7.8 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Alerta de alergii: Sporii de mucegai descoperiti in aerul Romaniei pot provoca reactii greu de identificat

Descoperirea alarmanta a specialistilor din Romania aduce in prim-plan o problema cu impact major asupra sanatatii publice: prezenta cantitatilor mari de spori de mucegai in aerul pe care il respiram zilnic. Acesti spori nu sunt doar o simpla incomoditate, ci pot provoca alergii dificil de identificat si de gestionat.

Masuratorile realizate de cercetatorii din vestul tarii au aratat inclusiv valori de aproape 50 de ori mai mari decat cele tolerate de corpul uman.

Aceste microparticule sunt capabile sa declanseze reactii alergice severe, iar impactul lor este resimtit cu precadere de catre cei sensibili, cum ar fi cei care sufera de astm sau alte afectiuni respiratorii.

Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica a atras atentia ca unul din patru romani este deja afectat de diverse forme de alergii, iar prezenta crescuta a sporiilor de mucegai in aerul respirat nu face decat sa amplifice aceasta problema.

Descoperirea a fost posibila cu ajutorul unor noi statii de monitorizare a calitatii aerului, achizitionate si amplasate de o echipa de cercetatori din Timisoara. Aceste dispozitive au permis observarea in timp real a concentratiei de spori de mucegai din aer si au evidentiat valori alarmante, care depasesc cu mult standardele acceptate.

Specialistii atrag atentia ca prezenta acestor spori poate avea diverse surse, inclusiv cladiri dezafectate, zone umede sau descompunerea materiei organice. Mai mult decat atat, acestia sunt transportati de curentii de aer si pot afecta atat mediul exterior, cat si cel interior, fiind o amenintare pe tot parcursul anului.

Carmen Panaitescu, presedinte Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica: „Urmarind de-a lungul fiecarei zile, in timp real, incarcarea cu diverse tipuri de polenuri, am descoperit ca exista in aer un numar foarte mare de spori de fungi, fungi despre care nu stiam ca exista pana acum intr-o cantitate asa mare in aer. Sunt aceste diverse tipuri de spori de mucegaiuri”.

Valori ingrijoratoare de microparticule de mucegai au fost detectate inca de cand statiile au fost puse in functiune, in toamna. De pilda, cea din sudul orasului a depistat la un moment dat o cantitate si de opt ori mai mare de spori Alternaria, care provin de obicei din descompunerea materiei organice, iar in cazul Cladosporium, unul dintre cele mai comune tipuri de mucegai, in unele zile s-au inregistrat si peste 130.000 de bioparticule pe metru cub, in conditiile in care limita tolerabila este de doar 3.000.

Bianca Matis, medic primar alergolog: „Sensibilizarile la mucegai par sa fie cu o incidenta din ce in ce mai crescuta si pun probleme serioase prin gravitatea simptomatologiei, rinoree, curge nasul aproape in continuu, si simptomele astmatice, copiii dezvolta frecvent exacerbari sau chiar dezvolta astmul”.

Impactul acestor descoperiri este si mai semnificativ avand in vedere ca datele disponibile momentan sunt limitate la zona Timisoara. Lipsa de informatii despre prezenta sporiilor de mucegai in alte orase din tara ridica intrebari privind amploarea acestei probleme la nivel national si necesita actiuni imediate pentru investigarea si gestionarea ei.

Eforturile pentru combaterea acestui fenomen includ si dorinta de a extinde reteaua de statii de monitorizare a calitatii aerului la nivel national, astfel incat sa se obtina o imagine completa asupra distributiei si concentratiei de spori de mucegai in aerul romanesc. Finantarea acestor initiative este esentiala pentru asigurarea sanatatii publice si reducerea impactului negativ al alergiilor provocate de aceste microparticule.

Descoperirile specialistilor din Romania aduc in atentie o problema majora de sanatate publica si subliniaza importanta monitorizarii si gestionarii calitatii aerului in mediul urban si rural. Este nevoie de eforturi sustinute din partea autoritatilor, a comunitatii stiintifice si a societatii civile pentru a identifica solutii eficiente si pentru a proteja sanatatea si bunastarea populatiei.

Vezi si: 50 de bani pentru fiecare ambalaj. Detaliile programului gigant de mediu care trebuie sa inceapa la toamna in Romania

Vezi si: Cele mai importante plante medicinale de munte din România

Vezi si: Cu ce se scoate mirosul de mucegai din saltea. Metode care dau rezultate

Vezi si: Mucegaiul. De ce apare si cum scapi de el cu metode naturale

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole