Gem de smochine. Reteta aromata si hranitoare

reteta gem de smochine

Oamenii din vechime au considerat intotdeauna ca smochinele sunt aducatoare de sanatate si le-au folosit in tratamentul multor afectiuni.

Smochinul are in compozitia sa numeroase substante sanatoase: 84% apa, proteine 1%, glucide 15-18%, materii azotate, celuloza, acizi, pectina, vitamina A, B1, B2, C, PP, latex, lipodiastaza (enzima analoga sucului pancreatic), amilaza, proteoza, enzime, minerale (fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom). Fructele contin beta-caroten, flavonoide si o enzima numita ficina, care ajuta la digestie.

smochine

Pentru ca toamna este pe sfarsite, ar fi pacat sa nu pregatim cateva borcanele de gem de smochine. 

Iata mai jos o reteta delicioasa cu gem de smochine:

Ingrediente:

  • 1 kg smochine proaspete
  • 500 g zahar pudra
  • vanilie (jumatate pastaie de vanilie)
  • 1 lamaie

Mod de preparare:

Smochinele se spala si se lasa un pic la uscat pe un prosop de hartie. Apoi, se taie coditele, se taie in doua, iar prin presare, se scoate interiorul.

Intr-o cratita potrivita se pun straturi alternative de smochine, zahar si vanilie deasupra.

Se lasa de pe o zi pe alta si apoi se pune la fiert cu sucul de lamaie strecurat. Se da la foc mare pana incepe sa fiarba si apoi se micsoreaza flacara aragazului si se amesteca tot mai des pentru a nu se lipi.

Se lasa 30 de minute, iar apoi se pune gemul de smochine in borcane sterile si inchise ermetic. Gemul de smochine se pastreaza la frigider sau intr-un loc racoros si ferit de lumina.

 

 

You may also like...