19.5 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Smochina, fructul cu efect laxativ si nu numai

Smochina (Ficus carica) este una dintre fructele cunoscute din vechime. In prezent, acest fruct este consumat doar pentru ca este gustos, insa in trecut era apreciat pentru proprietatile lui nutritionale.

Smochina are urmatoarea compozitie chimica: 84 % apa, proteine 1%, glucide 15-l8%, materii azotate, celuloza,  acizi, pectine, vitamina A, B1,B2, C, PP, latexul contine o lipodiastaza (enzima analoga sucului pancreatic) o amilaza si proteoza), enzime, fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom, etc.

Cea mai utilizata proprietate a smochinelor, de-a lungul timpului, a fost cea laxativa. De aceea, preparate in mai multe feluri, smochinele pot combate eficient constipatia. Totul se datoreaza continutului mare de fibre, potasiu, fier si calciu, ce ajuta la imbunatatirea digestiei.

Smochina – Actiune terapeutica

  • Smochina este foarte nutritiva si digerabila
  • Are efect calmant
  • Este tonifianta (recomandata sportivilor, femeilor insarcinate, convalescentilor si copiilor)
  • Este vitaminizanta
  • Laxativa
  • Diuretica
  • Pectorala
  • Este un bun topic emolient

Smochina – Indicatii terapeutice

Consumul acestui fruct ajuta in urmatoarele afectiuni: 

Uz intern:

  • Recomandata copiilor, adolescentilor, convalescentilor, batranilor, sportivilor, femeilor insarcinate. Sfat: datorita continutul mare de fructoza, smochinele uscate au un continut mai mare de carbohidrati. Astfel smochinele uscate contin aproximativ 55 g carbohidrati/100 g, comparativ cu cele 13 g care se regasesc in smochinele proaspete. Astfel, valorile nutritive ale smochinelor uscate sunt deosebit de mari, fapt pentru care sunt atat de apreciate in randul sportivilor. 
  • Astenie fizica si nervoasa
  • Iritatii gastrointestinale (gastrite, colite)
  • Constipatie
  • Stari acute febrile
  • Inflamatii urinare si pulmonare

Uz extern:

  • Angine, inflamatii ale gurii (stomatite, gingivite)
  • Abcese, furuncule, plagi atone

Mod de folosire:

-Fructul in starea lui naturala, de 3 ori pe zi, preferabil inainte de mese.

In cazul afectiunilor de stomac, ficat, pacreas si probleme ale aparatului urinar, se recomanda urmatorul remediu: se fierbe 50 g de smochine in 500 ml de apa timp de 10 minute dupa care se strecoara.

-In caz de constipatie, se pun 6-8 smochine intr-un vas cu 250 ml de lapte si se fierb timp de 10 minute. Acesta este un foarte bun remediu laxativ. In cazul smochinelor uscate, acestea se pot lasa de seara pana dimineata in lapte.

-Pentru un plus de energie sau in caz de bronsita, afectiuni ale laringelui sau traheei, se recomanda remediu urmator: 500 g de smochine se fierb cu un litru de apa, timp de 10 minute dupa care se lasa la racit, apoi se maruntesc cu mixerul si se adauga 250 g de miere. Se administreaza cate o lingurita, de 3-4 ori pe zi.

-In uz extern, se fac cataplasme cu smochine fierte in apa ori in lapte, taiate in doua si aplicate pe furuncule, abcese, arsuri si abcese dentare.

Vezi si:

De ce sunt smochinele cele mai hranitoare fructe

Gem de smochine. Reteta aromata si hranitoare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole