Cu siguranta esti familiarizat cu semintele de floarea soarelui ca fiind o gustare in calatorie sau la o vorba cu prietenii, insa trebuie sa stii ca exista o noua modalitate de a le folosi si care a inceput sa prinda tot mai bine la public. Ei bine, poti transforma aceste seminte simple intr-un unt tartinabil delicios, sanatos si plin de aroma.
Untul de seminte de floarea soarelui este un produs alimentar obtinut prin presarea semintelor de floarea soarelui, ceea ce duce la obtinerea uleiului de floarea soarelui, care este apoi solidificat prin procesul de hidrogenare. Untul de seminte de floarea soarelui are o textura unsuroasa si o culoare galbena deschisa.
La fel ca majoritatea nucilor si semintelor, acest produs alimentar este plin de beneficii nutritionale, ca de exemplu: acizi grasi nesaturati, in special acidul oleic si acidul linoleic, care sunt considerati sanatosi pentru inima si sistemul circulator. De asemenea, untul de seminte de floarea soarelui este o sursa buna de vitamine si minerale esentiale, cum ar fi vitamina E, magneziu, fosfor si seleniu.
In plus, semintele de floarea-soarelui sunt destul de accesibile la pret, asa ca amestecarea lor intr-un unt tartinabil este o optiune ieftina si mai sanatoasa pe care o poti folosi acasa. De asemenea, unul dintre cele mai mari avantaje ale untului de seminte de floarea soarelui este faptul ca nu contine alergeni comuni, cum ar fi arahidele sau nucile, ceea ce il face o optiune excelenta pentru persoanele cu alergii alimentare.
De asemenea, trebuie sa stii ca doar o lingura de unt de seminte de floarea soarelui (16 g) contine:
- 93 calorii
- 3,1 g proteine
- 4,4 g carbohidrati
- 7,6 g grasime
- 3,7 mg vitamina E (24% DV)
- 0,3 mg mangan (17% DV – un mineral care poate ajuta la combaterea osteoporozei si la reducerea inflamatiei mentionate anterior, cauza de baza a multor boli)
- 0,3 mg cupru (15% DV)
- 59 mg magneziu (15% DV)
- 118 mg fosfor (12% DV)
- 1,1 mg acid pantotenic (11% DV)
- 37,9 µg acid folic (9% DV)
- 0,1 mg vitamina B6 (6 procente DV)
- 0,8 mg zinc (6 procente DV)
- 0,9 mg niacina (4% DV)
- 0,8 mg fier (4% DV)
!!! Nu uita ca acest produs este bogat in acizi grasi omega-6, un acid pe care corpul nostru nu il poate produce singur si trebuie obtinut din surse alimentare. Cei mai multi dintre noi avem mult prea multi omega-6, nu suficienti omega-3 si asta poate provoca inflamatii. Prin urmare, nu trebuie sa exagerezi cu consumul lui.
Untul de seminte de floarea soarelui – Beneficii pentru sanatate
-Ne ofera energie
Cel mai important mineral din corpul nostru este magneziul. Acest mineral este vital pentru mentinerea energiei ridicate, ameliorarea spasmelor musculare, ajutand lucrurile sa mearga bine si ajutandu-ne sa avem un somn profund si de calitate noaptea. De asemenea, exista multe studii care arata ca suplimentul alimentar cu magneziu a adus cresteri semnificative statistic ale timpului de somn si ale eficientei somnului.
Prin urmare, untul de floarea soarelui ne ofera aproximativ 15 % din ceea ce are nevoie corpul nostru zilnic.
-Imbunatateste sanatatea inimii
Untul de seminte de floarea soarelui contine acizi grasi nesaturati, care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange si la scaderea riscului de boli cardiovasculare.
-Sustine sanatatea sistemului nervos
Vitamina E din untul de seminte de floarea soarelui poate ajuta la protejarea celulelor nervoase impotriva stresului oxidativ si poate imbunatati functia cognitiva.
-Imbunatateste sanatatea pielii
Vitamina E si acizii grasi nesaturati din untul de seminte de floarea soarelui pot ajuta la mentinerea sanatatii pielii, reducand inflamatia si protejand impotriva radicalilor liberi.
-Bogat in vitamina E
Untul de seminte de floarea soarelui este unul dintre alimentele bogate in vitamina E. De fapt, o singura lingura asigura 24% din nevoile zilnice ale corpului nostru.
Potrivit cercetarilor din Journal of General Internal Medicine, vitamina E ajuta la echilibrarea naturala a colesterolului, tinand sub control nivelurile bune si rele. De asemenea, aceasta reduce daunele radicalilor liberi cauzate de imbatranirea lenta in mod natural a corpului nostru si reduce daunele celulare. In plus, vitamina E intareste imunitatea, astfel incat corpul este capabili sa lupte impotriva infectiilor si a bolilor.
-Sustine sistemul imunitar
Seleniul din untul de seminte de floarea soarelui poate ajuta la sustinerea sistemului imunitar prin reducerea inflamatiei si protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
-Imbunatateste digestia
Untul de seminte de floarea soarelui contine fibre alimentare, care pot ajuta la mentinerea sanatatii sistemului digestiv si la prevenirea constipatiei.
-Bogat in proteine
Untul de arahide este bogat in proteine care asigura ca muschii sa ramana puternici. Totodata, acesta ofera satietate, ceea ce duce la un consum mai mic de mancare. De asemenea, ajuta metabolismul sa functioneze fara probleme, pentru a te ajuta sa slabesti mai repede si sa ofera celulelor combustibilul de care are nevoie pentru a functiona cat mai bine.
Bine de stiut!!!
Exista o multime de retete diferite pentru unt de seminte de floarea soarelui. Totusi, e bine de stiut ca inainte de a incepe, trebuie sa stii sa alegi seminte de floarea soarelui de calitate superioara, daca se poate organice. Prajirea semintelor inainte de a le transforma este, de asemenea, un pas extrem de important. Acest pas ofera semintelor o aroma de nuca care straluceste cu adevarat odata ce faci untul si ajuta la extragerea uleiurilor din seminte mai repede.
Semintele se coc in cuptor la aproximativ 175 grade C, pana cand devin maro auriu, intre 10-20 de minute (fii cu ochii pe ele, pentru ca semintele se ard usor!). Apoi, trebuie sa te decizi ce tip de unt vrei sa faci. De exemplu, pentru varianta simpla se folosesc doar trei ingrediente: seminte, sare si extract de vanilie. O alta varianta este adaugarea zaharului de cocos si scortisoara care ii confera untului de seminte de floarea soarelui un plus de aroma, in timp ce adaugarea de ulei de nuca de cocos il face foarte matasos. De asemenea, o alta varianta este si cea de Nutella cu ingrediente naturale precum pudra de cacao si siropul de artar.
Prin urmare, daca esti in cautarea unei alternative la untul de nuci sau untul de arahide – fie din cauza unei alergii sau preferinte – untul de seminte de floarea soarelui este o alegere excelenta. Este usor de facut si usor de introdus in dieta ta.
Vezi si: Unt de ucuuba pentru tratarea afectiunilor pielii si pentru un ten mereu tanar
Vezi si: Acizi grasi saturati vs. acizi grasi nesaturati. Care sunt cele mai sanatoase grasimi
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: