In urma studiilor de specialitate, s-a constatat ca Vitamina E este un antioxidant de exceptie, incluzand tocoferoli si tocotrienoli, care ne apara de multe boli si de imbatranirea prematura.
Beneficiile pentru sanatate ale vitaminei E
Vitamina E are rolul de a proteja globulele rosii in lupta cu substantele oxidante (intarzie imbatranirea ochilor si a pielii), reduce nivelul colesterolului rau (LDL), previne aparitia complicatiilor cardiovasculare, tine in frau efectele aterosclerozei, a cancerului (gastrointestinal, pulmonar), Alzheimerului, reduce considerabil riscul aparitiei cataractei, asigura protectia organismului impotriva dioxidului de azot, a radiatiilor, chimioterapicelor si a fumului de tigara. Totodata, aceasta este foarte eficienta si in cazul infertilitatii, deoarece mareste fecunditatea. Vezi si: Masca cu efect antirid. Reteta cu morcovi si vitamina E
Vitamina este folosita cu succes si in uz extern, avand efecte remarcabile asupra pielii uscate sau mature si pentru regenerare dupa expunerea la soare. Aceasta vitamina are proprietati antirid si anti-aging, cu capacitatea intarzierii procesului de oxidare. Totodata, sporeste elasticitatea pielii, are efecte anti-inflamatoare si actioneaza precum un calmant.
Trebuie stiut ca vitamina E este liposolubila, iar organismul o depoziteaza doar pentru o perioada scurta de timp. Tocmai din acest motiv este recomandat un aport regulat de vitamina E, care se poate asimila printr-o dieta corespunzatoare, dar si cu ajutorul suplimentelor alimentare.
Alimente care contin vitamina E
Alimentele care contin vitamina E sunt:
- germenii de grau
- ficat
- oua
- cartofi dulci
- avocado
- struguri
- masline verzi sau uleiuri vegetale presate la rece
- seminte de floarea soarelui
- migdale
- alune
- nuci
- O sursa de vitamina E aproape fara grasime este Moringa, cu efecte aproape miraculoase. Chiar si cu o doza zilnica de 10 g de pulbere de frunze de Moringa acopera 30 % din necesarul zilnic de vitamina.
Dupa cum spuneam si mai sus, vitamina aceasta este solubila in grasimi, asa ca, daca doresti o dieta bogata in aceasta vitamina, ar trebui sa gatesti legumele cu cat mai putin ulei, de preferat fierte sau in starea lor naturala.
Doze recomandate de vitamina E
Cei care nu reusesc sa isi ia doza recomandata din alimentatie, o pot face si cu ajutorul capsulelor. Deoarece o supradoza de vitamina E poate avea efecte secundare, doza zilnica recomandata este de:
- 19 mg in cazul femeilor insarcinate si pentru femeile care alapteaza
- 15 mg pentru persoanele adulte (peste 14 ani)
- 11 mg pentru copii intre 9 si 13 ani
- 7 mg pentru copii intre 4 si 8 ani
- 6 mg pentru copii intre 1 si 3 ani
- 5 mg pentru copii intre 7 si 12 luni
- 4 mg pentru copii intre 0 si 6 luni
Principalele simptome in cazul carentei de vitamina E
- anemie hemolitica
- afectiuni neurologice
- distrofii musculare
- nivel ridicat de colesterol in sange, care poate duce in timp la instalarea aterosclerozei (ingrosarea vaselor de sange)
retinopatie - slabirea sistemului imunitar, care se poate manifesta apoi prin infectii frecvente si severe
Efecte adverse in caz de supradoza
In cazul unui consum in exces, apar tulburari ale ciclului menstrual, hemoragii, crampe, greata, diaree, stare de slabiciune, vedere incetosata si dureri de cap. De asemenea, supradozarea poate creste riscul unui atac cerebral hemoragic, mai ales la persoanele cu afectiuni cardiace. Femeile insarcinate pot avea probleme cu cresterea tensiunii arteriale daca iau o doza prea mare de vitamina E.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: