17 C
București
duminică, octombrie 6, 2024

Tarhonul, medicamentul aromat din gradina ta

Tarhonul (Artemisia dracunculus L.) este un condiment puternic aromat, folosit destul de des in gastronomie, insa putini stiu ca acesta este considerat si un adevarat medicament, deoarece poate fi folosit pentru a trata o serie de afectiuni.

Frunzele de tarhon contin o sursa importanta de antioxidanti, vitamina A, vitamina C, calciu, fier, cupru, magneziu, potasiu iod, fosfor si acid folic. Totodata, acesta mai contine si uleiuri esentiale, asparagina, beta-sitosterol, carvona, cumarina, estragol, eugenol, tanin, acid glutamic, potasiu, camfor, iod, limonen, mentol, fenol, fitosteroli, acid salicilic, thujone si umbelliferone.

In scop terapeutic, se folosesc atat frunzele proaspete de tarhon, cat si cele uscate. Tarhonul poate fi utilizat sub forma de ceai, tinctura si ulei esential.

Iata, mai jos, in ce afectiuni este recomandat tarhonul:

In prezent, tarhonul este utilizat pentru a stimula apetitul si pentru a imbunatati metabolismul, are efect linistitor, diuretic, analgezic.

Tarhonul ajuta in caz de: tuse, febra, convalescenta, pierderea poftei de mancare, balonari, greata, viermi intestinali, fiere slabita, stimuleaza rinichii, metabolismul si menstruatia, edem, reumatism, crampe musculare, guta, deficit de vitamina C, astenie de primavara, nervozitate, insomnie si dureri de dinti.

-Tarhonul este recomandat in cazul valorilor crescute ale colesterolului. Se consuma cate 3-4 frunzulite de tarhon, mestecandu-le bine inainte de a le inghiti, cu 15 minute inainte de fiecare masa.

-Tarhonul este indicat in gastrita. Cand apar dureri de stomac dupa masa, se recomanda consumul unei cesti cu ceai de tarhon. Ceaiul se prepara din  1-2 lingurite de tarhon la o cana cu apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se bea cu inghitituri mici.

-Tarhonul este indicat in colecistita si colici biliare

Peste 1-2 lingurite de frunze uscate si maruntite (se pot folosi si frunzele proaspete) se
toarna o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat 15-20 minute. Se bea cald, pe stomacul gol. In caz de colecistita cronica, specialistii recomanda maceratul de tarhon: in loc de apa fierbinte se pune apa rece, lasandu-se la macerat mai multe ore.

-Tarhonul este un foarte bun remediu si in cazul colitei de putrefactie. Inainte si dupa fiecare masa se mesteca 2-3 frunze de tarhon. De asemenea, timp de 3 zile se consuma supa cu legume condimentate din belsug cu tarhon.

-Tarhonul este foarte eficient in anorexie (contra lipsei poftei de mancare). Se mesteca 2-3 frunze, crude sau uscate, pe stomacul gol, cu cateva minute inainte de masa. Totodata, aceasta planta medicinala este recomandata si in cazul tulburarilor de crestere la copii – se tine o cura timp de 1 luna, in care se beau inainte de fiecare masa 3 lingurite de suc sau macerat din tarhon uscat in otet de mere: peste 10 linguri de tarhon bine maruntit se pun 40 de linguri de otet de mere si miere. Se lasa la macerat 2 saptamani, dupa care se filtreaza. Se iau 3-6 lingurite din acest otet medicinal inainte de fiecare masa.

-Tarhonul este recomandat in reumatism, dureri reumatice

Peste 3 maini de tarhon maruntit se pune 1 litru de rachiu de drojdie. Se astupa, se lasa la macerat 1 luna, dupa care se filtreaza. Se iau in fiecare zi 5 linguri din acest preparat diluate in apa si se fac si frectii pe locurile dureroase.

-Tarhonul este indicat in arterita, ateroscleroza. 3 maini de frunze de tarhon se taie marunt, se pun intr-un borcan si se acopera cu 500 ml otet de mere, lasandu-se la macerat 1 saptamana. La final, se filtreaza si se bea pe
stomacul gol cate un paharel inainte de masa.

-Tarhonul amelioreaza durerile de cap. 2 maini de frunze proaspete de tarhon se pun intr-un borcan si se acopera cu spirt indoit cu apa; se astupa si se lasa la macerat 10 zile. Se filtreaza si se pun in sticlute. Cu preparatul obtinut se maseaza ceafa, fruntea si tamplele.

-Tarhonul este eficient in cazul afectiunilor dentare

S-a observat ca cei care consuma frecvent tarhon crud au o dantura mult mai sanatoasa. Acesta are rolul de a proteja dintii impotriva aparitiei cariei dentare si tartrului, intarindu-le, de asemenea, si radacina. In cazul durerilor de dinti, se prepara urmatorul remediu: o mana de tarhon (cu tot cu radacini) tocat se pune intr-un borcan si se acopera cu otet, se agita bine si se lasa la macerat 30 de minute), dupa care se scoate. Se mesteca putin in gura si se tine in locul dureros.

-Tarhonul te scapa de viermii intestinali (ascarizi, oxiuri si tenie). 3 maini de tarhon nemacinat se pun cu 500 ml apa de seara pana dimineata, apoi se filtreaza. Maceratul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se opareste cu inca 500 ml apa, dupa care se lasa la racit si se filtreaza. Se combina cele doua extracte, obtinandu-se un ceai care se bea in doua reprize – jumatate din cantitate dimineata si jumatate seara. Tratamentul se repeta zilnic, timp de 2 saptamani. 

Precautii tarhon

Persoanele alergice la tarhon, trebuie sa evite consumul, iar femeile insarcinate, este bine sa consulte medicul inainte de a folosi preparate din aceasta planta.

Detoxifierea ficatului. 5 pasi pentru imbunatatirea functiei ficatului

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole