12.9 C
București
sâmbătă, aprilie 6, 2024

20 de fapte uimitoare despre inima ta

Inima este un organ muscular de marimea unui pumn si este situata in partea stanga a pieptului si alimenteaza corpul cu oxigen si nutrienti. Deoarece inima este cruciala pentru supravietuire, este important sa o pastrezi sanatoasa cu o dieta echilibrata si exercitii fizice si sa eviti lucrurile care o pot deteriora (exemplu: fumatul).

Mai jos, ti-am pregatit cateva fapte interesante despre inima ta:

  1. Inima este primul organ functional. Aceasta incepe sa bata cand embrionul are doar 20 de zile.
  2. Inima cantareste aproximativ 300 g si este de marimea unui pumn (inima femeii cantareste in jur de 230 g, iar a unui barbat in jur de 280-300 g).
  3. Inima medie bate de aproximativ 60-100 de ori pe minut, de 4.800 de ori pe ora, de peste 100.000 de ori pe zi si de 42 de milioane de ori pe an. Pe parcursul unei vieti ar putea bate de peste 3 miliarde de ori. Cand faci exercitii fizice, inima ta bate mai repede pentru a pompa mai mult sange si oxigen in muschi.
  4. Bataile inimii medii ale unei femei sunt cu aproximativ 8 batai pe minut, mai rapide decat bataile inimii unui barbat.
  5. Chiar si cand stai pe loc, muschiul inimii lucreaza la fel de intens ca muschii de la picioarele unui alergator de viteza.
  6. Inima poate continua sa bata chiar si atunci cand este deconectata de corp.
  7. Se precizeaza ca toate vasele sanguine puse cap la cap ar avea o lungime de peste 96.000 de kilometri (circumferinta Pamantului la Ecuator este de numai 40.075 Km).
  8. Un sistem electric controleaza ritmul inimii si se numeste sistemul de conducere cardiaca.
  9. Prima interventie chirurgicala pe cord deschis a avut loc in 1893, fiind efectuata de Daniel Hale Williams (unul dintre putinii cardiologi de culoare din S.U.A. la acea vreme).
  10. Primul stimulator cardiac implantabil a fost folosit in 1958 (se pare ca cel care a primit stimulatorul cardiac a trait mai mult decat chirurgul care l-a implantat).
  11. Forma emblematica a inimii ca simbol al iubirii se crede ca provine de la planta de silphium (o planta de mult disparuta si apreciata incat a devenit la fel de valoroasa ca aurul), care a fost folosita ca o forma straveche de control al nasterii.
  12. Celulele cardiace inceteaza sa se mai divizeze, ceea ce inseamna ca un cancer cardiac este extrem de rar.
  13. Rasul este bun pentru inima ta. Reduce stresul si da un impuls sistemului imunitar.
  14. Inima poate afecta fiecare parte a corpului. Asta inseamna ca dieta, stilul de viata si bunastarea emotionala pot afecta inima.
     
  15. Inima pompeaza in jur de 280 de litri de sange prin corp in fiecare ora, 7.200 de litri in 24 de ore si 2 milioane de litri pe an.
  16. In timpul odihnei, este nevoie de 6 secunde pentru ca sangele sa calatoreasca de la inima la plamani si inapoi, 8 secunde pentru a merge la creier si inapoi si 16 secunde pentru a merge la degetele de la picioare si la spate.
  17. Sangele care iese din inima este rosu deoarece contine oxigen.
  18. Un aparat ECG este folosit pentru a masura electricitatea care trece prin inima si este folosit de medici pentru a va examina inima.
  19. Studiul inimii este cunoscut sub numele de cardiologie.
  20. Bolile de inima, cunoscute si sub numele de boli cardiovasculare, includ infarct, boli de inima, hipertensiune arteriala si insuficienta cardiaca. Pentru a va mentine inima sanatoasa si pentru a preveni bolile cardiovasculare, trebuie sa faceti exercitii fizice regulate si sa mancati sanatos.

Vezi si: Cum sa iti mentii inima sanatoasa, potrivit expertilor

Vezi si: Un nou studiu arata ca uleiul de masline scade riscul de aparitie a bolilor de inima si Alzheimer

Vezi si: Vitamina B5 va ajuta sa va recuperati dupa boala si sa mentineti inima sanatoasa

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole