3.7 C
București
miercuri, februarie 28, 2024

Nucile verzi de iunie, un bun remediu pentru bolile de stomac si nu numai

Din cele mai vechi timpuri, oamenii foloseau toate partile nucului din diverse motive. Insa, astazi, putini oameni stiu ca putem sa ne bucuram pana si de nucile verzi-necoapte, deoarece au multe  beneficii medicinale. 

Nucile verzi sunt, pur si simplu, nuci care sunt culese inainte de a se coace. Acestea sunt o sursa excelenta de antioxidanti si acizi grasi omega-3, in special acidul alfa-linolenic (stimuleaza memoria), vitamine si minerale (calciu, cupru, seleniu, fier, folat, magneziu, potasiu si niacina) – cunoscute pentru sustinerea creierului si a sistemului imunitar.

Ceea ce diferentiaza cu adevarat nucile verzi de nucile mature sunt taninurile, care sunt responsabile pentru aroma amara a nucilor necoapte. Pe langa taninuri, acestea contin substante antibacteriene si antibiotice si au un continut ridicat de vitamina C.

In scop terapeutic, nucile verzi sunt culese inainte de a se dezvolta complet, pe la jumatatea lunii iunie, cand au o consistenta gelatinoasa si siropoasa si o aroma amara, astringenta, cu note de citrice condimentate.

Traditia de recoltare a nucilor verzi dateaza inca din Antichitate, unele dintre cele mai vechi documente despre utilizarea lor fiind gasite in timpul ocupatiei romane a pamanturilor celtice.

Ce beneficii au nucile verzi

-Remediu pentru bolile de stomac

Din nucile verzi culese la mijlocul lunii iunie se poate prepara o tinctura care curata stomacul, ficatul. Totodata, aceasta tinctura este un remediu excelent si pentru inlaturarea lenevirii stomacului, in colita de putrefactie, in lipsa poftei de mancare, anemie, astenie si in curatirea ficatului si a sangelui prea ingrosat.

Reteta tinctura: intr-un borcan, se adauga 20 de nuci verzi taiate in bucati mici, apoi se toarna alcool (de peste 90 grade) cat sa fie acoperite cu 2-3 cm. Se inchide borcanul ermetic, apoi se lasa la macerat, langa o sursa de caldura/soare, timp de 1 luna. La final, se strecoara si se adauga 2-3 cuisoare, o bucata de scortisoara, 1 baton de vanilie, coaja de la 1-2 portocala si 500 g zahar dizolvat intr-un litru de apa. Lichidul se trece in sticle mici, de culoare inchisa si se consuma cate 1 lingurita inainte de mesele principale, intr-o cura de 1 luna. Tinctura are o valabilitate de 2 ani.

-Mierea cu nuci verzi

Acest preparat nu este foarte dificil. Tot ce trebuie sa faci este sa pregatesti un borcan de sticla, un cutit ascutit si manusi.

Primul pas este spalarea nucilor, apoi umple borcanul cu nuca taiata bucatele si toarna peste mierea lichida. Inchide bine si lasa amestecul de nuca si miere la macerat cel putin 2 luni, dar nu il expune la lumina directa a soarelui. In fiecare saptamana, deschide capacul pentru a lasa aerul produs prin fermentare sa dispara si amesteca iar. Mierea, precum si nucile, se vor inchide la culoare. Acest amestec va avea consistenta de sirop, deoarece lichidul eliberat din nuci va dilua mierea.
La final, se strecoara amestecul prin sita si se foloseste cu lingura siropul curativ sau se lasa cu nuci si se foloseste asa cum este.

 

Se administreaza cate 1 lingura in fiecare dimineata sau cand este necesar. Gustul este putin amar.

Care este diferenta in ceea ce priveste beneficiile medicinale dintre nucile verzi necoapte si nucile mature?

In urma unui studiu care a comparat continutul a doua substante valoroase – polifenoli si tocoferoli (Vit. E) in functie de gradul lor de maturitate, s-a observat ca bogatia de polifenol si activitatea sa antioxidanta scade odata cu maturizarea nucilor. In timp ce nivelul de tocoferol creste pe masura ce nucile se maturizeaza. Asadar, nucile necoapte au o activitate antioxidanta mult mai puternica. Cel mai probabil motivul principal este prezenta cojii verzi, care este o sursa excelenta de compus polifenolic.

Polifenolii din nucile verzi pot ajuta la reducerea inflamatiei, care este responsabila pentru multe boli cronice.

Proprietatile lor antiinflamatorii ar putea ajuta la durerea si inflamarea gatului – amestecati-l cu apa si folositi-l pentru a va face gargara.

Nucile verzi din miere actioneaza ca un antiparazitar natural si, prin urmare, au efect de distrugere a viermilor.

De asemenea, pot reduce riscul aparitiei anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de san, de prostata si cancerul colorectal. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii umane pentru a confirma acest lucru.

Vezi si: Nucile pecan va incarca cu energie si ajuta la functionarea optima a creierului

Atentionare!!!

Nucile sunt un alergen puternic. Asadar, daca esti insarcinata sau alaptezi, evita nucile verzi.

Vezi si: Cele 3 energizante ale toamnei: nucile, alunele si migdalele

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole