Otet de salvie. Cum se prepara si ce actiuni terapeutice are

otet de salvie

Inca din cele mai vechi timpuri, salvia a fost utilizata pentru tratarea a numeroase afectiuni, numele ei venind din  limba latina care inseamana “salvare”.

Frunzele de salvie contin un ulei vola­til cu o compozitie complexa (tuiona), tanin, un prin­cipiu amar (picrosalvina), substante estrogene, acid nicotinic, acid ursolic, vitamina B1 si vitamina C.

Otetul de salvie era considerat de catre calugarii benedictini, un elixir pentru nervi si digestie.

Iata mai jos cum se prepara otetul de salvie:

Intr-o sticla plina cu flori de salvie se toarna otet natural, atat cat sa le acopere, apoi se pastreaza timp de 2 saptamani la caldura/soare.
Sau: 50 g salvie maruntita/1 l otet de mere sau de mere cu miere, tinuta la macerat 14 zile. Urmeaza apoi filtrarea si conditionarea in sticlute inchise la culoare.

Iata ce actiuni terapeutice are otetul de salvie:

  • Otetul de salvie are efecte tonice digestive, carminative (reduce balonarea), invioratoare;
  • Extern este folosit ca frectie impotriva racelii, a durerilor reumatice, a starilor de oboseala fizica si psihica.
  • Otetul de salvie este recomandat in digestie.
  • Este util in cazul transpiratiei urat mirositoare
  • Ajuta circulatia sangvina deficitara.
  • Otetul de salvie poate fi folosi si la aromatizarea salatelor, avand un efect racoritor si digestiv.

Otetul de salvie se foloseste si pentru lotionari pe pielea capului in seboree, pe tenurile grase si acneice sau in hiperhidroza palmo-plantara. In cazul acestor afectiuni, otetul de salvie se prepara in felul urmator: 
-dintr-un amestec in parti egale de frunze de salvie, sunatoare si rozmarin, se toarna 300 ml otet de vin, amestecat cu alcool. Dupa 4-5 ore, se strecoara si se amesteca cu apa distilata, in parti egale.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

 

You may also like...