26.2 C
București
sâmbătă, martie 30, 2024

Uleiul esential de chiparos, o comoara terapeutica pentru sanatatea ta

Uleiul esential de chiparos, obtinut prin distilarea frunzelor si a conurilor arborelui de chiparos, nu este doar o aroma placuta pentru spatiul tau. Acest ulei pretios de culoare verde inchis aduce cu sine numeroase beneficii pentru sanatatea ta generala. In acest articol, vom explora diversele moduri in care uleiul esential de chiparos poate contribui la vindecarea, relaxarea si imbunatatirea starii tale de bine.

Chiparosul (Cupressus sempervirens) este un arbore medicinal care are multe caracteristici botanice specifice. De exemplu, conform cercetarilor publicate in BMC Complementary & Alternative Medicine, aceste caracteristici speciale includ toleranta la seceta, curentii de aer, praful condus de vant, lapovita si gazele atmosferice. Chiparosul are, de asemenea, un sistem radicular bine dezvoltat si capacitatea de a rodi atat in ​​soluri acide, cat si in cele alcaline.

Crengutele, tulpinile si acele sale tinere sunt distilate cu abur, iar uleiul esential are o aroma curata si energizanta, cu proprietati antiseptice, antispastice, antibacteriene, stimulatoare si antireumatice.

Uleiul esential de chiparos – Beneficii pentru sanatate

-Vindeca ranile si infectiile:

Uleiul esential de chiparos este cunoscut pentru proprietatile sale antiseptice si antimicrobiene. Aplicat local, acesta poate ajuta la vindecarea rapida a ranilor minore si previne infectiile. De asemenea, calmeaza iritatiile pielii si promoveaza regenerarea tesuturilor.

-Trateaza crampele si intinderile musculare:

Datorita efectelor sale relaxante si antiinflamatorii, uleiul esential de chiparos este util in ameliorarea cramplor musculare si a tragerilor. Se maseaza delicat zona afectata cu ulei diluat pentru a reduce tensiunea musculara si pentru a relaxa muschii.

-Ajuta la eliminarea toxinelor:

Uleiul esential de chiparos are proprietati diuretice, ceea ce inseamna ca poate stimula eliminarea toxinelor din organism, arata studiile. Consumul moderat sau adaugarea acestuia intr-o baie calda poate sprijini procesul natural de detoxifiere al corpului.

-Promoveaza coagularea sangelui:

Cu proprietati astringente, uleiul esential de chiparos poate promova coagularea sangelui. Acest aspect este benefic in tratarea sangerarilor minore si in accelerarea procesului de vindecare a ranilor.

Totodata, datorita proprietatilor hemostatice, uleiul de chiparos opreste fluxul de sange si promoveaza coagularea atunci cand este necesar, iar acesta este si motivul pentru care el este de ajutor in reducerea menstruatiei abundente; poate servi si ca tratament natural pentru fibrom si remediu pentru endometrioza.

-Trateaza afectiunile respiratorii:

Uleiul esential de chiparos are efecte expectorante si bronhodilatatoare, facilitand respiratia. Inhalarea sa poate fi de ajutor in tratarea simptomelor de raceala, gripa si a altor afectiuni respiratorii.

-Deodorant natural:

Datorita mirosului sau proaspat si a proprietatilor antibacteriene, uleiul de chiparos poate fi folosit ca un deodorant natural. Aplicat in zona axilelor, acesta ajuta la neutralizarea mirosurilor neplacute si la mentinerea prospetimii pielii.

Totodata, poti prepara si un deodorant de casa, usor de facut, sanatos si ieftin:

  • Uleiul esential de chiparos se amesteca bine cu ulei de lavanda, bergamota, lemn de cedru, musetel si ylang ylang – toate acestea au proprietati sedative si pot fi calmante si linistitoare atunci cand sunt folosite aromatic sau local. Se amesteca uleiurile preferate si se adauga intr-o baie de apa calda sau ulei de masaj. Foloseste ulei de cocos la baza oricarui ulei de masaj; atunci cand este aplicat local, uleiul de cocos trateaza pielea, servind ca agent de hidratare si tonifiere.

-Amelioreaza anxietatea:

Aromele naturale ale uleiului esential de chiparos au efecte calmante asupra sistemului nervos. Inhalarea sa poate ajuta la reducerea nivelului de anxietate si la inducerea unei stari de relaxare, arata studiile.

-Trateaza venele varicoase si celulita:

Uleiul esential de chiparos stimuleaza circulatia sangelui si tonifierea pielii, fiind util in tratarea venelor varicoase si a celulitei. Masati zonele afectate cu amestecuri diluate pentru a obtine beneficiile maxime.

Cum se utilizeaza uleiul esential de chiparos

Uleiul de chiparos se utilizeaza atat aromatic, cat si local. Cand aplici uleiul pe piele, cel mai bine este sa-l diluezi cu un ulei purtator, cum ar fi uleiul de cocos sau de jojoba. Iata cateva modalitati de a folosi acest ulei esential in viata de zi cu zi:

  • Se difuzeaza 5-7 picaturi de ulei de chiparos in casa pentru a crea a induce efecte calme si energizante si pentru a ajuta la sentimentele de anxietate.
  • Se aplica local, diluat cu ulei purtator in parti egale, pentru a trata artrita, sindromul picioarelor nelinistite, crampe, astm, bronsita, tuse sau raceala si menstruatii abundente. Se maseaza amestecul de ulei pe zona afectata; acest lucru se poate face de 2-3 ori pe zi, in functie de nevoi.
  • Pentru a reduce aspectul celulitei, vene varicoase, rani, taieturi sau incizii, se aplica 2-3 picaturi de ulei de chiparos in zona cu probleme.
  • Se pot adauga 5 picaturi de ulei esential de chiparos intr-o baie cu apa calda pentru a trata afectiunile respiratorii.
  • Poti, de asemenea, sa diluezi chiparosul cu un ulei purtator si sa-l aplici pe piept pentru a functiona ca o frecare cu vapori. Pentru a reduce flegma, adauga 3-5 picaturi de ulei de chiparos in apa clocotita, pune un prosop deasupra capului si inspira aburul timp de 5-10 minute.
  • Pentru a dezodoriza casa, adauga 5-10 picaturi de ulei de chiparos in sapunul lichid sau adaug uleiul in apa si pulverizeaza amestecul pe perdele, cearsafuri si canapele; 1-2 picaturi de ulei de chiparos pot fi adaugate si in pantofi, palarii si jachete pentru a preveni cresterea bacteriilor si mirosul corporal.
  • Pentru ingrijirea parului si a pielii, adauga 1–3 picaturi de ulei de chiparos in sampon, balsam sau sapunul lichid. Este perfect pentru o curatare profunda si este benefic pentru piele si par datorita proprietatilor sale antimicrobiene.

!!! Inainte de utilizare, este recomandat sa consulti un specialist in aromaterapie sau un medic, mai ales daca ai conditii medicale preexistente sau esti insarcinata.

Vezi si: Uleiul esential din ace de brad – Minunea naturii in combaterea cancerului, infectiilor si imbunatatirea starii generale de sanatate

Vezi si: Puterea vindecatoare a uleiurilor esentiale impotriva racelii. O abordare naturala pentru combaterea simptomelor respiratorii

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole