Vitamina E ne apara de multe boli si de imbatranirea prematura

In urma studiilor de specialitate, s-a constatat ca Vitamina E este un antioxidant de exceptie, incluzand tocoferoli si tocotrienoli, care ne apara de multe boli si de imbatranirea prematura.

Vitamina E – Beneficii pentru sanatate

Vitamina E are rolul de a proteja globulele rosii in lupta cu substantele oxidante (intarzie imbatranirea ochilor si a pielii), reduce nivelul colesterolului rau (LDL), previne aparitia complicatiilor cardiovasculare, tine in frau efectele aterosclerozei, a cancerului (gastrointestinal, pulmonar), Alzheimerului, reduce considerabil riscul aparitiei cataractei, asigura protectia organismului impotriva dioxidului de azot, a radiatiilor, chimioterapicelor si a fumului de tigara. Totodata, aceasta este foarte eficienta si in cazul infertilitatii, deoarece mareste fecunditatea.

Vitamina E este folosita cu succes si in uz extern, avand efecte remarcabile asupra pielii uscate sau mature si pentru regenerare dupa expunerea la soare. Aceasta vitamina are proprietati antirid si anti-aging, cu capacitatea intarzierii procesului de oxidare. Totodata, sporeste elasticitatea pielii, are efecte anti-inflamatoare si actioneaza precum un calmant.

Trebuie stiut ca vitamina E este liposolubila, iar organismul o depoziteaza doar pentru o perioada scurta de timp. Tocmai din acest motiv este recomandat un aport regulat de vitamina E, care se poate asimila printr-o dieta corespunzatoare, dar si cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Alimente care contin vitamina E

Alimentele care contin vitamina E sunt:

  • germenii de grau
  • ficat
  • oua
  • cartofi dulci
  • avocado
  • struguri
  • masline verzi sau uleiuri vegetale presate la rece
  • seminte de floarea soarelui
  • migdale
  • alune
  • nuci
  • O sursa de vitamina E aproape fara grasime este Moringa, cu efecte aproape miraculoase. Chiar si cu o doza zilnica de 10 g de pulbere de frunze de Moringa acopera 30 % din necesarul zilnic de vitamina E.

Dupa cum spuneam si mai sus, vitamine E este solubila in grasimi, asa ca, daca doresti o dieta bogata in vitamina E, ar trebui sa gatesti legumele cu cat mai putin ulei, de preferat fierte sau in starea lor naturala.

Doze recomandate de vitamina E

Cei care nu reusesc sa isi ia doza recomandata din alimentatie, o pot face si cu ajutorul capsulelor. Deoarece o supradoza de vitamina E poate avea efecte secundare, doza zilnica recomandata este de:

  • 19 mg in cazul femeilor insarcinate si pentru femeile care alapteaza
  • 15 mg pentru persoanele adulte (peste 14 ani)
  • 11 mg pentru copii intre 9 si 13 ani
  • 7 mg pentru copii intre 4 si 8 ani
  • 6 mg pentru copii intre 1 si 3 ani
  • 5 mg pentru copii intre 7 si 12 luni
  • 4 mg pentru copii intre 0 si 6 luni

Principalele simptome in cazul carentei de vitamina E

  • anemie hemolitica
  • afectiuni neurologice
  • distrofii musculare
  • nivel ridicat de colesterol in sange, care poate duce in timp la instalarea aterosclerozei (ingrosarea vaselor de sange)
    retinopatie
  • slabirea sistemului imunitar, care se poate manifesta apoi prin infectii frecvente si severe

Vitamina E – Efecte adverse in caz de supradoza

In cazul unui consum in exces, apar tulburari ale ciclului menstrual, hemoragii, crampe, greata, diaree, stare de slabiciune, vedere incetosata si dureri de cap. De asemenea, supradozarea poate creste riscul unui atac cerebral hemoragic, mai ales la persoanele cu afectiuni cardiace. Femeile insarcinate pot avea probleme cu cresterea tensiunii arteriale daca iau o doza prea mare de vitamina E.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

You may also like...