Cartofii dulci sunt un superaliment care aduc mai mult decat aroma la fiecare masa. Cartoful dulce este o radacina bogata in amidon, cu un miez portocaliu si gust dulce, sunt bogati in fibre, vitamine (A, C, B6, B5), minerale (potasiu, fier, mangan, cupru, niacina), proteine si nutrienti esentiali. In plus, sunt bogati in antioxidanti care intaresc imunitatea si protejeaza sanatatea organelor.
Cartofi dulci – Cele mai importante beneficii pentru sanatate
1-Cartofii dulci ajuta la intarirea imunitatii
Datorita continutului mare de betacaroten, dar si a celorlalte vitamine si minerale, consumul acestei legume ajuta la intarirea sistemului imunitar.
Vezi si: Sucul de cartofi. Proprietati si beneficii
2-Pot ajuta la gestionarea diabetului
Cartofii dulci ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, precum si la functionarea corecta si la secretia de insulina.
In urma unui studiu, cercetatorii au descoperit ca un extract de cartof dulce a imbunatatit sensibilitatea la insulina la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Totusi, sunt necesare mai multe studii pe oameni pentru a confirma aceste beneficii.
Vezi si: Cartoful mov, una dintre cele mai sanatoase legume din lume
3-Ajuta la o digestie mai sanatoasa
Cartofii dulci sunt bogati in fibre, ceea ce ajuta la facilitarea digestiei.
Mai multe studii efectuate pe animale au aratat ca nivelurile ridicate de steroli vegetali (fitosteroli) din cartofii dulci pot avea un efect protector asupra sistemului digestiv si pot fi utile in prevenirea si gestionarea duodenului si gastritei, inclusiv problemelor cauzate de medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul).
4-Previn aparitia cancerului
Cartofii dulci sunt o sursa excelenta de beta-caroten, pe care organismul o transforma in forma activa a vitaminei A, actionand ca un puternic antioxidant, care poate ajuta la protejarea impotriva anumitor tipuri de cancer, inclusiv cel de prostata si cel pulmonar.
5-Protejarea sanatatii ochilor
Cartofii dulci sunt o sursa buna de provitamina A sub forma de beta-caroten, foarte importanta pentru protejarea sanatatii ochilor.
Un studiu realizat de Food & Nutrition Research a constatat ca aceste legume contin un grup specific de antioxidanti cunoscuti sub numele de antociani, care s-au dovedit a fi benefici pentru ochi.
6-Ajuta la imbunatatirea functionarii creierului
Cartofii dulci violet pot imbunatati functia creierului. Studiile efectuate pe animale au descoperit ca antocianinele din aceste radacinoase pot proteja creierul reducand inflamatia si prevenind deteriorarea radicalilor liberi. Totodata, s-a demonstrat ca suplimentarea cu extract de cartofi dulci bogat in antociani imbunatateste invatarea si memoria la soareci.
7-Regleaza tensiunea arteriala
Datorita continutului de potasiu, cartofii dulci ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Asadar, cei care se confrunta cu hipertensiune arteriala le este indicat sa consume alimente bogate in acest nutrient.
Totodata, studiile au aratat ca aceste legume pot reduce nivelul de colesterol rau, pot scadea tensiunea arteriala si pot mentine un nivel sanatos de zahar din sange. Toti acesti factori protejeaza si reduc riscul de evenimente cardiace.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: