14.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Ceaiul de urzica. Beneficii si atentionari

Cu totii ne ferim de urzici atunci cand le intalnim, dar ele pot face minuni atunci cand vine vorba de sanatate. Urzica este o planta medicinala care poate fi preparata intr-un ceai delicios ce poate ajuta la protejarea sanatatii inimii si la intarirea sistemului imunitar. Ceaiul de urzica nu a fost suficient studiat, dar se stie totusi ca planta este bogata in antioxidanti, vitamine si minerale. De exemplu, se stie ca urzica a constituit o  parte importanta a medicinei traditionale in mai multe culturi din intreaga lume.  

Cercetarile moderne asupra ceaiului din frunze de urzica au identificat o serie de beneficii potentiale. Se crede ca aceste beneficii sunt legate de compusii biologic activi continuti in planta, acestea fiind o sursa de terpenoide, carotenoide, acizi grasi si multe altele.

Iata care sunt cele mai importante beneficii pentru sanatate atribuite ceaiului de urzica:

Ceaiul de urzica – Beneficii

-Eficient in afectiunile respiratorii. Studiile efectuate pana in prezent au aratat ca anumite combinatii de extracte din urzica pot reduce semnificativ reactiile alergice, inclusiv febra fanului, astmul si alte alergii sezoniere. Acest lucru este confirmat intr-un studiu realizat de Dr. Randall Alberte, Chief Scientific Officer al HerbalScience Group LLC, SUA.

-Afectiuni ale inimii. Ceaiul de urzica poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale sistolice si la ameliorarea tensiunii si stresului asupra sistemului cardiovascular.

-Are efect antiinflamator. Urzica este o substanta stimulatoare si rubefaenta, facand-o foarte eficienta impotriva diferitelor afectiuni inflamatorii (ex: guta, artrita sau durerile musculare cronice).

-Imbunatateste circulatia sangelui. Datorita continutului ridicat de vitamina C si fier, ceaiul de urzica este ideal pentru stimularea productiei de globule rosii. De exemplu, vitamina C ajuta la absorbtia de fier in intestin, iar fierul este o componenta esentiala a hemoglobinei. Prin cresterea numarului de RBC din organism, circulatia sangelui creste, vindecarea ranilor este mai rapida, iar extremitatile corpului primesc oxigenare esentiala pentru a creste nivelul de energie.

-Previne aparitia pietrelor la rinichi. Urzica are efecte diuretice, dar si nefritice, ceea ce inseamna ca poate ajuta la descompunerea pietrelor din rinichi si vezicii biliare. De asemenea, ca diuretic, urzica ajuta la eliminarea rapida a toxinelor, protejand astfel impotriva infectiilor vezicii urinare si a retentiei de lichide in exces. In plus, ceaiul de urzica detoxifica si organismul de toxine.

-Ceaiul de urzica te poate scapa de simptomele premenstruale dureroase, poate calma crampele si balonarile, reducand in acelasi timp fluxul de sange in timpul menstruatiei datorita capacitatilor sale astringente.

-Ceaiul de urzici ajuta la calmarea alergiilor. Un studiu publicat in 2017 in Iranian Journal of Pharmaceutical Research arata ca acesta poate ajuta la ameliorarea simptomelor febrei fanului sau dermatita alergica de contact.

-Reduce riscul de infectie in organism. In urma unui studiu publicat in Journal of Ethnopharmacology a constatat ca ceaiul de urzica are proprietati antimicrobiene, antiulceroase si antibacteriene care pot preveni infectiile. In plus, cercetatorii au observat ca ceaiul a fost eficient in prevenirea ulcerelor cauzate de consumul de alcool.

Vezi si: Ya Bao. Ce trebuie sa stii despre ceaiul din muguri culesi de la arbusti salbatici

Cum se prepara ceaiul de urzica

Ceaiul de urzica poate fi preparat folosind pliculete de ceai sau frunze proaspete/uscate.

In cazul in care alegi frunzele de urzica, asigura-te ca porti manusi pentru a evita intepaturile. Se recolteaza doar primele doua straturi de sus, sau bractee, ale frunzelor. Acest lucru permite plantei sa continue sa creasca fara a deteriora celelalte frunze.

Pentru ceai, se pot folosi atat frunze proaspete, cat si uscate, lasate la uscat in lumina directa a soarelui.

La 500 ml apa fierbinte, adauga o cana cu frunze proaspete. Pentru frunzele uscate, folositi o lingurita de planta la o cana cu apa fierbinte.

Lasa la infuzat 5-7 minute, apoi strecoara si indulceste cu putina miere.

*Studiile sugereaza ca cea mai buna modalitate ca frunzele de urzica sa isi pastreze continutul de vitamina C este ca apa sa aiba o temperatura 50–60 ° C.

Atentionari!!!

-Pentru ca ceaiul de urzica are concentratii mari de vitamine A si K, poate interfera cu diluantii de sange.

-Cei care au probleme cu zaharul din sange ar trebui sa evite ceaiul de urzica, deoarece poate scadea nivelul zaharului din sange.

-Daca te confrunti cu retentie de apa din cauza unei afectiuni precum edem, ar trebui sa eviti acest ceai.

-Daca unrmezi un tratament cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru o afectiune, discuta cu medicul inainte de a bea ceai de urzica. Compusii naturali din ceai pot interactiona cu medicamentele si pot provoca efecte secundare grave.

-Femeile insarcinate trebuie sa evite consumul acestui ceai, deoarece poate provoca contractii uterine care pot duce la avort spontan sau la nastere prematura.

Vezi si: Urzica indiana, un medicament natural puternic pentru insuficienta cardiaca, glaucom si astm bronsic

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

4 COMENTARII

  1. Hey there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole