6.8 C
București
vineri, martie 1, 2024

5 metode de nastere a copilului. Avantajele si dezavantajele fiecarei metode

Se apropie momentul mult asteptat si cu siguranta pana in aceasta clipa v-ati sfatuit cu medicul, sotul si familia care sunt cele mai bune metode de nastere a copilului.

Mai jos va vom arata cateva metode de nastere, dar orice metoda ati alege trebuie sa sti ca oricata durere ar produce nasterea, imediat ce copilasul se va afla in bratele tale vei uita total de dureri.

1) Metode de nastere a copilului – Nasterea naturala

Medicul te-a sfatuit ca cea mai buna metoda ar fi cea pe cale naturala, asa ca te hotarasti sa urmezi acest sfat.

Aceasta este cea mai cunoscuta din toate timpurile si multi spun ca ar fi si cea mai sanatoasa atat pentru mama, cat si pentru copil. Insa, multe mamici se tem foarte mult de durerile din timpul travaliului care pot dura destul de mult, de faptul ca vor fi luate pe nepregatite, ca perineul se poate rupe in timpul nasterii, lucru ce va duce dupa aceea, o perioada, la pierderi mici de urina. Insa, pe langa toate acete neplaceri exista si foarte multe avantaje ce le fac pe mamici sa accepte cu mai multa usurinta aceasta metoda, iar acestea sunt:

  • recuperarea este mult mai rapida, mai usoara si nedureroasa, putandu-te ridica din pat in 1-2 ore;
  • uterul nu e afectat;
  • daca va mai doriti copii acest lucru se poate intampla mult mai usor decat in cazul cezarianei;
  • alaptarea este mult mai usoara;
  • se poate tine bebelusul in brate imediat dupa nastere; Vezi si: De ce ai nevoie dupa nastere?
  • riscul de a ramane cu burtica dupa nastere este mult mai mic, deoarece te poti apuca de exercitii destul de repede dupa nastere;
  • poti manca imediat dupa nastere aproape orice.

2) Metode de nastere a copilului – Nastere cu anestezie epidurala

De cativa ani a aparut si la noi varianta de a naste cu anestezie epidurala. Aceasta este un tip de anestezie locala care se administreaza prin montarea unui cateter în coloana vertebrala, in spatiul dintre vertebre.

In functie de tipul de anestezic si cantitatea administrata, iti vei simti parte de jos a corpului amortita si durerea contractiilor se va diminua considerabil sau va disparea cu totul.

In functie de priceperea anestezistului si de reactia corpului tau, travaliul isi va continua cursul normal si vei putea participa activ la nasterea propriu-zisa, insa pentru o scurta perioada de timp vei avea totusi parte si de contractii, deoarece aceasta anestezie se administreaza doar atunci cand dilatatia colului a ajuns la 4.

Dezavantaje:
  • Aceasta anestezie poate provoca dureri de cap, frisoane, senzatie de voma si exista si riscul de a ajunge si la copil (si poate influenta ritmul cardiac fetal).
  • Tensiunea arteriala poate scadea, de aceea copilul trebuie verificat des dupa administrarea anesteziei pentru a vedea daca este suficient oxigenat.
  • Anestezia poate fi prea puternica si poate afecta capacitatea de a împinge la momentul expulziei. Sunt studii care spun ca epidurala scade sansele ca o femeie sa aiba o nastere naturala, fara interventii (forceps, vacuum, epiziotomie, cezariana).

Acum totul ramane la latitudine mamicii ce alegere va face deoarece organismul fiecarei femei difera si unele pot avea toate aceste simptome, iar altele niciun simptom.

3) Cezariana

In termeni medicali, cezariana este o interventie chirurgicala in regiunea abdominala, care consta in extragerea fatului prin deschiderea uterului. Aceasta se face cu indicatie obligatorie in anumite cazuri: disproportie fetopelvina, suferinta fetala acuta, placenta praevia, prezentatie necorespunzatoare, patologie grava a mamei la sfarsitul sarcinii.

Exista doua tipuri de Cezariene: planificate si cele de urgenta.

Cea planificata

-este atunci cand mama se teme de durerile nasterii naturale si pur si simplu asta este singura ei alegere gandindu-se ca isi poate alege singura data in care-si va aduce pe lume copilul. Viitoarea mamica nu o sa simta durerile travaliului, iar perineul ramane neatins. Totusi, mama trebuie sa mai stie ca inainte de operatie nu are voie sa manance nimic, ii vor fi taiati muschii abdominali, cat si uterul. Dupa operatie nu ai voie sa mananci, ci doar sa bei lichide, deoarece tranzitul intestinal isi revine mai greu, vei pierde mai mult sange decat in cazul nasterii normale. Durerile resimtite de dupa nastere sunt destul de mari, necesitand analgezice, alaptarea se face mult mai tarziu existand posibilitatea sa faci mastita si vei cobora destul de greu din pat.

Cea de urgenta

-se efectueaza atunci cand fatul nu a reusit sa se intoarca, capul acestuia este prea mare pentru pelvisul tau

-marimea sau forma pelvisului ar determina o nastere naturala prea dificila

-placenta este prea jos in uter blocand iesirea bebelusului

-ai gemeni sau tripleti iar unul dintrei ei ar putea fi intr-o pozitie problematica, bebelusul este intins in aria uterului sau

-este cu picioarele inainte, in timpul travaliului

-bebelusul nu are suficient oxigen si este prea departe de canalul de nastere pentru a iesi

-suferi de eclampsie sau de preeclampsie (valoare crescuta a presiunii arteriale)

-esti bolnava, ai hipertensiune arteriala sau esti extenuata in timpul nasterii

Cum se face o cezariana

In primul rand, ti se da un anestezic, de cele mai multe ori epidural, dar care iti permite sa ramai treaza. In anumite cazuri, ti se mai poate aloca un anestezic.

Daca esti constienta, poti sa mai iei pe cineva care sa fie alaturi de tine in timpul nasterii. Chirurgul face o incizie in abdomenul tau, chiar deasupra osului pubian, si apoi se trece la incizia uterului. Doctorul faciliteaza iesirea copilului, moment in care e posibil sa simti cum e tras afara. Odata ce copilul este preluat de asistenta pentru un control, se elimina si placenta si apoi urmeaza sa fi cusuta.

O cezariana poate dura intre 25 si 45 de minute dupa care poti sa-ti vezi bebelusul pentru prima oara si chiar sa-l tii in brate.

Recuperarea:

Recuperarea in cazul cezarianei se face mult mai greu decat in cazul nasterii normale deoarece te vei simti obosita si e posibil sa ai si dureri, ca in urma oricarei operatii abdominale.

Intereseaza-te ce fel de copci ai avut ca sa sti daca e nevoie de o noua interventie pentru a scapa de ele sau daca vor disparea de la sine/ vor fi absorbite.

Daca vei mai avea un copil, vei putea alege sa nasti pe cale naturala, asta in functie de motivul pentru care ai facut prima oara o cezariana. Nu exista nicio regula care spune ca dupa prima cezariana trebuie sa mai faci una. Exista, totusi, un risc minor a fracturii cicatricei uterului pentru urmatorul travaliu, dar acest lucru poate fi preintampinat.

Din cele povestite mai sus iti va fi din ce in ce mai greu sa faci o alegere vazand ca fiecare varianta are avantaje, dar si foarte multe dezavantaje. In aceste momente, pentru a nu avea riscul sa cazi intr-o depresie, cel mai bine este sa te gandesti la faptul ca nu esti prima femeie ca aduce pe lume un copil si daca toate aceste mamici au reusit vei reusi si tu.

4) Nasterea subacvatica

Nasterea in apa a devenit o metoda alternativa si in acest moment tot mai multe femei o aleg pentru ca reduce disconfortul din timpul nasterii.

Ca orice varianta de nastere, se pare ca si aceasta presupune anumite avantaje si dezavantaje.

Ca si avantaje:

-se spune ca travaliul dureaza mult mai putin decat in cazul nasterii normale deoarece apa incalzita la o temperatura de 37 g C relaxeaza atat mama, cat si copilul;

-durerile sunt ameliorate fata de o nastere normala si in anumite cazuri nu este nevoie sa fie administrate medicamente

-copilul este expulzat mult mai usor fiindca apa contribuie la dilatare, nasterea este mai usoara si corpul se reface mai repede dupa nastere fiindca leziunile la nivelul vaginului sau membranei sunt reduse

-mama scapa de stresul nasterii deoarece sta intr-un mediu relaxant, intim, iar bebelusul poate fi sarutat si mangaiat imediat dupa nastere.

Ca si dezavantaje:

-daca mama sufera de diabet, probleme cardiace, afectiuni pulmonare sau o boala contagioasa, este nevoie de transfuzii sau alte interventii chirurgicale, palcenta previa sau pozitia dificila a fatului in uter, fetusul are anomalii grave aceasta nastere subacvatica nu se va putea efectua.

In cazul unei nasteri in apa exista riscul de infectie daca apa nu a fost tratata corespunzator. In plus, fatul risca sa inhaleze apa si sa aiba probleme cu plamanii. Daca personalul medical care se ocupa de nasterea in apa este bine pregatit si respecta toate regulile de igiena, aceste riscuri pot fi eliminate complet.

5) Nasterea sub hipnoza

Aceasta este o metoda nou aparuta si o metoda unica de relaxare si educatie prenatala bazata pe tehnici de hipnoza ce ii permit mamicii sa nasca cat mai natural folosindu-si pur si simplu instinctele.

Cu ajutorul acestei metode se poate obtine relaxarea maxima a organismului in care durerile resimtite sunt controlate de catre creier, muschii lucrand in continuare in timpul travaliului. O femeie sub hipnoza se simte ca si cand ar visa cu ochii deschisi.

Pavlov spunea ca hipnoza constituie o faza intermediara intre starea de veghe si cea de somn complet. Hipnoza, prin definitie, este o stare modificata de constiinta, tranzitorie si artificiala, provocata prin sugestie de catre o alta persoana.

Toate persoanele cu inteligenta normala si care isi doresc sa fie hipnotizate atat la nivel constient cat si inconstient pot fi hipnotizate. Capacitatea de a intra mai usor sau mai greu in transa si profunzimea transei, sunt innascute si difera de la individ la individ. Starea de graviditate nu modifica profunzimea transei, ci doar rapiditatea intrarii in transa atunci cand motivatia este foarte mare.

Hipnoza nu are nici un efect secundar care sa afecteze mama sau fatul.

Nasterea unui copil prin hipnoza presupune eliminarea completa sau diminuarea semnificativa a durerii, accelerarea travaliului precum si nasterea unui copil sanantos la care nu au ajuns substantele chimice folosite in anestezia clasica.

Avantajele majore ale hipnozei in timpul nasterii:

• mama se relaxeaza foarte bine atat fizic, cat si psihic;
• nu produce o blocare a respiratiei sau circulatiei sanguine intre mama si fat;
• Scurteaza durerea din prima faza a travaliului;
• Cresterea rezistentei la socul obstetrical;
• reduce durerea prin scaderea anxietatii si incordarii.

Vezi si:

Intrebuintarea uleiurilor esentiale la nastere si dupa nastere

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole