13 C
București
vineri, martie 29, 2024

Inul. Ce beneficii au semintele uneia dintre cele mai vechi plante de pe pamant

Inul (Linum usitatissimum) este o planta cu flori albastre care produce seminte mici, plate, de culoare de la galben auriu la maro roscat. Semintele sunt consumate in mod obisnuit ca seminte intregi, seminte macinate sau ulei de seminte de in, iar in ultimul deceniu, acestea au atras multa atentie datorita beneficiilor pentru sanatate.

Putina lume stie, dar inul este printre cele mai vechi plante de cultura de pe pamant. Planta este originara din India si China si exista mai multe varietati, ca de exemplu:

  • inul din care se obtin fibrele pentru industria textila
  • inul din care se extrage uleiul
  • inul intermediara

In scop terapeutic, cele mai utilizate sunt ultimele doua.

Inul – Ce indicatii terapeutice au semintele plantei

  • constipatie
  • inflamatii intestinale si ale vezicii urinare
  • litiaza renala
  • cancer
  • cistite
  • crustele scalpului
  • dureri diverse inclusiv reumatice
  • abcese
  • adenopatii
  • tuse
  • rani diverse
  • arsuri
  • furuncule
  • xeroze cutanate (uscarea si inasprirea pielii)
  • ihtioza (boala solzilor de peste)

Semintele de in, ajunse la maturitate, au in compozitia lor mucilagii (formate din acid galactouric, ramnoza, galactoza, xiloza si arabinoza), lipide (formate din trigliceride ale acidului oleic, linani, linoleic, stearic, miristic si in special linoleic), grasimi, protide, potasiu, magneziu si acizi grasi
nesaturati Omega-3.

Datorita mucilagiilor, semintele de in au actiune emolienta, calmanta, laxativa, antiseptica si regeneranta a tesuturilor.

-Cercetarile recente au aratat ca semintele de in si uleiul din seminte de in sunt echivalente cu uleiurile de peste in ceea ce priveste oferirea de beneficii pentru sanatate.

-Linanii din seminte anihileaza efectul unor estrogeni si, din acest motiv, sunt indicate in toate formele de cancer sau chiar boli metabolice endocrine.

Metode de preparare si administrare:

-In cazul afectiunilor digestive, se adauga in 100 ml apa o lingura de seminte intregi de in si se lasa la macerat 30 de minute. Se foloseste ca bautura emolienta in afectiunile digestive.

-In cazul dispepsiilor si constipatiei, se folosesc semintele de in intregi, ingerate ca atare, cate 2 linguri pe zi. Dupa ingerare, acestea formeaza un bol in tubul digestiv si imping toate materiile reziduale. Cura poate folosi o perioada foarte lunga de timp, fara niciun pericol, fiind mult mai indicata ca uleiul de parafina sau uleiul de ricin, deoarece sunt emoliente si ajuta la refacerea mucoaselor.

Vezi si: Semintele de fenicul, remediul ideal pentru stomacul tau

-In litiaze renale, afectiuni ale aparatului digestiv sau alte afectiuni unde este nevoie de refacerea celulara, se recurge la urmatorul preparat: la o cana cu apa, se adauga 1-2 linguri seminte de in si se lasa la macerat 8 ore, dupa care se mai adauga sucul de la o lamaie. Se pot consuma 2 astfel de macerate.

– Ceai din o lingura de seminte la 250 ml apa fiert timp de 5 minute se foloseste pentru afectiunile
respiratorii.

-In afectiunile ginecologice (cistite si multe altele), se prepara o infuzie concentrata din 4 linguri de seminte la 500 ml apa; se fierbe 15 minute, apoi se strecoara si se fac spalaturi vaginale. Pentru un efect mai puternic, se poate adauga si o lingura de pelin, acesta fiind util in mai multe alte afectiuni ginecologice.

-In caz de cheratoze sau ihtioza, se folosesc cataplasmele din faina de in. La un pahar cu apa calda, se adauga 2 linguri faina de in si se lasa asa timp de 3 ore, apoi se strecoara prin tifon. Cu solutia lichida se ung zonele afectate, iar cu pasta rezultata, se fac cataplasme pe pansament pentru a ramane o perioada mai lunga in contact cu pielea. Aceasta ajuta la inmuierea crustelor.

-In caz abcese, se fac cataplasme din 3 linguri de seminte adaugate in 250 ml apa. Se fierb 10 minute, apoi se strecoara. Se poate aplica calda, in cazul in care se doreste sa se grabeasca colectarea abcesului.

– In arsuri, se foloseste uleiul (din seminte de in) in amestec cu apa de var, in parti egale. Se pune totul intr-o sticla curata si se agita pana la formarea unui lichid alb-laptos, cu care se unge arsura. Acesta are proprietatea de a calma durerile, dar si de a vindeca rana.

– In cistite, se fac spalaturi calde sau bai cu infuzie din 2-4 linguri de seminte de in la 500 ml apa calda.

Vezi si: Un dar al naturii pentru toata familia – semintele de canepa

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole