10.3 C
București
marți, februarie 20, 2024

Tinctura de lemn dulce. Cum se prepara si in ce afectiuni este recomandata

Tinctura de lemn dulce. Lemnul dulce este o planta cu multiple beneficii terapeutice. Radacina acestui lemn dulce secreta hormoni vegetali cu efecte estrogene, avand rolul de a te infrumuseta si pentru a te insanatosi.

Pe 21 noiembrie 2011, la Frankfurt, lemnul dulce a fost desemnat „planta medicinala a anului 2012„, pentru rolul ei deosebit in mentinerea sanatatii. Selectia a fost facuta de un grup de cercetatori de la Universitatea din Würzburg si specialisti din organizatii ecologice. Profesorul Johannes Mayer, expert in istoria botanicii, a declarat faptul ca lemnul dulce este o planta speciala, deoarece poate calma rapid durerile de gat si tusea.

Din radacini de lemn dulce se prepara pulbere, extracte, siropuri si elixir, insa cel mai eficient preparat este tinctura. Aceasta are actiune expectoranta si emolienta, antiulceroasa, cicatrizanta, antispastica, antiinflamatoare de tip cortizonic si mineralocorticoid, estrogenica, analgezica, bacteriostatica, imunostimulenta, laxativ sau purgativ (in functie de doza), diuretica si cicatrizanta.

Iata mai jos cum se prepara tinctura de lemn dulce:

Pentru a prepara tinctura, ai nevoie de 10 linguri de planta maruntita si 500 ml alcool de 70 de grade. Aceste ingrediente se adauga intr-un borcan. Se inchide bine si se lasa la macerat timp de 2 saptamani e de doua saptamani. La final, se filtreaza, iar tinctura se pastreaza in recipiente din sticla, inchise la culoare. Se administreaza, de regula, o lingurita de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi.

In general, curele cu preparate de lemn-dulce trebuie administrate timp de 14-30 zile, urmate de pauza (14-20 zile).

Iata in ce afectiuni este recomandata tinctura din lemn dulce:

-Tinctura de lemn dulce este eficienta in reumatism. Aceasta stimuleaza productia proprie de hidrocortizon, substanta care reduce rapid inflamatia tesuturilo. Se administreaza cate 3-4 lingurite pe zi, in cure de 3 saptamani, cu o saptamana pauza.

-Tinctura este recomandata in prevenirea si combaterea osteoporozei. Aceasta este foarte bogata in estrogeni naturali, substante hormonale care favorizeaza asimilarea calciului si mentinerea densitatii osoase normale la femei. Se administreaza cate o lingurita diluata in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi. Cura dureaza 3 saptamani, cu 2 saptamani de pauza.

-Tinctura este eficienta in tratarea simptomelor cauzate de premenopauza (bufeuri, transpiratie si iritabilitate). Persoanele care au urmat acest remediu, au relatat ca primele imbunatatiri ale starii de sanatate apar inca din primele saptamani de administrare. Se administreaza in fiecare zi cate 3-4 lingurite de tinctura, timp de 2 saptamani, dupa care se face pauza de 1 saptamana si apoi se poate relua. Cura trebuie sa dureze 3 luni.

-Tinctura de lemn dulce ajuta in caz de infertilitatea si frigiditate. Se face o cura cu tinctura, din care se iau 3-4 lingurite pe zi, pe o perioada de 2 saptamani cu pauza de alte 2 saptamani. Tratamentul da rezultate excelente in cazul sindromului ovarelor polichistice.

-Tinctura de lemn dulce are actiune antialergica, fiind indicata in inflamatii ale ochilor, dermatite de natura alergica, urticarie, eczeme. Aceasta stimuleaza secretia de cortizon natural, substanta antialergica si antiinflamatoare puternica. Se tine o cura cu tinctura, timp de 10 zile si se administreaza cate 2-4 lingurite pe zi.

-Tinctura de lemn dulce ajuta la combaterea constipatiei si hemoroizilor interni. Se vadministreaza cate 3 lingurite pe zi de tinctura diluata in 3 cani de ceai.

-Tinctura te scapa de matreata, iritatiile de la nivelul pielii capului si in dermatite seboreice. Se sterge tenul cu o compresa cu tinctura, de 2-3 ori pe zi.

-Tinctura de lemn dulce este recomandata femeilor care sufera de pilozitate (par in exces). Se face un tratament ce dureaza 3 saptamani cu tinctura, administrat de 3 ori pe zi, inainte de mesele principale. La final, se face o pauza de 12 zile, dupa care se poate relua. Acesta are efecte estrogene directe, scade concentratia de hormoni masculini si, in timp, favorizeaza amplificarea caracterelor feminine.

-Tinctura de lemn dulce este eficienta si pentru cresterea si redobandirea fermitatii sanilor. Se administreaza cate 3-4 lingurite de tinctura pe zi, pe stomacul gol, fiecare doza administrandu-se dizolvata in putina apa. Cura dureaza 20 de zile, incepand cu ultima zi a ciclului menstrual.

Contraindicatii

Tinctura de lemn dulce este contraindicata persoanele care sufera de hepatita virala, toxica, metabolica, steatoza si ciroza hepatice, ulcer gastric si duodenal in forme avansate, gastrita hiperacida, hipertensiune grava, boli tumorale avansate, boli biliare acute si boli cardiace. De asemenea, nici femeile insarcinate si cele care alapteaza nu trebuie sa consume aceasta tinctura.

Vezi si articolele Tinctura de tei, Tinctura de paducel, Tinctura de armurariu, Tinctura de branca ursului. Tinctura de talpa gastei, Tinctura de mesteacan, Tinctura de AngelicaTinctura de obligeana, Tinctura de brusture, Tinctura de patlaginaTinctura de merisor, Tinctura de afine, Tinctura de lemn dulce, Tinctura de leurdaTinctura de papadie, Tinctura de ghimbir. 

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole