3 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Urzica, „buruiana” care aduce cu ea primavara si sanatatea

Curele de primavara cu primele plante verzi aduc mari beneficii sana­tatii noastre, iar una dintre aceste planate este si urzica. Hieronymus, „tatal” plantelor medicinale, a pus urzica in fruntea dictionarului sau cu leacuri verzi, iar cercetarile recente au confirmat si ele vir­tutile vindecatoare ale urzicii.

Numele plantei vine din limba latina urtica care inseamna a arde, a ustura. Urzica se foloseste in medicina datorita continutului sau bogat in vitaminele A, B2, C si K, clorofila, mucilagii si substante azotoase care tonifica si revigoreaza orga­nis­mul, indepartand astenia de primavara. Substanta care irita pielea este formata din acid formic, o enzima si o toxină.

In vechime, bolnavii de reumatism erau batuti cu urzica proaspat recoltata, care le producea o activare a circulatiei sangelui cu eliberarea de histamina.

Frunzele de urzica se folosesc atat ca aliment in cura de primavara pentru regenerarea organismului, cat si sub forma de ceai cu actiune diuretica in bolile de rinichi, relateaza farm. Corneliu Constantinescu in cartea sa “Plante medicinale in apararea sanatatii”. Dupa unii cercetatori, ceaiul de urzica ar avea proprietatea de a dizolva nisipul din rinichi si ar influenta favorabil reumatismul si guta, prin eliminarea clorurilor si a acidului uric. Are insusirea de a opri hemoragiile, datorita vitaminei K, recomandandu-se in hemoroizi, menstruatii abundente si neregulate, hemoragii uterine dupa nastere. In diaree, are rolul de a micsora flora microbiana care a provocat afectiunea, ducand la vindecare, iar in diabetul zaharat, ceaiul de urzica in amestec cu frunze de dud, nuc si teci de fasole face sa scada zaharul din sange.

De asemenea, ceaiul de urzica influenteaza in bine bronsitele. In stari de avitaminoza, o cura de urzici aduce o inviorare intregului organism. Prin diureza pe care o produce contribuie la reducerea apei acumulata in tesuturi. Vezi si: Sucul de urzici. Cea mai buna cura tonica de primavara

Urzica este una dintre cele mai bogate plante in clorofila, substanta mult utilizata in industria cosmetica si dermatologie pentru proprietatile sale dezodorizante, de a stimula refacerea tesuturilor, opri supuratiile, folosindu-se la vindecarea ranilor, tratamentul ulcerului varicos, diferite afectiuni ale gurii. Cercetarile mai noi au descoperit actiunea antimicrobiana a urzicii fata de anumiti agenti patogeni, in special a celor care provoaca dezinteria.

Sub forma de bai, frunzele si radacina de urzica, impreuna cu radacina de brustur se folosesc pentru intarirea radacinii parului, combaterea seboreei si a matretei.

Iata mai jos in ce afectiuni este indicata urzica si cum se administreaza:

Reimprospatarea sangelui

Se foloseste urzica proaspata, oparita scurt si transformata in salata. Daca e fiarta, isi pierde pro­prietatile. De asemenea, urzica este eficienta si in tratamentul pentru curatirea organismului de toxine. Se beau cate 3 cani de ceai pe zi sau se administreaza cate 30 de picaturi tinctura de urzici, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai, de preferat ginkgo biloba.

Activarea circulatiei sangelui

Daca ai o circulatia periferica slaba, iar mainile si picioarele iti sunt mai tot timpul reci, atunci urzica iti sare in ajutor. Se vor urzica usor, vreme de 5-10 minute, pe pielea de pe zona labelor picioarelor si a mainilor.

Adjuvant in hemoragie severa

Se administreaza sucul proaspat de frunze de urzica, din care se beau cate 100-200 ml pe zi. Este foarte bogat in vitamina K, implicata in procesul de coagulare a sangelui, oprirea hemoragiilor interne sau externe fiind mult accelerata de un aport masiv din aceasta vitamina.

Regleaza tranzitul intestinal

Se bea se beau cate 2 cani de ceai/decoct pe zi.

Anemie

Frunzele urzicii contin fier asimilabil, in timp ce radacina ajuta organismul sa asimileze mai bine acest oligoelement. Se ia pulberea de radacina de urzica, cate 3-4 lingurite pe zi, in cure de 1-2 luni. De asemenea, se poate bea cate 2-3 cani de infuzie/decoct de urzica sau cate 30 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de pelin.

Adjuvant in diabetul zaharat

Stdiile clinice facute de-a lungul timpului arata ca urzica reduce nivelul glicemiei. In plus, ea stimuleaza diureza, protejeaza inima si vasele de sange, are efect antioxidant. Se administreaza sucul proaspat de frunze de urzica, din care se beau 100 ml pe zi, sau infuzia combinata de radacina si frunze de urzica (combinate in proportii egale), din care se beau 500 ml zilnic. De asemenea, se poate bea cate 2-3 cani de infuzie/decoct de urzica sau cate 30 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi.

Un ceai antidiabetic mai eficient se obţine prin asocierea frunzelor de urzica, cu teci de fasole, frunze de nuc si de dud. Mod de preparare: 2 linguri de teci de fasole se fierb la foc mic, timp de 15 minute, in 250 ml apa. Se adauga apoi 2 linguri de frunze de ur­zica si o lingura frunze de nuc. Se lasa la infuzat timp de 30 de minute, dupa care se filtreaza.

Reumatism, lumbago, sciatica

In cazul reumatismului, frunzele proaspete de urzica se aplica direct pe partea afectata, legandu-se imprejur un bandaj de tifon. Se mentine timp de 10-15 minute, moment in care vor aparea reactiile iritative (urzicarea), care va pune sangele in miscare. Nu se cunoascte procesul care se desfasoara imediat dupa urzicare, dar cert este ca, in urma aplicarii repetate a acestei proceduri, articulatiile se dezumfla si se elasticizeaza, durerile se estompeaza si este oprita evolutia reumatismului.

Pentru tratarea durerilor de spate (nevralgia sciatica), se bate cu tulpini de urzica proaspata pielea de pe zona dureroasa a spatelui, vreme de 5-10 minute, apoi se inveleste zona tratata cu un prosop cald si se sta asa timp de jumatate de ora, dupa care se va face o frectie usoara cu ulei de masline.

Artrita

umeroase studii realizate in Germania au demonstrat faptul ca administrarea frunzelor de urzica are efect antiinflamator articular. Se administreaza infuzia combinata de iarba de urzica, din care se bea cate o cana (300 ml), de 3 ori pe zi, pe stomacul gol, in cure de 40 de zile urmate de 10-14 zile de pauza.

Hipertensiune arteriala

Studii de medicina experimentala efectuate in anii 2000 si 2002 arata ca administrarea de extracte apoase de radacina de urzica reduce si stabilizeaza tensiunea arteriala. Se administreaza infuzia combinata de radacina de urzica, din care se beau 500 ml pe zi, in cure de 1-2 luni, urmate de 2 saptamani de pauza. De asemenea, se poate consuma si ceai din frunze de urzica, cate 3 cani pe zi sau se administreaza cate 30 de picături tinctura de urzici, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai, de preferat ginkgo biloba.

Hemoroizi

In hemoroizi (atunci cand apar si hemoragiile) se recomanda un ceai preparat astfel: dintr-un amestec de frunze de urzica, flori de coada-soricelului ( din fiecare cate 20 g) si coaja de crusan 60 g se ia o lingura si se opareste cu o cana de apa. Dupa 10 minute se strecoara si se bea cate un pahar si jumatate la culcare. Acest ceai ajuta la tonificarea organismului. De asemenea, se poate face si o cura cu suc proaspat obtinut din frunze de urzica, din care se beau cate 100-150 ml pe zi, timp de 3 saptamani, avand efecte antiinflamatoare, reduce si, treptat, elimina sangerarile, tonifica peretele venos, impiedicand extinderea si agravarea hemoroizilor existenti.

Adenom de prostata

Pentru tratarea acestei afectiuni se foloseste radacina de urzica. Se administreaza infuzia combinata de radacina de urzica, din care se beau 750-1000 ml pe zi, pe stomacul gol, in cure de 6 luni. Acest remediu reduce treptat frecventa urinarilor nocturne, reduce volumul prostatei, normalizeaza urinarea.

Se mai poate consuma si infuzia de urzica (2-3 cani pe zi) sau cate 50 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de trei frati patati. De asemenea, actiunea sporeste daca se combina cu pufulita, ghimpe si telina.

Tulburari gastrice cauzate de abuzul de tutun

Se bea cate 2-3 cani de infuzie/decoct de urzica sau cate 50 de picaturi de tinctura, de 3 ori pe zi, adaugate intr-o cana de ceai de trei frati patati.

Afectiuni alergice

Mai multe studii pe subiecti umani atesta faptul ca administrarea frunzelor de urzica reduce frecventa si intensitatea reactiilor alergice pe piele, a catarului respirator si a tulburarilor digestive de origine alergica. In alergie folosesc frunzele si tulpinile urzicii, care se administreaza sub forma de pulbere, cate o lingurita de 4 ori pe zi, in cure de 2 luni.

Studii realizate in 1990, la un institut din Portland, Oregon, Statele Unite, atesta faptul ca frunzele de urzica previn si trateaza rinita alergica, diminuand inflamatia mucoasei nazale, congestiei nazale, usureaza respiratia si dispar simptomele produse de alergie, cum ar fi mancarimea, curgerea ochilor etc.

Cistita, nefrita, pielo-nefrita

Se administreaza tinctura de urzica, din care se iau cate 6 lingurite pe zi (fiecare lingurita diluata in 100 ml de apa), in cure de 1 luna. Aceasta are efect diuretic, reduce inflamatia rinichilor si a cailor urinare, are efect usor antibacterian, diminueaza sau elimina usturimile si durerile la urinare si favorizeaza refacerea epiteliilor reno-urinare. Pentru rezultate excelente, se recomanda asocierea urzicii cu ienupar si cu coada-soricelului.

Adjuvant in dizenterie, diaree

Tratamentul cu urzica are efecte astringente si usor antibacteriene, ajutand la reechilibrarea hidrica a organismului si la refacerea mult mai rapida a epiteliilor intestinale. Se recomanda un tratament cu frunze si radacina de urzica (amestecate in proportii egale). Administrarea se face sub forma de infuzie combinata, din care se beau 3-5 cani pe zi, in cure de cate 2-4 saptamani. 

Caderea parului matreata/dermatită seboreică

Folosita extern, urzica tonifica radacina parului, previne si trateaza micozele pielii capului si imbunatateste procesele trofice de la nivelul scalpului. Se foloseste infuzia combinata de radacina si de frunze de urzica (amestecate in proportii egale), cu care se face ultima clatire a parului, dupa spalarea pe cap. Tratamentul se aplica de 1-2 ori pe saptamana, iar in timpul clatirii se face un masaj energic al pielii capului cu degetele, asa incat principiile active sa fie cat mai bine asimilate la nivelul scalpului. 

Metode de prepare a urzicii:

-Infuzia de urzica: 2 linguri de frunze de urzica uscate si maruntite groscior se pun in 250 ml de apa fiarta. Se dau intr-un clocot, apoi se lasa la infuzat timp de 20-30 de minute, dupa care se filtreaza. Se in­dulceste dupa gust cu miere.

-Infuzia combinata de urzica: se pun 3-4 linguri de pulbere de iarba de urzica sau 2 linguri pulbere de radacina la macerat, in 500 ml apa, vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe cu inca o500 ml apa, timp de 5 minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se strecoara. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ 1 litru de infuzie combinata de urzica.

-Decoctul de urzica: 4 linguri de rada­cina de urzica uscata si maruntita se fierb la foc mic, timp de 20-30 minute, in 500 ml apa, iar apa evaporata se completeaza la final si apoi se filtreaza fierbinte, prin tifon.

-Pulberea: radacinile si partea aeriana a urzicii se macina fin cu rasnita electrica de cafea si se depoziteaza in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maxim 1 luna.

Sucul de urzica

se obtine din frunzele proaspat culese, cat timp planta este verde. Sucul se obtine cu ajutorul storcatorului de fructe si se combina cu putina apa. Se iau 120 ml pe zi din acest suc, pentru tratarea afectiunilor hepato-biliare, a celor intestinale si a anemiei.

Tinctura de urzica

-frunze de urzica: se pun intr-un borcan 20 de linguri de pulbere de frunze, peste care se adauga 400 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat 10 zile, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza din acest remediu de 4-6 ori pe zi, cate o lingurita, diluata in putina apa/ceai.

-radacina de urzica: intr-o sticla se pun 15 linguri de pulbere de radacina, peste care se adauga 400 ml de alcool alimentar de 60 de grade (deoarece extragerea principiilor active din radacina necesita o concentratie alcoolica mai mare). Se inchide sticla ermetic si se lasa la macerat 2 saptamani, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de 4 ori pe zi, cate o lingurita, diluata in putina apa/ceai.

Precautii si contraindicatii urzica

Singurele retineri in administrarea urzicii proaspete sunt in cazul persoanelor cu tromboze, eventual aflate sub medicatie, caz in care continutul ridicat de vitamina K al acestei plante determina o crestere a vitezei de coagulare, insa urzica uscata poate fi administrata fara teama.

Radacina de urzica apoate avea mici efectele adverse, precum usoare deranajamente gastrointestinale,  reactii alergice cu mancarimi ale pielii de slaba intensitate. Asadar, aceasta nu are efecte adverse majore si poate fi administrata oricui, cu exceptia gravidelor si femeilor care alapteaza, care pot consuma, in schimb, frunzele urzicii.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole