Untisorul (Ficaria ranunculoides), cunoscut si sub denumirile de salatica sau grausor, este o planta perena de dimensiuni mici si cu frunze groase si lucioase. Florile plantei sunt galbene si stralucitoare, ce apar primavara in aprilie si mai. Untisorul poate fi gasit cu usurinta in paduri, tufarisuri, poieni, parcuri si gradini.
In scop terapeutic, se foloseste atat partea aeriana, cat si radacina.
Untisorul are in compozitia sa acid ficaric si ficarina (compusi specifici), protide, amidon, zahar, dextrina, grasime, vitamine (B, C, E), celuloza si saruri minerale, iar toate acestea dau actiune de analgezic, descongestionant si revitalizant.
Vezi si: Toporasii – cate beneficii nebanuite ”stau” in spatele frumusetii acestor flori de primavara
Primavara devreme, inainte de inflorire, in frunze se acumuleaza cantitati apreciabile de vitamina C. De aceea, este recomandat ca planta sa se recolteze inainte de inflorire.
Vezi si: Cura de primavara. Detoxifierea cu lastari si muguri
Atentie! Odata cu inflorirea, frunzele devin toxice si nu mai este indicat sa se foloseasca. Toxicitatea se manifesta prin spasme ale musculaturii faciale si colici abdominali, iar in cazuri grave prin pareze si paralizii.
Untisorul – Indicatii terapeutice
Planta este indicata in urmatoarele afectiuni:
- ameliorarea circulatiei venoase
- hemoroizi
- varice
- rani
- ulceratii
- avitaminoze, mai ales in caz de scorbut (deficit de vitamina C); combat anemia
- stimularea digestiei prin cresterea cantitatii de secretie gastrica (salata)
- frunzele de untisor ajuta la combaterea asteniei de primavara
- elimina toxinele din organism
- curata sangele si ficatul
Preparare si administrare:
In alimentatie, se consuma frunzele sub forma de salata sau adaugate la ciorbe. Totodata, planta se mai foloseste si sub urmatoarele forme: unguent, antihemoroidal, supozitoare antihemoroidale, extracte, tinctura, infuzie pentru bai.
-Infuzie: se pun 2 lingurite de planta maruntita la 250 ml de apa clocotita, apoi se lasa la infuzat 10 minute, dupa care se strecoara si se poate bea 2-3 ceaiuri pe zi.
-Alifie: intr-un vas, se pune 100 ml ulei si 50 g de planta maruntita. Acesta se va fierbe pe baie de apa timp de 30 minute, apoi se va strecura. Daca se doreste, se mai poate adauga ceara de albine, caz in care se va pune din
nou pe baia de apa pentru a se topi. In functie de consistenta dorita se va pune cantitatea de ceara. Se varsa apoi in recipiente mai mici si se va tine la
rece.
Sfat!
Cantitatea maxima admisa de untisor pentru un adult este de 100 g/zi si 50 g pentru copiii de peste 10 ani. De asemenea, daca vrei ca beneficiile acestui preparat sa fie vizibile intr-un timp record, ii poti potenta proprietatile prin amestecul untisorului cu leurda.
Vezi si: Usturoiţa. Ce trebuie sa stii despre aceasta planta de primavara
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: