15.3 C
București
sâmbătă, aprilie 27, 2024

10 plante medicinale care pot lua locul analgezicelor. Te scapa natural de durere

Analgezicele sunt acele medicamente care calmeaza temporar durerea. Acestea sunt, in general, sigure atat timp cat sunt administrate conform indicatiilor primite de la medic, dar exista si situatii in care apar reactii adverse (cresterea aciditatii de la nivelul stomacului, greata, reflux gastroesofagian, iritarea sistemului gastrointestinal, crampe abdominale, varsaturi etc.). Asadar, daca vreti sa evitati aceste medicamente, noi va recomandam analgezice naturale din plante medicinale care, datorita subtantelor lor, au un efect pozitiv asupra durerii, fara a provoca reactii adverse majore.  

Iata o lista cu plante medicinale care pot lua locul analgezicelor:

1.Analgezice naturale – Salcia alunga durerile

De mii de ani, salcia este folosita pentru alungarea durerilor de tot felul, avand efecte tonice, antiseptice si antiinflamatoare, sedative, astringente si antireumatismale. De exemplu, inainte de inventarea aspirinei, se folosea scoarta de salcie, care are acelasi principiu activ, salicina, pentru calmarea durerilor.

Scoarta de salcie alba poate fi utilizata in raceala si gripa, reumatism, dureri de cap usoare si alte dureri cauzate de inflamatii. In plus, aceasta nu are efectele secundare ale aspirinei de sinteza si nici nu provoaca tulburari gastro-intestinale.

Pentru calmarea durerilor, se recomanda ceaiul din scoarta de salcie. La 1 litru de apa se adauga 30 30 g, se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoara. Se pun comprese cu acest ceai pe zona dureroasa. Totodata, in caz de durere se poate administra si pulberea, care se obtine cu ajutorul unei rasnite electrice, cate un varf de lingurita de pulbere, cu un pic de apa.

2.Cretusca

La fel ca scoarta de salcie, cretusaca contine acid salicilic, un compus cu proprietati antiinflamatorii si analgezice naturale, care ajuta la calmarea durerilor. Datorita actiunii antiinflamatoare, planta este eficienta contra durerilor gastrice, menstruale, articulare si de cap.

Se recomanda infuzia: la o cana cu apa fierbinte se adauga o lingura cu planta, se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara si se beau cate 3-4 cesti pe zi, intre mese sau in crizele dureroase.

3.Turmeric

Turmenicul contine curcumina, un ingredient minune cu efecte aniinflamatorii si analgezice naturale puternice. O proprietate impresioanta a acestui condiment este faptul ca reuseste sa inhibe o proteina din organism care cauzeaza inflamatia. Din aceasta cauza, turmericul este recomandat mai ales celor cu osteoartrita si reumatism. In plus, unele studii au demonstrat ca o cantitate de doar 5 g turmeric poate avea un efect analgezic la fel de eficient ca si o doza de ibuprofen. 
Sfat: pentru a asimila mai bine curcumina din turmeric, adauga si putin piper cayenne.  

Vezi si: Anestezic, analgezic, antiseptic si antioxidant natural – uleiul esential de ienibahar

4.Ghimbir

Ghimbirul este recunoscut drept cel mai vechi analgezic din lume. Acesta este folosit pentru a trata raceala, gripa, durerile abdominale, inflamatiile si chiar cancerul. Asadar, ghimbirul este un analgezic natural puternic, fara efecte secundare.

Pentru a alunga durerile, inclusiv cele priduse de febra musculara, dar si pentru a reduce inflamatia, este suficient sa consumi zilnic cate 1-2 g radacina crude de ghimbir (ex: ras in mancarea, in smoothies sau sub forma de ceai). 

Vezi si articolul: Nu consumati ghimbir daca aveti una din aceste 4 conditii de sanatate!

5.Cuisoare, analgezice naturale

Cuisoarele se afla in topul remediilor atunci cand vine vorba de durerile dentare. De exemplu, in urma unui studiu efectuat in anul 2006, s-a constatat ca gelul pe baza de cuisoare este la fel de eficient ca si gelurile pe baza de benzocaina, folosite de catre stomatologi pentru reducerea durerii.

In caz de durere, se maseaza dintele/maseaua cu putina vata imbibata in ulei de masline, peste care se adauga cateva picaturi de ulei de cuisoare diluate in putina apa. De asemenea, se poate prepara si o infuzie din 4 lingurite de planta la 1 litru de apa.

Pe langa reducerea durerii dentare, cuisoarele sunt eficiente si pentru calmarea durerilor provocate de tuse (se prepara o pasta din 3 cuisoare zdrobite cu 3 lingurite miere si 1 catel de usturoi pisat, pana formezi o pasta – se administreaza cate putin, inainte de culcare), durilor de stomac (se prepara un ceai din 3-5 cuisoare la o cana cu apa, se fierbe timp de 15 minute si se bea de 3 ori pe zi, intre mese) si a arsurilor la stomac (se tin in gura cate 2-3 cuisoare, timp de cateva minute).  

6.Scortisoara 

Scortisoara este un remediu eficient pentru durerile de burta si de spate, actionand ca un analgezic perfect. In plus, medicii recomanda scortisoara si pentru imbunatatirea circulatiei sanguine,  impotriva racelii si gripei, pentru calmarea articulatiilor inflamate si pentru ameliorarea durerilor de burta.

Vezi si: Intinderea musculara – 5 remedii naturale care ajuta la ameliorarea si accelerarea procesului de vindecare

Se poate consuma sub forma de infuzie, la o cana cu apa fierbinte se adauga o lingurita de scortisoara. Se lasa la infuzat 5 minute, apoi se poate consuma.

7.Rozmarin

Rozmarinul este un remediu eficient in afectiunile cardio-vasculare, ale sistemului nervos, combate cu succes durerile cauzate de reumatism si artrita, are proprietati diuretice si imbunatateste memoria. De aceea, rozmarinul se numara printre putinele plante psiho-stabilizante cunoscute. In plus, planta ajuta si la evacuarea bilei, stimuleaza secretia gastrica si reduce balonarile. In plus, efectul analgezic al rozmarinului poate fi util pentru ameliorarea durerilor de cap, gatului si spate.

Vezi si: Dor articulatiile din cauza frigului si a umezelii? Iata 10 alimente care ajuta la ameliorarea durerilor

In cazul durerilor de cap, se recomanda inhalarea aburului, iar daca este vorba si de alte tipuri de afectiuni, se prepara o infuzie. 

Vezi si: Remedii naturale pentru a scapa de durerile de cap

Vezi si: Cedrul Siberian. Ce beneficii are copacul vindecator

8.Analgezice naturale – Spilcuta 

Spilcuta este considerata un analgezic natural care combate eficient migrenele si durerile de cap cronice, deoarece reuseste sa relaxeze vasele de sange, imbunatatind circulatia sangelui catre creier. Totodata, planta are si efect antiinflamator, actionand eficient in cazul artritei.  

Pentru prevenirea si tratarea migrenelor se recomanda tablete/capsule pe baza de spilcuta. 

9.Tei

S-a demonstrat ca o cana cu ceai de tei, bauta seara, inainte de culcare, te linistetste imediat, amelioreaza durerea de cap, oboseala, dar si raceala si gripa.

Se recomanda ca florile de tei, uscate si maruntite, sa se infuzeaza, nu sa se fiarba, timp de 4 minute.  

10.Musetel

Ceaiul de musetel are efect calmant si analgezic, ajutand la ameliorarea durerilor prin reducerea excitabilitatii nervoase.

Ceaiul de musetel este recomandat pentru durerile de stomac si orice afectiuni implica iritabilitate musculara sau spasme, poate ajuta in tratarea insomniilor si in caz de stres.

Studiile au aratat ca daca timp de 1 luna se tine o cura cu infuzie de musetel, (cate doua cani pe zi) sau cu pulbere de musetel (cate o lingurita de trei ori pe zi), te vei simti mult mai bine. 

Vezi si: Musetelul, cel mai bun leac din natura contra iradierii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole