11.1 C
București
marți, aprilie 23, 2024

10 plante aromatice care linistesc mintea si corpul

Plantele sunt folosite in medicina inca din Antichitate, iar puterile lor devin din ce in ce mai recunoscute in lume. Plantele contin diverse substante chimice cu o serie de proprietati medicinale. De exemplu, multe plante aromatice contin componenta geraniol, conferindu-le un miros dulce, de citrice si proprietati calmante.

In prezent, multi oameni cauta plante vindecatoare pentru numeroase afectiuni, deoarece multe dintre acestea au proprietati terapeutice (antiinflamatorii, stimulente, antioxidante, antibacteriene, antivirale, relaxante, anticonvulsivante si anxiolitice), facandu-le aplicabile intr-o gama larga de situatii.

Lumea de astazi se afla intr-o continua schimbare si asta poate duce la stres si anxietate. Aceasta este situatia in care mintea, corpul si sufletul au nevoie de plante. Iata, asadar, o lista cu plante aromatice care linistesc mintea si corpul:

1.Busuioc Sfant/Tulsi:

Busuiocului sfant sau Tulsi, asa cum este adesea numit, este o planta adaptogena, care usureaza raspunsul organismului la stres. Adaptogenii functioneaza ajutand la protejarea si protejarea nervilor. Atunci cand esti stresat o perioada mai lunga de timp, nervii devin sensibili, dar aceasta planta minunata te poate ajuta.

La o cana cu apa fierbinte, se adauga o lingurita de planta si se infuzeaza 10 minute. Inspira aburul in timp ce bei, pentru un bonus de aromoterapie. Totodata, se poate administra si tinctura, cate 10 picaturi de 3ori pe zi (daca nu apar efectele dorite dupa o saptamana, se mareste doza, putand ajunge pana la 60 de picaturi).

2.Rozmarin

Ajuta la imbunatatirea memoriei si a concentrarii. Conform cercetarilor prezentate in Progrese terapeutice in psihofarmacologie, aroma de rozmarin poate imbunatati concentrarea, performanta, viteza si acuratetea unei persoane si, intr-o masura mai mica, starea de spirit. Totodata, conform unui studiu de cercetare, rozmarinul previne placile de beta-amiloid si suprima activitatile acetilcolinesterazei (AChE). Aceste actiuni sunt asociate cu simptomele Alzheimer, ataxie si dementa. Asadar, in caz de memorie deficitara se ia tinctura de rozmarin, dimineata si seara cate 1 lingurita la 100 ml apa, pe stomacul gol, apoi timp de 15 minute nu mai mancati nimic. Cura dureaza patru luni.

3.Coriandru

Aceasta planta reuseste sa tina sub control nivelul colesterolului, precum si zaharul din sange, previne tulburarile gastro-intestinale si intareste sistemul imunitar, facand-o ideala pentru combaterea bolilor.

Coriandrul ajuta la prevenirea bolilor neurologice. De exemplu, un studiu publicat in revista Molecular Neurobiology a constatat ca dietele bogate in mirodenii ajuta tesuturile inflamatorii. Condimentele contribuie la reducerea inflamatiei in creier si la prevenirea bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, boala Parkinson si tumorile cerebrale.

Semintele de coriandru si pulberea macinata se amesteca cu diverse mancaruri sau se consuma ca atare, intregi.

4.Isop

Aceasta planta „comunica” direct cu sistemul nervos central si poate controla o varietate de tulburari nervoase, inclusiv epilepsia, precum si diferite tulburari cardiovasculare.

Se prepara un ceai prin inmuierea frunzelor de isop in apa fierbinte timp de 10-15 minute. Se bea o data pe zi.

5.Ginkgo biloba

Aceasta planta este eficienta cand vine vorba de tulburari de echilibru si conditii precum anxietatea, depresia sau stresul. Ginkgo biloba poate imbunatati rapid starea de spirit si poate reechilibra hormonii din organism.

Planta se foloseste sub forma de extract sau tabete/capsule si se gaseste in aproape orice magazin de produse naturiste.

6.Ginseng

Ginsengul este eficient in tulburarea de hiperactivitate si anumite tulburari emotionale, deoarece stimuleaza sistemul nervos si echilibreaza nivelul hormonal.

Se prepara un ceai puternic din radacina plantei proaspat taiata. Este posibil sa ai nevoie de doar 1 cana pe zi pentru o minte echilibrata si calma.

7.Cohosh negru

Studiile sugereaza ca beneficiile cohosului negru pot include capacitatea de a reduce anxietatea. Cercetarile recente au aratat ca utilizarea cohosului negru ca remediu natural de anxietate poate fi la fel de eficace ca si uleiurile esentiale pentru anxietate. Asadar, daca te confrunti cu un anumit tip de tulburare de anxietate, utilizarea acestei plante s-a dovedit a fi eficienta, in special in cazul anxietatii care se manifesta in urma menopauzei.

Se recomanda capsule Cohosh negru, masurate strict. Utilizarea excesiva a cohoshului negru in forma sa naturala poate fi toxica.

8.Menta

S-a descoperit ca menta scade frustrarea si mareste vigilenta. Totodata, mentolul din planta este adesea inclus in multe produse de baie, deoarece ajuta la relaxarea muschilor.

Ceaiul de menta, pe langa proprietatile deja mentionate, are si un efect analgezic. Mai multe studii de specialitate compara actiunea analgezica a ceaiului de menta cu cea a unui compus cu structura asemanatoare aspirinei, insa fara efectele iritante de la nivelul stomacului.

9.Musetel

Musetelul este cunoscut pentru efectele sale antianxietate si te ajuta la un somn mai odihnitor.

S-a demonstrat, in urma unui studiu facut in 2009, ca ceaiul de musetel amelioreaza starile de anxietate si se vrea includerea lui pe lista tratamentelor naturale pentru copiii cu ADHD. In plus, consumat regulat sub forma de ceai, poate ajuta si la reducerea inflamatiei.

10.Lavanda

Cercetarile efectuate de-a lungul timpului au dovedit ca lavanda poate ajuta la combaterea depresiei si poate atenua insomnia si anxietatea.

Tot ce trebuie sa faci este sa pui cateva picaturi de ulei esential de lavanda intr-un difuzor si sa-l pornesti inainte de culcare.

Poti aplica si pe interiorul incheieturilor (proprietatile medicinale ale uleiului pot intra in fluxul sanguin in cel putin 5 minute). Totodata, poti si inhala. Cand simtiti ca ai un nivel scazut de energie sau esti iritat, pur si simplu inspira uleiul de lavanda.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole