14.6 C
București
duminică, aprilie 14, 2024

6 beneficii ale usturoiului in combaterea bolilor

Usturoiul (Allium sativum) este un ingredient culinar popular, apreciat pentru aroma sa distinctiva si capacitatea de a adauga savoare in diverse preparate. In plus, usturoiul are si o lunga istorie de utilizare in medicina traditionala, fiind recunoscut pentru proprietatile sale terapeutice. Numeroase studii de cercetare sustin beneficiile usturoiului si, din acest motiv, ne-am gandit sa-ti aratam in acest articol 6 beneficii ale usturoiului in combaterea bolilor.

Cu un gust intens si aromat, usturoiul este folosit in aproape orice bucatarie din lume. Cand este consumat crud, are o aroma puternica, intepatoare, care se potriveste cu beneficiile sale cu adevarat puternice.

Usturoiul este bogat in anumiti compusi cu sulf despre care se crede ca sunt responsabili pentru mirosul si gustul sau, precum si pentru efectele sale foarte pozitive asupra sanatatii. De asemenea, in ceea ce priveste volumul de cercetari, usturoiul se afla pe locul doi dupa turmeric.

Se pare ca Institutul National al Cancerului nu recomanda niciun supliment alimentar pentru prevenirea cancerului, dar recunoaste condimentul ca fiind una dintre mai multe legume cu potentiale proprietati anticanceroase.

Cele mai importante beneficii ale usturoiului in combaterea bolilor

1-Proprietati antibacteriene si antivirale:

Usturoiul contine compusi sulfurici, precum alicina, care au demonstrat proprietati puternice antibacteriene si antivirale. Consumul regulat de usturoi poate ajuta la reducerea riscului de infectii respiratorii, cum ar fi raceala si gripa, si poate contribui la distrugerea bacteriilor patogene.

Intr-un studiu, oamenii au luat fie suplimente de usturoi, fie un placebo timp de 12 saptamani in timpul sezonului rece. Cei care au suplimentat cu condiment au fost mai putin probabil sa raceasca, iar daca au racit, s-au recuperat mai repede decat grupul placebo.

Grupul placebo a avut o probabilitate mult mai mare de a contracta mai mult de o raceala si pe parcursul perioadei de tratament de 12 saptamani.

Vezi si: Miere si usturoi: intareste imunitatea si trateaza infectiile tractului respirator superior

2-Sustinerea sistemului imunitar:

Consumul de usturoi poate consolida sistemul imunitar. Compusii antioxidanti si antimicrobieni prezenti in usturoi pot stimula productia de celule imunitare si pot creste rezistenta organismului la infectii.

3-Protectie cardiovasculara:

Usturoiul a fost asociat cu beneficii semnificative pentru sanatatea inimii si a sistemului cardiovascular. Studiile au aratat ca usturoiul poate reduce tensiunea arteriala, poate scadea nivelul de colesterol si trigliceride si poate preveni formarea placilor de aterom in artere. Aceste efecte pot contribui la prevenirea bolilor de inima si a accidentelor vasculare cerebrale.

Un studiu publicat in revista stiintifica Maturitas, a evaluat 50 de persoane cu tensiune arteriala „incontrolabila” si s-a descoperit ca simpla administrare a patru capsule de extract de usturoi (960 mg) zilnic timp de trei luni a determinat o scadere a tensiunii arteriale cu o medie de 10 puncte.

4-Proprietati antiinflamatorii:

Compusii activi din usturoi pot avea efecte antiinflamatorii in organism. Consumul regulat de usturoi poate reduce inflamatia cronica, care este asociata cu o serie de boli cronice, precum artrita, diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare.

5-Diabet

S-a demonstrat ca usturoiul ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, poate opri sau reduce efectele unor complicatii ale diabetului, precum si combate infectiile, reduce colesterolul LDL si incurajeaza circulatia.

Un studiu pe sobolani diabetici a aratat ca acest condiment poate fi foarte util la imbunatatirea sanatatii generale a diabeticilor, inclusiv in atenuarea complicatiilor diabetice comune, cum ar fi ateroscleroza si nefropatia.

6-Potential anticancerigen:

Studiile de laborator si observatiile epidemiologice sugereaza ca usturoiul poate avea un efect anticancerigen. Compusii sulfurici din usturoi pot inhiba cresterea celulelor canceroase si pot stimula mecanismele de aparare a organismului impotriva cancerului. In special, usturoiul pare sa fie benefic in reducerea riscului de cancer colorectal, gastric si pulmonar.

Cand vine vorba de modul in care consumul acestui condiment actioneaza pentru a preveni cancerul, Institutul National al Cancerului explica:

„Efectele protectoare ale usturoiului pot aparea din proprietatile sale antibacteriene sau din capacitatea sa de a bloca formarea de substante care cauzeaza cancer, de a opri activarea substantelor care cauzeaza cancer, de a imbunatati repararea ADN-ului, de a reduce proliferarea celulara sau de a induce moartea celulelor”.

De asemenea, un studiu francez pe 345 de pacienti cu cancer de san a constatat ca un aport marit al consumului de usturoi, ceapa si fibre a fost asociat cu o reducere semnificativa statistic a riscului de cancer de san. De asemenea, cercetarile stiintifice arata ca un consum crescut de usturoi poate reduce si riscul de a dezvolta cancer pancreatic.

Bine de stiut!!!

Usturoiul este cel mai bine folosit crud pentru proprietati microbiene, desi usturoiul fiert are inca multa valoare. De fapt, valoarea antioxidanta este egala (sau uneori chiar mai mare) atunci cand este gatita, ceea ce este contraintuitiv deoarece pentru majoritatea alimentelor gatitul tinde sa scada continutul nutritional.

Daca ai probleme gastrointestinale, este important sa stii ca usturoiul crud poate irita tractul gastro-intestinal. Persoanele cu ulcer ar trebui, cel mai probabil, sa evite acest condiment crud. Totusi, pentru a evita problemele gastrointestinale intense, nu manca usturoi crud pe stomacul gol.

Poate provoca iritatii severe, asemanatoare unei arsuri, daca este aplicat direct pe piele, asa ca ai grija la contactul cu pielea.

Discuta cu medicul tau inainte de a consuma usturoi crud daca ai tensiune arteriala scazuta, ulcere sau alte probleme gastrointestinale, probleme cu tiroida sau orice alte probleme de sanatate in curs de desfasurare. De asemenea, discutati cu medicul daca urmezi un tratament medicamentos (medicamente pentru subtierea sangelui, izoniazida (Nidrazida), contraceptive, ciclosporina, medicamente pentru HIV/SIDA, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene).

Vezi si: Ceapa si usturoiul verde. Ce beneficii au vedetele incontestabile ale primaverii

Vezi si: Sucul de usturoi. Proprietati si beneficii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole