14.5 C
București
duminică, aprilie 21, 2024

Urzica moarta alba, o planta cu multiple utilizari in medicina populara

Urzica moarta alba (Lamium album) este o planta care arata ca urzica, dar nu provoaca usturime atunci cand este atinsa si este folosita pentru a face medicamente, in special pentru afectiunile feminine (scurgeri vaginale), dar si pentru caile respiratorii superioare si efectele sale calmante (ca sedativ).

*A nu se confunda cu urzica!

In medicina populara, planta este adesea folosita pentru a trata scurgerile vaginale si problemele urinare in cazul hipertrofiei benigne de prostata. Ocazional, poate fi folosit ca tratament al bronsitei. Poate fi folosit si pentru a trata problemele stomacale si digestive. Ceaiul este recomandat in caz de insomnie, iar ca tratament extern, tulpinile inflorite si uscate sunt folosite pentru inflamatiile rectale sau dermatologice si pentru ameliorarea crampelor menstruale.

Vezi si: Ceaiul de urzica. Beneficii si atentionari

Planta are o inaltime de aproximativ 70 cm, frunzele sunt triunghiular- ovate, cu margini zimtate, paroase, iar sub ele se afla florile albe (apar din aprilie pana in august). Urzica moarta alba este foarte raspandita pe marginea padurilor, in santuri umede, pe langa
garduri si paduri.

In scop terapeutic, se foloseste doar floarea fara caliciu, care se culege pe timp frumos, se usuca la umbra, pe rame, iar noaptea se trec in camere bine aerisite.

Planta contine amine biogene, tanin, mucilagii, ulei eteric, saponine, flavone, saruri de potasiu, etc. Aceste substante active ii ofera plantei proprietati sedativr, antiinflamatoare, emoliente, expectorante, antiseptice intestinale foarte puternice, antimalarice, astringente, cresc diureza puternic, depurative, antireumatice, normalizeaza tranzitul intestinal, hemostatice, antidiareice, reglator al activitatii gonadelor in special la femei, vasoconstrictoare, proprietati tonice, cicatrizante si sedative.

Urzica moarta alba – Indicatii terapeutice

-Afectiuni ginecologice: amenoree (intarzierea menstruatiei), dismenoree (dureri menstruale), hipermenoree (menstruatii abundente), metroragii (sangerare uterina anormala), menopauza. La o cana cu apa clocotita, se adauga o lingurita de flori proaspete si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se pot bea 3 cani pe zi, pentru reglarea endocrina. In caz de menopauza, se asocia cu consumul
de soia, iar in caz de metroragii, se va asocia si cu flori de galbenele.

  • Leucoree amicrobiana – Este foarte utila infuzia – la o cana cu apa clocotita, se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de planta si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2 cani de ceai pe zi 2-3 luni.
  • Cistite – La 250 ml apa clocotita, se adauga 1 lingurita de planta maruntita (uscata sau proaspata) si se acopera pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot bea doua ceaiuri pe zi. Inaintea meselor cu 15 minute. Se poate folosi perioade lungi de timp cate 2-3 cani pe zi.

-Vaginite, abcesele/inflamatiile prostatei, disurie (urinare dureroasa), scleroza renala. Se prepara o infuzie concentrata din 3 linguri cu flori proaspete la 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi strecoara. Spalaturile vaginale, cataplasmele si compresele se fac seara, inainte de culcare. Pentru prostata, sau afectiunile prostatei se vor face bai de sezut de 2 ori pe zi, se poate face si din decoct din flori uscate.

-Prostatita, hipertrofia prostatei. Este foarte utila infuzia – la o cana cu apa clocotita, se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de planta si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2 cani de ceai pe zi 2-3 luni. Se poate asocia cu seminte de dovleac.

-Afectiuni respiratorii (raceli, bronsite, tuse convulsiva, tuberculoza) – este foarte utila infuzia din o lingurita de pulbere de planta (uscata sau proaspata) la 250 ml apa clocotita. Se lasa apoi vasul acoperit pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2 cani de ceai pe zi 2-3 luni. Se poate asocia cu podbal, isop, cimbru.

-Insomnie. Este foarte utila infuzia – la o cana cu apa clocotita, se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de planta si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2 cani de ceai pe zi 2-3 luni. Se poate asocia cu tinctura de valeriana sau sunatoare.

-Stari de agitatie. La o cana cu apa clocotita, se adauga 1 lingurita de planta maruntita (uscata sau proaspata) si se va lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se pot bea 2-3 ceaiuri pe zi, inaintea meselor cu 15 minute. Se poate folosi perioade lungi de timp. Pentru dureri, se aplica local cataplasma rece de cate ori este nevoie.

-Afectiuni dermatologice:

  • Arsuri – La o cana cu apa clocotita (250 ml), se adauga 1 lingurita de flori uscate sau proaspete si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se umezeste un
    tampon steril si se aplica pe locul afectiunii, pana la vindecarea definitiva, contribuind la cicatrizare;
  • Eczeme – La 100 ml apa clocotita, se adauga 2 lingurite de flori si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se pune apoi o lingurita de miere. Se umezeste un pansament si se aplica local de 2 ori pe zi schimbat. Deasupra se va pune un nailon;
  • Rani – La o cana cu apa clocotita (250 ml), se adauga 1 lingurita de flori maruntite si se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se spala local si apoi se va pune
    o cataplasma dintr-o bucata de panza inmuiata in acest ceai si deasupra se pune o bucata de nailon. Cand se usuca se umezeste din nou. Se va face pana la vindecare.
  • Ulcere ale pielii – La o cana cu apa clocotita, se adauga 3 linguri cu flori proaspete de urzica moarta alba si se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se strecoara. Se fac cataplasme si comprese.
  • Alopecie – La 250 ml apa clocotita, se adauga 2 lingurite de flori maruntite si se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se fac spalaturi ale scalpului in fiecare seara, frectionandu-se puternic pielea capului pentru a stimula cresterea parului.

Vezi si: Tratament pentru par pe baza de urzici

-Afectiuni digestive:

  • Tulburari gastro-intestinale – Se iau 3 varfuri de cutit de pulbere din parti aeriene de planta inainte de fiecare masa cu 15 minute, apoi se inghite cu apa. Aceeasi cantitate de pulbere se poate amesteca si in mancare.
  • Ulcer gastric, catar intestinal, constipatie – 1 lingurita de planta maruntita (uscata sau proaspata) se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoara. Se pot consuma intern doua ceaiuri pe zi. Inaintea meselor cu 15 minute. Se poate folosi perioade lungi de timp cate 2-3 cani pe zi.
  • Dizenterie, diaree – Este foarte utila infuzia preparata dintr-o jumatate de lingurita de pulbere de planta la 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2 cani de ceai pe zi 2-3 luni. Se asociaza obligatoriu
    si cu cura de fructe de afine.

-Guta, umflaturi gutoase – 1 lingurita de planta maruntita (uscata sau proaspata) se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma doua ceaiuri pe zi. Inaintea meselor cu 15 minute. Se poate folosi perioade lungi de timp cate 2-3 cani pe zi. Pentru dureri, se aplica local cataplasma rece de cate ori este nevoie.

-Varice – 1 lingurita de planta maruntita (uscata sau proaspata) se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 10 minute apoi se strecoara. Se pot consuma intern doua ceaiuri pe zi. Inaintea meselor cu 15 minute. Se poate folosi perioade lungi de timp cate 2-3 cani pe zi. Pentru dureri, se aplica local cataplasma rece de cate ori este nevoie. Acestea vor ajuta si la refacerea venelor.

-Insuficienta hepatica – Se iau 3 varfuri de cutit de pulbere din parti aeriene de planta, inainte de fiecare masa cu 15 minute, apoi se inghite pulberea cu apa. Aceeasi cantitate de pulbere se poate amesteca si in mancare. Se poate face acest tratament 2-3 luni de zile. Se asociaza cu anghinare.

-Sangerari nazale – Se ia putina pulbere de urzica moarta alba si se introduce in nara de unde curge sangele. Sangerarea se va opri imediat.

Floarea alba de urzica moarta – Efecte secundare

Planta pare sigura pentru majoritatea oamenilor atunci cand este administrata pe cale orala. Dar nu exista suficiente studii pentru a sti daca este sigur atunci cand este aplicat direct pe piele sau pe alte zone ale corpului.

Vezi si: Cura cu seminte de urzica. Beneficii mai putin stiute

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole