Smochinul. Beneficiile nestiute ale „alimentului multifunctional”

Smochinul (Ficus carica) este un arbust originar din Asia de sud-vest, ce creste in special in zona Marii Mediterane. Acesta este un arbust de mare, de maxim 10 m), scoarta neteda, frunze lobulate, iar fructele au forma conica si se numesc smochine.

In Antichitate, egiptenii ii spuneau „alimentul multifunctional”, datorita efectului antibacterial, afrodisiac, antioxidant, antiinflamator, tonic pt stomac, neuroprotector, digestiv, laxativ si diuretic.

Fructele smochinului se culeg din septembrie pana in octombrie. Acestea sunt plne de seminte, dar au un miros dulceag si o aroma delicata.

Smochinele contin ficina (enzime), benzaldehida, zahar invertit, pectina, vitamine, acizi de fructe, enzime, mucus. In plus fata de proteine, grasimi, carbohidrati si fibre, ele contin calciu, fier, sodiu si vitaminele A, B1 si C.

Smochina poate fi mancata in stare proaspata sau uscata, are un efect usor laxativ, deci este potrivita pentru constipatie usoara. Totodata, poate ajuta si impotriva deficientelor de vitamine, avand un efect de intarire a organismului.

Specialistii din domeniul sanatatii recomanda ca smochinele sa fie incluse in mod frecvent in dieta. Mai jos, am pregatit cele mai importante beneficiile pe care acestea le au pentru sanatatea noastra. Iata care sunt:

  • Smochinele cresc nivelul de energie in organism

Smochinele au un continut bogat de zaharuri naturale, care ajuta la cresterea nivelului de energie si imbunatatesc starea de spirit.

  • Smochinele regleaza nivelul de colesterol din organism

Smochinele contin cantitati mari de fibre solubile foarte usor de absorbit de organism. Cea mai importanta dintre acestea este pectina, care contribuie la reducerea nivelelor de colesterol rau (LDL) din sange.

  • Smochinele sunt eficiente contra problemelor cardiovasculare

Consumul excesiv de sare este una dintre principalele cauze ale tensiunii arteriale ridicate, iar smochinele ajuta la echilibrare, evitand cresterea tensiunii. Datorita continutului bogat de omega 3, omega 6 care si potasiu, smochinele ajuta la combaterea diferitelor probleme de sanatate relationate cu sistemul cardiovascular, cum este cazul hipertensiunii arteriale, riscul de atac cardiac sau problemele coronariene.

  • Smochinele combat constipatia

Smochinele actioneaza ca un laxativ natural. Totodata, seminte din fructe ajuta si la eliminarea toxinelor acumulate in corp.

  • Smochinele combat obezitatea

Deoarece smochinele contin zaharuri naturale, acestea satisfac pofta de dulce.  Totodata, continutul lor bogat in fibre faciliteaza procesul digestiei si contribuie la pierderea excesului de kilograme. Atentie!, Acestea au totusi un continut caloric mare, de aceea este recomandat sa fie consumate dimineata, in cantitate redusa. Nutritionistii recomanda smochinele proaspete in detrimentul celor uscate, deoarece au mai putine calorii.

  • Smochinele ajuta la prevenirea cancerului

Conform ultimelor cercetari, s-a observat ca un consum regulat de smochine ar putea ajuta la reducerea riscului de cancer de san si de colon. Totul s-ar datora continutului lor bogat in antioxidanti, vitamine si minerale.

  • Smochinele previn anemia

Datorita continutului important de fier, smochinele reprezinta un aliment foarte bun pentru prevenirea si reducerea anemiei.

  • Smochinele ajuta la prevenirea diabetului

Chiar daca smochinele contin zaharuri naturale, se pare ca un studiu medical, realizat recent, a demonstrat ca persoanele care consuma smochine in mod regulat tind sa aiba nivelele de zahar din sange mai echilibrate decat persoanele care nu obisnuiesc sa le consume.

  • Smochinele reduc inflamatia

Datorita proprietatilor antiinflamatorii, smochinele reduc durerile si inflamatiile in diferite zone ale corpului. Acestea reprezinta un bun remediu in cazul ulcerelor stomacale.

Vezi si:

De ce sunt smochinele cele mai hranitoare fructe

Gem de smochine. Reteta aromata si hranitoare

You may also like...