12.7 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024

Vremea buna nu va opri virusul. Singura solutie: imunitatea de turma

Nu suntem siguri daca caldura va distruge virusul. Atat Academia Nationala de Stiinte a S.U.A., cat si un raport din China spera ca pandemia de Covid-19 sa se estompeze cu venirea caldurii – asa cum se intampla cu racelile si gripa. Cu toate acestea, tarile unde vremea este calda, cum este Iran de exemplu, se confrunta cu o raspandire a virusului rapida. Iata ce alte solutii ofera specialistii.

Tarile unde temperaturile sunt ridicate au cunoscut o crestere a raspandirii virusului

„Avand in vedere ca tarile aflate in prezent la temperaturile de vara, cum ar fi Australia si Iran, se confrunta cu o propagare rapida a virusului, nu trebuie presupusa o scadere a cazurilor odata cu cresterea umiditatii si temperaturii”, potrivit specialistilor de la Academia Nationala de Stiinte ( NAS).

In plus, un nou studiu realizat intre inceputul lunii ianuarie si inceputul lunii martie in 224 de orase endemice coronavirus din China sustine aceasta notiune. S-a constatat ca transmiterea coronavirusului nu pare sa se schimbe cu fluctuatiile de temperatura sau umiditate.

„Studiul nostru nu sustine ipoteza ca temperaturile ridicate si radiatiile UV [lumina soarelui] pot reduce transmisia COVID-19”, a declarat o echipa condusa de Ye Yao, de la Universitatea Fudan din Shanghai. „S-ar putea sa fie prematur sa ne bazam pe vreme mai calda pentru a controla COVID-19.”

Virusul nu va disparea in mod miraculos odata cu temperaturile ridicate, spun specialistii

Dr. Robert Glatter, specialist in medicina de urgenta, care lucreaza in inima focarului american de COVID-19 din New York, a fost de acord cu aceste afirmatii. Noile descoperiri merg „contrar afirmatiilor de la inceputul lunii februarie, acelea ca virusul va disparea in mod miraculos pana in aprilie pe masura ce temperaturile vor creste”, a spus Glatter, care practica la Lenox Hill Hospital din New York.

Cu toate acestea, exista un motiv de speranta. Dupa cum a mentionat echipa chineza, se stie de mult timp ca infectiile respiratorii superioare tind sa se aglomereze in anotimpurile mai reci. Motivele exacte pentru care se intampla acest lucru nu sunt clare, dar grupul lui Yao a spus ca probabil sunt in joc o serie de factori.

Avand mai multe zile cu soare, vara ar putea creste nivelul natural de vitamina D al oamenilor, ceea ce, la randul sau, ar putea oferi un impuls sistemului imunitar. Razele UV ale soarelui sunt, de asemenea, eficiente la uciderea virusurilor, precum gripa si raceala obisnuita. De asemenea, majoritatea tarilor retrag copiii de la scoala in timpul verii, ceea ce poate reduce si rata de transmitere, a precizat grupul chinez.

Dar cum ramane cu coronavirusurile? Dupa cum a mentionat NAS intr-un comunicat de presa miercuri, „studii experimentale arata o relatie intre temperaturi mai ridicate si niveluri mari de umiditate si supravietuirea redusa a virusului COVID-19 in laborator.” Dar NAS a subliniat, de asemenea, ca multi alti factori ar putea influenta raspandirea de la persoana la persoana a noului coronavirus.

Analizand mai adanc, grupul lui Yao a realizat un rezumat complex al raspandirii de coronavirus in China, inclusiv provincia Hubei, unde a inceput pandemia globala. Ei au comparat datele epidemiologice cu fluctuatiile temperaturilor zilnice si cantitatea de lumina solara, precum si modificari ale umiditatii.

Echipa chineza a subliniat ca mai este nevoie de studii suplimentare pentru imbogatirea dovezilor

Raportul a aparut pe 9 aprilie in Jurnalul European al Bolilor Respiratorii. Echipa chineza a constatat ca, dupa ajustarea nivelului de umiditate si UV, „capacitatea de raspandire a COVID-19 nu s-ar schimba odata cu cresterea temperaturii”. De asemenea, reglarea temperaturii si umiditatii, cantitatea de lumina solara UV nu a afectat, de asemenea, ratele de transmisie.

Echipa a subliniat ca aceste tipare sunt similare cu cele observate cu un alt focar de coronavirus, raspandirea in 2012 – 2013 a sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS). In acel focar, cazurile MERS s-au raspandit chiar si atunci cand temperaturile exterioare din Peninsula Arabica au crescut pana la 45 de grade Celsius. „Alte boli zoonotice recent aparute [originare la animale], cum ar fi Ebola sau tulpinile pandemice ale gripei, nu urmeaza un model previzibil”, au remarcat oamenii de stiinta.

Echipa lui Yao a subliniat, totusi, ca studiul lor nu este definitiv si, „cu siguranta, sunt necesare studii suplimentare cu o perioada mai lunga de urmarire si cu un interval mai mare de temperatura”. La randul sau, NAS a fost de acord. „Studii suplimentare pe masura ce pandemia se desfasoara ar putea aduce mai multa lumina asupra efectelor climatului asupra transmiterii pandemiei”, a spus institutul intr-un comunicat de presa.

Este, insa, o sansa de scaderea a raspandirii virusului pe perioada verii. „Exista cateva dovezi care sugereaza ca virusul COVID-19 se poate transmite mai greu in medii cu temperatura si umiditate ambientala mai ridicate; cu toate acestea, avand in vedere lipsa imunitatii la virus la nivel global, aceasta reducere a eficientei transmiterii poate sa nu conduca la o reducere semnificativa in raspandirea bolii fara adoptarea simultana a interventiilor majore de sanatate publica „, a declarat NAS.

Dr. Miriam Smith este sefa sectiei de boli infectioase la Long Island Jewish Forest Hills, in New York. Citind studiul chinez, ea a fost de acord ca alti factori – nu venirea verii – ar putea in cele din urma sa franeze pandemia COVID-19. „Pana la stabilirea imunitatii de turma, tratamente eficiente bazate pe dovezi disponibile si dezvoltarea unui vaccin, distantarea sociala va continua sa joace un rol major in reducerea transmiterii”, a spus Smith.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole