

9.Poate avea potential anticancerigen

Migdalele pot imbunatati miscarea alimentelor prin colon, prevenind astfel acumularea si, eventual, cancerul de colon ulterior.

Cercetarile de la Universitatea din Colima, Colima din Mexic dezvaluie ca exista un efect protector al multor tipuri de nuci, inclusiv alune, nuci si migdale – asupra dezvoltarii cancerului de san. Rezultatele studiului arata ca „au redus semnificativ riscul de cancer de san de 2-3 ori”.

O revizuire sistematica a Clinicii Mayo sugereaza ca nucile precum migdalele au proprietati anticancerigene si pot contribui la reducerea riscului de cancer. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi stiintifice si cercetari.

Vezi si: Nucile caju – Beneficii si efecte secundare

Vezi si: Nucile verzi de iunie, un bun remediu pentru bolile de stomac si nu numai

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole