2 C
București
joi, noiembrie 21, 2024

Uleiul esential de tamaie, o comoara aromatica cu beneficii pentru sanatate

Uleiul esential de tamaie este o substanta cu o istorie indelungata in utilizarile sale traditionale si in practicile de vindecare. Obtinut din rasina arborelui Boswellia, acest ulei esential este apreciat nu doar pentru aroma sa bogata, dar si pentru proprietatile sale terapeutice variate.

Tamaia a fost un ingredient popular in produse cosmetice si arzatoare de tamaie de secole. A fost gasita chiar si in ramasitele vechilor civilizatii egiptene si anglo-saxone. In plus, este strans asociata cu traditiile si riturile religioase, in special cu traditia crestina si miroase ca o combinatie de arome de pin, lamaie si lemn.

Speciile comune utilizate pentru extragerea uleiului esential includ genul Boswellia si provine din rasina arborilor Boswellia carterii, Boswellia frereana sau Boswellia serrata, care sunt cultivate in mod obisnuit in Somalia si regiunile Pakistanului, iar principalele componente ale sale sunt alfa-pinenul, octanolul, alfa-thujene, acetatul de octil, tamaia si acetatul de tamaie.

Uleiul esential de tamaie – Beneficii pentru sanatate

-Proprietati antiinflamatoare:

Uleiul esential de tamaie este cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatoare. Acesta poate ajuta la reducerea inflamatiei in organism, ceea ce poate fi util in gestionarea unor afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita.

-Efecte antimicrobiene:

Tamaia a fost folosita traditional pentru proprietatile sale antimicrobiene. Uleiul esential de tamaie poate ajuta in lupta impotriva bacteriilor si fungilor, contribuind astfel la mentinerea unei igiene optime. De asemenea, s-a observat ca pana si fumul obtinut in urma arderii tamaiei are calitati antiseptice si dezinfectante care elimina germenii pe masura ce fumul ii filtreaza. In plus,  poate fi aplicat pe rani pentru a le proteja de tetanos si de a deveni septice. Este la fel de bun pentru ranile interne si le protejeaza de dezvoltarea infectiilor.

Un studiu de laborator publicat in Letters in Applied Microbiology sugereaza ca o combinatie de ulei de tamaie si ulei de smirna este deosebit de eficienta atunci cand este utilizata impotriva agentilor patogeni. 

-Sprijin pentru respiratie:

Inhalarea vaporilor de ulei esential de tamaie poate avea beneficii asupra sistemului respirator. Acesta poate ajuta la descongestionarea cailor respiratorii si la ameliorarea simptomelor asociate racelii si gripei.

-Relaxare si reducerea stresului:

Aroma calda si invaluitoare a uleiului esential de tamaie are potentialul de a induce o stare de relaxare si de a reduce nivelul de stres si anxietate. Acest aspect il face popular in terapiile de aromaterapie. De asemenea, un studiu din 2019 a constatat ca anumiti compusi din tamaie au capacitatea de a activa canalele ionice din creier pentru a atenua anxietatea sau depresia.

-Suport pentru sistemul imunitar:

Unele cercetari sugereaza ca tamaia poate avea un efect de stimulare a sistemului imunitar. Consumul sau utilizarea sa in mod regulat poate contribui la intarirea capacitatii de aparare a organismului.

-Gestionarea durerilor musculare si articulare:

Uleiul esential de tamaie poate fi folosit pentru masaj, avand potentialul de a calma durerile musculare si articulare. Proprietatile sale antiinflamatoare pot aduce alinare in cazul unor probleme precum artrita sau tensiunile musculare. De asemenea, exista studii care au demonstrat ca tamaia inhiba productia de molecule inflamatorii cheie asociate cu afectiuni precum artrita, astmul, tulburarile intestinale dureroase (colon iritabil )precum si multe alte afectiuni.

– Accelereaza vindecarea

S-a constatat ca daca aplici o solutie diluata a acestui ulei pe rani sau o folosesti dupa amestecarea cu crema ta de piele, ranile se vor vindeca mai repede si vor fi, de asemenea, protejate de infectii. Acest ulei este la fel de benefic in vindecarea ranilor interne, taieturilor si ulcerelor. De asemenea, cand este aplicat local sau inhalat, acest ulei poate ajuta cicatricile si urmele furunculelor, acneei si variolei de pe piele sa se estompeze intr-un ritm mult mai rapid. Aceasta include, de asemenea, estomparea vergeturilor si a cicatricilor, ceea ce il face destul de util pentru femeile insarcinate si proaspetele mamici.

-Poate combate cancerul si efectele secundare ale chimioterapiei

Mai multe cercetari au descoperit ca tamaia are efecte antiinflamatorii si antitumorale promitatoare atunci cand a fost testata in studii de laborator si pe animale. De exemplu, cercetatorii din China au investigat efectele anticancer ale uleiurilor de tamaie si smirna pe cinci linii de celule tumorale intr-un studiu de laborator, iar rezultatele au aratat ca liniile celulare umane de cancer de san si piele au aratat o sensibilitate crescuta la combinatia de uleiuri esentiale de smirna si tamaie.

Cum se utilizeaza uleiul esential de tamaie

Uleiul de tamaie este folosit fie prin inhalare, fie prin absorbtia acestuia prin piele, de obicei amestecat cu un ulei purtator, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul de jojoba.

*Cautati uleiuri care au pe eticheta mentiunea: „ulei esential pur” sau „ulei esential 100%”.

  • Baie pentru calmarea stresului: Adaugati cateva picaturi de ulei de tamaie la o baie fierbinte. De asemenea, puteti adauga tamaie intr-un difuzor de ulei sau un vaporizator pentru a ajuta la combaterea anxietatii si pentru a experimenta relaxarea in casa tot timpul.
  • Detergent natural pentru uz casnic: Uleiul de tamaie este un antiseptic, ajutand astfel la eliminarea bacteriilor si virusilor din casa si la curatarea spatiilor interioare. Utilizati-l intr-un difuzor de uleiuri esentiale pentru a ajuta la reducerea poluarii interioare si pentru a dezodoriza si dezinfecta orice camera sau suprafata din casa.Riduri, pete de acnee, pori mari, piele mai ferma: Se amesteca sase picaturi de ulei cu o uncie de ulei purtator fara parfum si se aplica direct pe piele.
  • Cicatrici, rani, vergeturi sau acnee: Se amesteca 2-3 picaturi de ulei cu un ulei de baza sau o lotiune fara parfum si se aplica direct pe piele. Aveti grija sa nu il aplicati pe pielea rupta, dar este bine pentru pielea care este in proces de vindecare.
  • Raceala sau gripa: Pentru a trata flegma excesiva si simptomele racelii, adaugati cateva picaturi intr-o carpa si inhalati pentru beneficiile respiratorii sau utilizati un difuzor de ulei.
  • Ameliorarea inflamatiei si a durerii: Masati uleiul de tamaie in zona dureroasa sau sa-l difuzati in casa. Puteti adauga o picatura de ulei in apa aburinta si inmuiati un prosop in el. Apoi asezati prosopul pe corp sau peste fata pentru a-l inspira pentru a reduce durerile musculare. De asemenea, difuzati cateva picaturi in casa dvs. sau combinati cateva picaturi cu un ulei purtator pentru a va masa muschii, articulatiile, picioarele sau gatul.

!!! Inainte de a incepe orice tratament, este recomandat sa consultati un specialist in domeniul sanatatii sau un aromaterapeut pentru a va asigura ca uleiul esential de tamaie este potrivit pentru nevoile si conditiile dumneavoastra individuale. Utilizat in mod corespunzator, acest ulei esential poate aduce o contributie semnificativa la imbunatatirea starii generale de sanatate si bunastare.

!!! De asemenea, tamaia are efecte de subtiere a sangelui, asa ca oricine are probleme legate de coagularea sangelui nu ar trebui sa foloseasca ulei de tamaie sau ar trebui sa discute mai intai cu un medic. In caz contrar, uleiul poate avea potentialul de a reactiona negativ cu anumite medicamente anticoagulante.

Vezi si: Uleiul esential de chiparos, o comoara terapeutica pentru sanatatea ta

Vezi si: Uleiul esential de pin, elixirul natural pentru sanatate si curatenie

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole