14.6 C
București
joi, septembrie 19, 2024

5 efecte secundare ale antibioticelor: Ce trebuie sa stii pentru a te proteja

Antibioticele sunt esentiale in tratamentul infectiilor bacteriene, insa utilizarea lor poate veni cu efecte secundare nedorite. In timp ce aceste medicamente salveaza vieti, este important sa fim constienti de potentialele lor riscuri pentru a le utiliza in mod responsabil.
Antibioticele sunt frecvent prescrise oamenilor, generand astfel vanzari uriase la nivel global. De exemplu, intre 2000 si 2015, utilizarea acestora a crescut cu aproape 40%. Daca aceasta tendinta continua, se estimeaza ca rezistenta la antibiotice ar putea cauza 10 milioane de decese pana in 2050. Utilizarea necontrolata a antibioticelor contribuie la cresterea rezistentei bacteriene, ceea ce agraveaza problemele de sanatate la nivel global.

Ce sunt antibioticele?

Dupa cum am spus si mai sus, antibioticele sunt medicamente utilizate pentru tratarea infectiilor bacteriene, initial derivate din microorganisme naturale, cum ar fi penicilina. Astazi, multe antibiotice sunt sintetice. Cele mai frecvent utilizate includ amoxicilina, doxiciclina si azitromicina. Acestea trateaza afectiuni precum acneea, bronsita, conjunctivita, infectiile urechii, si infectiile urinare.
Este esential sa folositi antibioticele doar pentru infectii bacteriene, nu virale. De exemplu, raceala comuna si gripa nu trebuie tratate cu antibiotice. Infectiile gatului, daca nu sunt cauzate de streptococ, nu necesita antibiotice.

Iata cinci efecte secundare ale antibioticelor:

1. Infectii corporale rezistente la antibiotice

Una dintre cele mai grave consecinte ale utilizarii excesive de antibiotice este dezvoltarea rezistentei bacteriene. Bacteriile se pot adapta si pot deveni rezistente la antibiotice, facand infectiile mult mai greu de tratat. Aceste bacterii rezistente, cunoscute sub numele de „superbacterii”, necesita tratamente mai complexe si pot duce la complicatii severe.
Solutie: Pentru a preveni rezistenta la antibiotice, este esential sa urmezi intotdeauna prescriptiile medicului si sa eviti utilizarea antibioticelor pentru infectii virale, cum ar fi racelile sau gripa.

2. Infectii care dureaza mai mult sa se vindece

Uneori, utilizarea antibioticelor poate perturba echilibrul natural al bacteriilor din organism, ceea ce poate duce la infectii care dureaza mai mult sa se vindece. De exemplu, tratamentele cu antibiotice pot elimina bacteriile benefice din flora intestinala, ceea ce poate prelungi procesul de vindecare a infectiilor digestive.
Solutie: Consumul de probiotice sau alimente fermentate in timpul si dupa tratamentul cu antibiotice poate ajuta la restabilirea echilibrului bacterian in organism.

3. Alergii si astm

Antibioticele pot declansa reactii alergice, variind de la eruptii cutanate usoare pana la reactii severe, cum ar fi anafilaxia, potrivit cercetarilor. In plus, utilizarea frecventa a antibioticelor in copilarie a fost asociata cu un risc crescut de dezvoltare a astmului si a altor alergii pe parcursul vietii.
Solutie: Informarea medicului despre orice alergii cunoscute la antibiotice si monitorizarea atenta a reactiilor la noi medicamente poate preveni complicatiile.

4. Diaree

Un efect secundar comun al antibioticelor este diareea, care poate varia de la forme usoare la severe. Acest lucru se intampla deoarece antibioticele pot distruge bacteriile benefice din intestin, permitand bacteriilor nocive sa prolifereze. In cazuri severe, poate aparea colita cauzata de Clostridium difficile, o infectie periculoasa a colonului.
Solutie: Consumul de probiotice si hidratarea corespunzatoare pot ajuta la gestionarea si prevenirea diareei asociate antibioticelor.

5. Epuizarea

Multi pacienti raporteaza epuizare si oboseala extrema in timpul si dupa tratamentul cu antibiotice. Acest efect secundar poate fi cauzat de impactul antibioticelor asupra microbiomului intestinal, care joaca un rol important in reglarea energiei si metabolismului.
Solutie: Odihna adecvata, alimentatia sanatoasa si hidratarea pot ajuta la recuperarea energiei si la combaterea epuizarii dupa tratamentul cu antibiotice.

Iata cele mai bune alternative la antibiotice:

Exista foarte multe remedii naturale despre care cercetarile au demonstrat ca sunt aproape sau chiar la fel de puternice ca antibioticele, fara efectele secundare nedorite ale antibioticelor. Iata care sunt:
  • Pentru inceput, exista usturoi. Acesta are abilitati puternice antibacteriene, antivirale, antifungice si antiprotozoare.
  • Uleiul de oregano este o alta alternativa naturala incredibila la antibiotice. Acesta contine compusi puternici precum carvacrolul si timolul, care au demonstrat in studii stiintifice proprietati puternice anti-bacteriene si antimicrobiene.
  • O alta alternativa incredibila la antibiotice este argintul coloidal. Cercetarile in vitro efectuate in 2017 demonstreaza modul in care nanoparticulele de argint coloidal sintetizate in mod natural prezinta o activitate antibacteriana si antifungica impresionanta. Acesta este adesea recomandat ca o terapie alternativa pentru o infectie a sinusurilor sau o raceala, doua situatii de sanatate in care antibioticele sunt adesea folosite gresit, deoarece o raceala este intotdeauna cauzata de un virus si deoarece infectia sinusurilor este cauzata cel mai adesea si de un virus.
  • Alte alternative mai sunt: mierea de Manuka, ciupercile si turmericul.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole