Vinetele si beneficiile lor pentru sanatate

Multi cred ca vanata este o leguma, dar de fapt este un fruct, iar modul cel mai sanatos de prepa­rare este coacerea lor fiind inter­zis consumul vinetelor crude, deoa­rece contin sola­nina, o otrava care se distruge doar prin in­calzire. 

eggplant-935715_640

Vinetele au un continut foarte mare de apa (aproximativ 93%), sunt o sursa bogata de fibre, vitamine (acid folic, complexul A si C) si minerale (potasiu, magneziu, calciu si fier) esentiale pentru organism.

Putini stiu ca vinetele pot fi folosite si pentru a trata anumite afectiuni ca: bolile cardiovasculare, colesterol si durerile provocate de artrita reumatoida.

  • Un studiu efectuat la Institutul Linus-Pau­ling din statul Washington, arata ca vinetele contin anumite sub­stante active ce pot reduce valorile ridicate ale grasimilor din sange;
  • Vinetele sunt detoxifiante – datorita continutului mare de apa, aceasta ajuta la detoxifierea organismului fiind considerata un aliment diuretic. De asemenea, in curele de detoxifiere se recomanda sa bei un ceai din vanata. Adauga in apa cateva cubulete de vinete si lasa-le la fiert timp de zece minute, apoi alte zece minute la infuzat. Bea de 3 ori pe zi, timp de 3 saptamani;
  • Iti protejeaza inima. Studiile au aratat ca sucul provenit de la vanata micsoreaza cantitatea de colesterol rau LDL;
  • Vinetele tin sub control diabetul deoarece contin numai 4 gr de zahar la o cantitate de 100 de gr. In plus, sunt bogate in carbohidrati solubili si fibre care te ajuta sa tii sub control diabetul zaharat de tip 2;
  • Se pare ca vinetele se afla pe locul II in terapia anticancer datorita continutului bogat de acid clorogenic. Substantele amare din compoziţia lor sunt foarte benefice asupra metabolismului si a sistemului imunitar;
  • In uz extern, vanata este excelenta si in caz de arsuri, abcese si hemoroizi. Tot ce trebuie sa faci este sa aplici cataplasme cu frunze de vinete fierte, iar pentru hemoroizi, mare efect are o rondea de vanata cruda, taiata impreuna cu codita si aplicata pe locul dureros.

O alta descoperire remarcabila este cea a indienilor. Ei au reusit sa descopere apa de vinete.

apa de vinete

sursa: bestherbalhealth.com

Se pare ca aceasta ajuta la reducerea nivelului de colesterol „rau” din sange si poate ameliora durerile provocate de artrita reumatoida.

Iata mai jos cum se prepara apa de vinete:
Ai nevoie de 1 vanata, 1 litru de apa si zeama de la o jumatate de lamaie.
Se spala vanata si apoi se taie felii. Se incalzeste 1 litru de apa pana la fierbere, apoi se adauga feliile de vanata. Se gatesc feliile de vanata pentru aproximativ 20 de minute. Imediat ce s-au inmuiat, se lasa la infuzat in apa pentru cel putin 1 ora. Dupa se strecoara lichidul si se pune deoparte. Apa de vinete se poate pastra intr-o sticla de culoare inchisa. Se adauga apoi zeama de lamaie si se amesteca lichidul foarte bine.
Apa de vinete obtinuta se bea pe tot parcursul zilei, in fiecare luna, timp de o saptamana la rand.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

You may also like...