14.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Vitamina K si rolul ei pentru organism

Vitamina K. Vitaminele servesc drept catalizatori pentru anumite reacţii din corpul nostru, iar daca acestea lipsesc, apare un risc crescut de dezvoltare a bolilor. De regula, vitaminele pot fi luate din alimentatie, insa exista si situatii speciale, cum este cazul vitaminei K, care este produsa in conditii speciale de catre organism, mai exact de anumite bacterii prezente in intestin.

Vitamina K este o vitamina liposolubila, ceeace inseamna ca se dizolva doar in grasimi. Acestea sunt stocate in tesutul adipos si la nivelul ficatului. Vitaminele de acest tip (K, A, D si E)) pot fi stocate in corp zile intregi si chiar luni.

Vitamina K mai este numita si “vitamina antihemoragica” fiind unul dintre factorii esentiali de coagulare a sangelui, iar in caz de carenta, chiar si o mica taietura ar putea cauza sangerarea continua.

Exista trei forme de vitamina K:

  • K1 – filochinona (care se gaseste in plante verzi – lucerna, mazare, cartof, rosie, varza, spanac, urzica, frunze de castan, broccoli, salata, varza, fenicul, patrunjel, naut, varza de Bruxelles, germeni de grau, ulei de rapita si masline, ceai verde si anumite fructe);
  • K2 – menachinona (varianta vitaminei K care este produsă de bacterii in intestine, dar si in produse de origine animala – ficat de vita);
  • K 3 – menadiona (varianta sintetică a vitaminei K, inclusa in suplimentele alimentare).

Vitamina K – Beneficii pentru organism

Vitamina aceasta reprezinta un nutrient important pentru organism, deoarece are rolul de a preveni aparitia hemoragiilor, afecţiunilor pielii, scade riscul de atac de cord, reduce riscul de menstruatii abundente si dureroase, impiedica formarea pietrelor la rinichi, te scapa de starile de greata si voma, osteoporoza, artrita si alte afectiuni ale oaselor si favorizeaza refacerea epidermei dupa interventiile chirurgicale.

Vitamina K este transformata in ficat in protrombina.

Carenta de vitamina K sau hipovitaminoza favorizeaza hemoragiile, iar prescriptiile ei generale sunt:

  • hemoragiile de orice fel (adult, copil, sugar);
  • tulburari hepatice diverse (icter, hepatite etc.) si cele colitice;
  • degeraturie, urticariile;
  • tratamentele antibiotice care distrug flora microbiana intestinala utila pentru sinteza vitaminei K.

Excesul de vitamina K:

Sunt rare cazurile de acest gen. Totusi, medicii recomanda sa nu se depaseasca doze mai mari de 500 micrograme, deoarece actiunea acesteia ar putea interfera cu anumite medicamente anticoagulante. Totodata, administrata fara limita, vitamina aceasta poate duce la aparitia anemiei si la intoxicatii la nivelul ficatului.

Vezi si: Vitamina C. Cele 22 de functii importante ale acesteia pentru organism

Sursa: Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale, Jean Valnet

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole