0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Vitamina B5 va ajuta sa va recuperati dupa boala si sa mentineti inima sanatoasa

Cunoscuta si sub numele de acid pantotenic, vitamina B5 permite oamenilor sa transfere grasimi, carbohidrati si proteine ​​in surse de energie. Corpul are nevoie de vitamina B5 pentru a produce hormoni si celule rosii din sange, iar aceasta vitamina sustine sistemul imunitar al organismului si ajuta sistemul nervos sa functioneze corect. Tractul digestiv necesita functionarea vitaminei B5, iar vitamina B5 intareste alte vitamine, in special vitamina B2.

La fel ca celelalte vitamine B, vitamina B5 este solubila in apa; nu este depozitat in corp. In timp ce cantitatea reala de vitamina B5 variaza de la alimente la alimente, vitamina se gaseste in aproape toate alimentele. Numele pantotenic face referire la acest fapt. Desi cruciala in metabolismul energetic, cercetarile recente au descoperit ca un derivat al acidului pantotenic numit pantotenina ar putea ajuta la reglarea nivelului de colesterol din sange. Vitamina B5 este mai stabila decat unele dintre celelalte vitamine B, chiar si in timpul procesului de gatit. Totusi, in timp, se degradeaza.

Sursele excelente de vitamina B5 includ ciupercile shiitake si crimini si conopida. Sursele foarte bune de vitamina B5 includ cartofii dulci, broccoli, sfecla verde, sparanghel, napi, ardei grasi, castraveti si telina. Sursele bune cu aceasta vitamina includ avocado, linte, mazare uscata, pui, curcan, iaurt, somon, secara, carne de vita, oua, cartofi, grau, porumb, creveti, papaya, dovlecei de iarna si de vara, lapte de vaca, cod, verzi, zmeura, varza de Bruxelles, grapefruit, ananas, pepene verde, morcovi, portocale, merisoare, spanac, varza, mustar, rosii, fructe de mare, smochine, salata romana si varza chinezeasca. Vitamina B5 se gaseste si in multivitamine, suplimente alimentare complexe B si suplimente cu B5.

Beneficiile vitaminei B5

Corpul necesita acid pantotenic sau vitamina B5 pentru a sintetiza colesterolul.

Derivatul acidului pantotenic este cunoscut sub numele de pantetina, care este studiata pentru capacitatea sa de a influenta pozitiv sanatatea inimii si colesterolul. Acesta joaca un rol in utilizarea sau reglarea colesterolului si ajuta la mentinerea nivelului de colesterol sanatos in artere si la prevenirea acumularii de placi daunatoare care ar putea duce la accident vascular cerebral sau infarct. Vitamina B5 este benefica pentru crearea de celule rosii din sange care transporta oxigenul in tot corpul

Promoveaza nivelurile de hemoglobina in corpul uman.

Are un rol vital in a permite vitaminei B2 sa-si indeplineasca sarcina, iar vitamina B2 este implicata in prevenirea si tratamentul anemiei. De asemenea, este necesara pentru sinteza hormonilor steroizi si producerea de celule rosii din sange si ajuta la transportul oxigenului catre celule pentru mobilizarea fierului. Continutul scazut de vitamina B2 este corelat cu dificultati de respiratie, oboseala, incapacitate de exercitii si diverse functii ale corpului.

Vezi si: Vitamina B1. Ce trebuie sa stii despre „vitamina antistres”

Colesterolul LDL ridicat este un factor de risc major al problemelor coronariene si studiile au aratat ca vitamina B5 scade nivelul colesterolului rau si al trigliceridelor. Intre timp, creste colesterolul bun. In doza zilnica de 900 mg, aceasta vitamina reduce trigliceridele si colesterolul rau scazand sansele de probleme cardiovasculare. Studiile au aratat ca vitamina B5 ajuta la scaderea nivelului de colesterol si trigliceride la persoanele diabetice, desi sunt necesare mai multe dovezi pentru a demonstra acest lucru.

Vitaminele B ajuta organismul sa transforme carbohidratii in glucoza utilizata ca combustibil si sa produca energie. Face acest lucru prin sintetizarea enzimei cunoscuta sub numele de coenzima-A (CoA), care descompune zaharurile sub forma de glucoza pentru energie. Vitaminele B ajuta organismul sa sintetizeze sau sa metabolizeze grasimile si proteinele. Cu alte vitamine B, vitamina B5 ajuta organismul sa utilizeze alimente pentru a reconstrui muschii, tesuturile si organele. Deoarece are rol in digestie si extractia nutrientilor, afectiunile digestive ar putea fi semnul deficitului de vitamina B5. Aportul de alimente bogate in vitamina B, cum ar fi B5, ajuta la functionarea corecta a metabolismului la niveluri optime.

Vitamina B5 ajuta la functionarea nervilor si promoveaza functiile cognitive

Acidul pantotenic ajuta la functionarea nervilor, in special pentru crearea unei molecule vitale cunoscute sub numele de acetilcolina.

Acetilcolina este o substanta chimica primara care permite sistemului nervos sa comunice inainte si inapoi cu organele. Face ca maduva spinarii si creierul sa transfere semnalele nervoase catre sistemul imunitar, plamani, inima, ficat si splina. Este utilizat pentru trimiterea de semnale nervoase catre muschi. Deci, deficienta vitaminei B5 are ca rezultat afectarea nervilor si afectarea miscarii. Insuficienta musculara si durerea si sindromul picioarelor dureroase sunt semnul unei deficiente grave de vitamina B5.

Vitaminele B sunt corelate cu imbunatatirea functiei mentale, deoarece ar putea reduce sansele unor afectiuni precum boli ale functiei cerebrale, pierderea functiei si memoria legata de varsta. Cantitati adecvate de vitamine B, cum ar fi vitamina B5, ajuta la prevenirea pierderii de memorie, a sindromului cerebral cronic, a migrenei, a insomniei, a bolii de miscare si a dependentei de alcool. Ajuta la reglarea hormonilor si este capabil sa scada stresul, depresia si anxietatea. Vitamina B reduce oboseala corpului, deoarece echilibreaza hormonii asociati sentimentelor de oboseala sau vigilenta si imbunatateste metabolismul.

Persoanele cu stres cronic au prezentat deficiente de vitamina B5. Cei cu deficit de B5 isi pierd capacitatea de a reactiona eficient la stres si prezinta, de asemenea, semne de oboseala suprarenala. Include probleme legate de somn, exercitii fizice, schimbari de dispozitie, gestionarea problemelor, simptome de stres si crestere sau pierdere in greutate.

Vitamina B5 este benefica pentru capacitatea sa de a face fata stresului.

Fara alte vitamine B si vitamina B5, organismul nu ar putea supravietui, deoarece vitaminele B ajuta la functia suprarenala. Se recomanda consumul de suplimente de vitamina B pentru persoanele cu stres cronic si care se confrunta cu simptome de oboseala suprarenala. Vitaminele B, cum ar fi acidul pantotenic, calmeaza sistemul nervos, regleaza hormonii, lupta impotriva stresului cronic. Este responsabil sa regleze functia suprarenala si sa creeze cortizolul hormonului stresului. Studiile arata ca suplimentarea acidului pantotenic stimuleaza capacitatea celulelor suprarenale.

Studiile arata ca vitamina B5 ajuta la tratarea simptomelor dureroase ale poliartritei reumatoide.

Studiul a aratat ca persoanele care au artrita reumatoida au un nivel de B5 scazut fata de persoanele sanatoase. Prezenta scazuta a vitaminei B5 este legata de simptomele severe ale artritei, cum ar fi rigiditatea, miscarile dureroase si inflamatia. Dozele mari de B5 sunt utile pentru persoanele cu durere si rigiditate cauzate de artrita reumatoida. Aportul de suplimente de vitamina B este asociat cu scaderea durerii articulare, cresterea fortei musculare si putine simptome legate de oboseala articulara si musculara.

Vitamina B5 intareste sistemul imunitar si alunga stresul

Acidul pantotenic ajuta la formarea anticorpilor care sunt produsi de sistemul imunitar pentru a apara amenintarile potentiale. Include raspunsul alergic si de mediu, contracararea bacteriilor, parazitului, raceala obisnuita, virusi, toxine si gripa. Vitamina B5 are ca rezultat scaderea proliferarii diferitilor paraziti daunatori si inhiba dezvoltarea bacteriilor daunatoare. Produce anticorpi imuni adecvati pentru a ramane sanatosi si previne bolile.

In momentul stresului cronic, se pierde o anumita abilitate de a contracara toxinele si invadatorii, pe masura ce organismul epuizeaza energia, concentrandu-se in acelasi timp asupra lucrurilor care se arata ca o amenintare imediata. Vitaminele B controleaza raspunsul la stres, deoarece imunitatea mai puternica scade. Este necesar sa aveti o buna sanatate digestiva sau o functie hormonala pentru a avea o functie imuna adecvata. Cu vitaminele B insuficiente, nu se pot digera moleculele care se gasesc in carbohidrati, proteine ​​si alimente grase si nu se poate accesa combustibilul care mentine corpul functional si se apara.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole